Dades generals

Curs acadèmic:
2015
Descripció:
MENT I MATÈRIA: INTRODUCCIÓ A LA FILOSOFIA DE LA MENT
Crèdits ECTS:
6

Grups

Grup A

Durada:
Anual
Professorat:
DAVID PINEDA OLIVA
Idioma de les classes:
Català (100%)

Competències

  • CTUdG02 Recollir i seleccionar informació de manera eficaç
  • CTUdG05 Comunicar-se oralment i per escrit
  • CTUdG13 Situar els propis coneixements en el marc epistemològic i històric, eludint la seva fragmentació
  • CTUdG11 Avaluar la pròpia activitat i el propi aprenentatge i elaborar estratègies per millorar-los
  • CE1. Conèixer les teories i arguments dels filòsofs principals, que es troben en els seus escrits, així com les discussions de les línies intepretatives més importants dels mateixos.
  • CE2. Emprar doctrines filosòfiques històriques per il·luminar debats contemporanis.
  • CE7. Pensar i expressar de forma precisa la formulació de problemes filosòfics complexos i controvertits, i comprendre les estratègies principals concebudes per resoldre'ls.
  • CE8. Llegir i interpretar textos filosòfics seleccionats de diverses èpoques i tradicions amb sensibilitat al context.
  • CE10. Jutjar l'èxit d'arguments filosòfics típics.
  • CE12. Utilitzar de forma crítica la terminologia filosòfica especialitzada.
  • CE15. Adquirir la capacitat de moure's entre la generalització i la discussió filosòfica apropiadament detallada, de descobrir exemples per recolzar una posició o per criticar-la, i de distingir les consideracions pertinents de les quals no ho són.

Continguts

1. El curs pretén oferir una introducció general a la filosofia de la ment. Estudiarem les principals teories filosòfiques contemporànies que tracten d'explicar què són els estats mentals i quina relació mantenen amb els estats físics del cos i de l'entorn material. En el decurs de l'estudi d'aquestes teories tractarem qüestions centrals de la vida mental, com ara la fenomenologia, la intencionalitat o la consciència.

2. 1. Introducció: algunes nocions bàsiques. Tipus d'estats mentals. Tipus de consciència.

3. 2. El dualisme. Dualisme de substàncies. Dualisme de propietats. Principals arguments dualistes. Problemes del dualisme.

4. 3. El conductisme. Conductisme lògic, conductisme metodològic i conductisme lògic. La crítica al cartesianisme. Wittgenstein i Ryle. Problemes del conductisme.

5. 4. La teoria de la identitat ment = cervell. Objeccions a la teoria de la identitat. La múltiple realitzabilitat de la ment.

6. 5. El funcionalisme. Funcionalisme de màquina, funcionalisme anlalític i funcionalisme empíric. Problemes del funcionalisme.

7. 6. La teoria computacional de la ment, el connexionisme i la teoria de la cognició situada.

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Classes expositives 30 30 60
Exposició dels estudiants 10 30 40
Prova d'avaluació 3 50 53
Total 43 110 153

Bibliografia

  • Bechtel, William. (1991). Filosofía de la mente.. Madrid: Tecnos.
  • Churchland, Paul (1992). Materia y conciencia.. Barcelona: Gedisa. Catàleg
  • Martínez Freire, Pascual (1995). La nueva filosofía de la mente. Barcelona: Gedisa. Catàleg
  • Moya, Carlos (2004). Filosofía de la mente.. València: Universitat de València. Catàleg
  • Pineda, David (2012). La mente humana.. Madrid: Cátedra. Catàleg
  • Priest, Stephen (1991). Teorías y filosofías de la mente. Madrid: Cátedra. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Exposició per part del estudiants dels texts suggerits pel professor. S'avaluarà la capacitat expositiva i d'anàlisi 30
Prova final S'avaluarà la comprensió correcta de les nocions, teories i arguments principals estudiats durant el curs. Es valorarà especialment la claredat i el rigor expositius. 70

Qualificació

L'avaluació reflectirà el grau de comprensió per part de l'estudiant de les principals nocions, teories, arguments i problemes estudiats durant el curs.

Es valorarà especialment el rigor i la claredat expositives.

En les exposicions a classe es valorarà la capacitat per centrar-se en els punts importants i preparar una exposició que resulti informativa i entenedora.

Les exposicions a classe, i la participació en la discussió que generin, suposaran un 30% de la qualificació final; la prova final, el 70% restant.



Criteris específics de la nota «No Presentat»:
Caldrà tenir nota tant de l'activitat d'exposicions a classe com de la prova final. Altrament, l'estudiant s'avaluarà com a no presentat.