Dades generals

Curs acadèmic:
2014
Descripció:
Aquesta assignatura té com a objectiu donar competències en la lectura crítica dels textos, l'escriptura de textos acadèmics i creatius --tant en en format tradicional com electrònic-- i l'expressió oral.
Crèdits ECTS:
12

Grups

Grup A

Durada:
Anual
Professorat:
ANNA M. CORREDOR PLAJA  / AUGUST RAFANELL VALL-LLOSERA  / RAFAEL RAMOS NOGALES
Idioma de les classes:
Català (90%), Castellà (10%)

Grup B

Durada:
Anual
Professorat:
XAVIER RENEDO PUIG  / ALBERT ROSSICH ESTRAGO
Idioma de les classes:
Català (90%), Castellà (10%)

Grup C

Durada:
Anual
Professorat:
EUGENIA FOSALBA VELA  / RAFAEL RAMOS NOGALES  / LARA VILA TOMAS
Idioma de les classes:
Català (10%), Castellà (90%)

Grup D

Durada:
Anual
Professorat:
JOAN FERRER COSTA  / FRANCESC XAVIER LAMUELA GARCIA  / ISABEL PUJOL PAYET
Idioma de les classes:
Català (90%), Castellà (10%)

Competències

  • CTUdG02 Recollir i seleccionar informació de manera eficaç
  • CTUdG09 Llegir, comprendre i comentar textos científics
  • CTUdG03 Utilitzar tecnologies de la informació i la comunicació
  • CTUdG05 Comunicar-se oralment i per escrit
  • T6. Ser conscients de la diversitat lingüística i cultural i respectar-la com a font de riquesa.
  • CTUdG07 Analitzar les implicacions ètiques de les actuacions professionals
  • T11. Analitzar, sintetitzar de manera crítica les diferents produccions culturals.
  • E18. Conèixer els principals recursos digitals (diccionaris, traductors automàtics, llibres d'estil, etc.) de diferents llengües, sobre tot català, castellà i anglès i utilitzar-los adequadament.
  • E19. Avaluar problemes lingüístics i textuals concrets i definir estratègies per superar-los.

Continguts

1. El text

          1.1. Oral versus escrit

          1.2. Problemes d'ortografia

          1.3. Puntuació

          1.4. Arquitectura de la frase i construcció del paràgraf

          1.5. Els connectors i els marcadors textuals

          1.6. Precisió lèxica i qüestions d’estil

2. Gèneres acadèmics

          2.1. Examen

          2.2. Ressenya

          2.3. Fitxa bibliogràfica

          2.4. El treball acadèmic

                    2.4.1. Estructura

                    2.4.2. Recerca d'informació

                    2.4.3. Lectura crítica

                    2.4.4. Plagi

                    2.4.5. Notes i bibliografía

3. L'expressió oral

          3.1. La veu i els altres elements no verbals

          3.2. La narració i l'argumentació

          3.3. Preparació i escenificació

          3.4. La classe

          3.5. La conferència

          3.6. El debat

          3.7. L'entrevista

4. L'escriptura creativa

          4.1. Els gèneres literaris

          4.2. La narració

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Anàlisi / estudi de casos 45 105 150
Aprenentatge basat en problemes (PBL) 30 70 100
Assistència a actes externs 0 10 10
Classes participatives 5 35 40
Total 80 220 300

Bibliografia

  • Alvar Ezquerra, J. (1999). Manual de redacció y estilo. Istmo. Catàleg
  • Blecua, J. M. (1982). ¿Qué ese hablar?. Salvat. Catàleg
  • Bosque, I. (2004). Redes. Diccionario combinatorio del español contemporáneo. SM. Catàleg
  • Brambilla, S. (2008). La Scrittura professionale. Mondadori Università. Catàleg
  • Cassany, D. (1993). La cuina de l'escriptura. Empúries. Catàleg
  • Ceberio, M. R. (2006). La buena comunicación. Las posibilidades de la interacción humana. Paidós. Catàleg
  • Chabrol, C. (2003). Cómo se hace una pelicula. Alianza Editorial. Catàleg
  • Eco, Umberto (2001). Cómo se hace una tesis : técnicas y procedimientos de estudio, investigación . Gedisa. Catàleg
  • Germano, W. (2008). Cómo transformar tu tesis en un libro. Siglo XXI. Catàleg
  • Gómez Torrego, L. (2004). Nuevo manual de español correcto. Arco/Libros. Catàleg
  • Guitton, J. (2000). El trabajo intelectual: consejos a los que estudian y a los que escriben. Rialp. Catàleg
  • Havelock, E. A. (1996). La Musa aprende a escribir. Paidós. Catàleg
  • King, S. (2004). Mientras escribo. Debolsillo. Catàleg
  • Martín Gaite, C. (1988). El cuento de nunca acabar. Anagrama. Catàleg
  • Lázaro Carreter, F. (1997). El dardo en la palabra. Galaxia Gutenberg. Catàleg
  • Mestres, J. M. (2000). Manual d'estil. La redacció i l'edició de textos. Eumo. Catàleg
  • Millán, J. A. (2005). Perdón, imposible. Guía para una puntuación más rica y consistente. RBA Libros. Catàleg
  • Millán, J. A. (2008). Manual de urbanidad y buenas maneras en la Red. Melusina. Catàleg
  • Pujol, J. M. - Solà, J. (1995). Ortotipografia: manual del 'autor, l'autoeditor i el dissenyador gràfic. Columna. Catàleg
  • Rodríguez Vida, S. (2006). Curso práctico de corrección de estilo. Octaedro. Catàleg
  • Sanz, G. - Fraser, A. (2003). Manual de comunicacions escrites a l'empresa. Graó. Catàleg
  • Schopenhauer, A. (2005). L'art de tenir sempre raó. Empúries. Catàleg
  • Tuson, J. (1996). L'escriptura: una introducció a la cultura alfabètica. Empúries. Catàleg
  • Wagensberg, J. (2004). La rebelión de las formas. Tusquets. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Conjunt d’exercicis pràctics sobre ortografia, puntuació, elaboració de paràgrafs, correcció d’estil, etc. que el professor anirà demanant als alumnes S’avaluarà el grau de correcció juntament amb la qualitat lingüística i ortotipogràfica dels exercicis presentats. 30
Redacció de monografia acadèmica o bé combinació de ressenyes que generen un estat de la qüestió S'avaluarà la correcció de l'estil, la precisió lèxica, la qualitat del discurs elaborat per l'estudiant, així com la seva capacitat de relacionar apropiadament, citant-les sempre, les diverses fons bibliogràfiques. 40
Práctiques de comunicació oral Es valoraran els aspectes formals de la presentació (situació, veu, moviments), així com la completesa i adequació dels continguts. 20
Examen d'ortografia Aquest examen final només influirà en un 10% sobre la nota final, però si es suspèn pot ser motiu per no aprovar l'assignatura. 10

Qualificació

Els professors faran mitjana aritmètica de les notes obtingudes per l'estudiant durant el curs, sempre tenint en compte els percentatges que s’ofereixen al quadre de més amunt sobre les activitats d’avaluació. Ara bé, l’esforç, l’assistència constant i la millora en els resultats a mesura que el curs avança també serà un factor positiu a l’hora d’arrodonir la nota final.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
El curs de Comunicació Oral i Escrita és una assignatura essencialment pràctica i facilitadora de les tècniques de lectura, redacció i publicació acadèmiques. Per tant,
l’assistència a classe és obligatòria. Els professors establiran mecanismes per controlar-la diàriament. A més, molts dels treballs es proposaran a classe, de manera que l'absència del estudiant pot afavorir que no presenti els exercicis encomanats pel professor. Aquesta circumstància, o bé el retard en l’entrega d’algun dels treballs (que el professor no està obligat a corregir), pot suposar un No Presentat aplicable al conjunt de l'assignatura.

Observacions

Us oferim una llista d'obres narratives de lectura recomanada:

Novel·les i reculls de contes en català:

Manuell Baixuali, L'home manuscrit, Proa, [2007].
-, La cinquena planta, Proa, [2014].
Jaumé Cabré, Les veus de Pamano, Proa, [2004].
Marc Cerdó, Cor mentider, Club Editor, [2014].
Ramon Erra, Desfent el nus del mocador, La Magrana, [2008].
Albert Forns, Albert Serra, Empúries, [2012].
Yannick Garcia, La nostra vida vertical, L'Altra Editorial, [2013].
Emili Manzano, Pinyols d'aubercoc, L'Avenç, [2007].
Quim Monzó, La magnitud de la tragèdia, Quaderns Crema, [1983].
-, Mil cretins, Quaderns Crema, [2007].
Jordi Nopca, El talent, Cicuta, [2012].
Isabel Olesti, La pell de l’aigua, Proa, [2012].
Vicenç Pagès, Els jugadors de whist, Empúries, [2009]
-, Dies de frontera, Empúries, [2014].
Sergi Pàmies, Cançons d'amor i de pluja, Quaderns Crema, [2013].
Sergi Pons, Mars del Carib, Edició de 1984, [2014].
Jordi Puntí, Animals tristos, Empúries, [2006].
-, Maletes perdudes, Empúries, [2010].
Marta Rojals, Primavera, estiu, etcètera, La Magrana, [2010].
-, L'altra, La Magrana, 2014.
Alba Sabaté, Aniversari, Empúries, 2014.
Albert Sánchez Piñol, Victus, Campana, [2012].
Joan Todó, A butxacades, Labreu Edicions, [2011].
Carles Teres, Licantropia, Edicions de 1984, [2013].
Muriel Villanueva, La gatera, Amsterdam, [2012].

Novel·les en castellà:

Javier Cercas, Soldados de Salamina, Tusquets, [2001].
Javier Cercas, La velocidad de la luz, Tusquets, [2005].
Luis Mateo Díez, La fuente de la edad, Alfaguara, [1986].
Javier Marías, Todas las almas, Alfaguara, [1989].
Juan Marsé, Si te dicen que caí, Fondo de Cultura Económica de España, [1973].
Juan José Millás, Trilogía de la soledad: El desorden de tu nombre, La soledad era esto, Volver a casa, Alfaguara, [1996].
Manuel Vázquez Montalbán, Galíndez, Seix Barral, [1990].
Antonio Muñoz Molina, La noche de los tiempos, Seix Barral, [2009].
Arturo Pérez Reverte, El maestro de esgrima, Punto de Lectura, [1988].
Manuel Puig, El beso de la mujer araña, Seix Barral, [1976].
Ignacio Martínez Pisón, La buena reputación, Seix Barral, [2014].