Dades generals

Curs acadèmic:
2013
Descripció:
En aquesta assignatura es realitzarà una aproximació general, tant nivell teòric com pràctic, als museus. De manera més concreta es treballarà sobre el concepte de museologia, sobre les característiques de la gestió dels centres, sobre la gestió de col•leccions, sobre els edificis destinats a museus i les seves característiques o sobre les activitats i ús d'aquests centres. A més es farà també incidència en la legislació museològica.
Crèdits ECTS:
6
Idioma principal de les classes:
Català
S’utilitza oralment la llengua anglesa en l'assignatura:
Gens (0%)
S’utilitzen documents en llengua anglesa:
Poc (25%)

Grups

Grup A

Durada:
Semestral, 1r semestre
Professorat:
GABRIEL ALCALDE GURT

Competències

  • CTUdG05 Comunicar-se oralment i per escrit
  • CTUdG06 Avaluar la sostenibilitat de les pròpies propostes i actuacions
  • CTUdG07 Analitzar les implicacions ètiques de les actuacions professionals
  • CTUdG11 Avaluar la pròpia activitat i el propi aprenentatge i elaborar estratègies per millorar-los
  • CE 17. Adquirir, interpretar i posar en pràctica coneixements específics relatius a llenguatges i tècniques artístiques.
  • CE 22. Adquirir i aplicar coneixements corresponents a la conservació i gestió del patrimoni, així com a la museologia i museografia.
  • CE 25. Argumentar coneixements específics sobre documentació de béns mobles i immobles, gestió de col·leccions.

Continguts

1. Museologia i museus

2. Organització i gestió dels museus.

3. La gestió dels fons patrimonials dels museus.

4. Els edificis dels museus.

5. Les activitats dels museus.

6. L'ús dels museus.

7. La legislació en matèria de museus.

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Cerca d'informació 0 30 30
Classes expositives 20 0 20
Classes participatives 16 0 16
Elaboració de treballs 0 25 25
Lectura / comentari de textos 6 10 16
Prova d'avaluació 3 20 23
Seminaris 0 8 8
Sortida de camp 6 0 6
Tutories 3 3 6
Total 54 96 150

Bibliografia

  • BOLAÑOS, M. (2002). La memoria del mundo. Cien años de museología. 1900-2000. Trea. Catàleg
  • DIAZ, I. (2008). La memoria fragmentada. EL museo y sus paradojas. Ediciones Trea. Catàleg
  • HERNÁNDEZ, F. (2006). Planteamientos teóricos de la museología. Ediciones Trea. Catàleg
  • HOPPER_GRENHILL, E. (1998). El museo y sus visitantes. Ediciones Trea. Catàleg
  • KOTLER, N. & KOTTLER, Ph. (2001). Estrategias y marqueting de museos. Ariel. Catàleg
  • LORD, B. & LORD, G. (1998). Manual de gestión de museos. Ariel. Catàleg
  • MOORE, K. (1996). La gestión del museo. Ediciones Trea. Catàleg
  • PÉREZ, E. (2000). Estudios de visitantes en museos. Ediciones Trea. Catàleg
  • POULOT, D. (2005). Musée et muséologie. La Découverte. Catàleg
  • RICO, J.C. (2001). Montaje de exposiciones: museología, arquitectura y arte. Ed. Sílex. Catàleg
  • RIVIÈRE, G.H. (1993). La museología. Curso de museología. Textos y testimonios. Akal. Catàleg
  • THOMSON, G. (1998). El museo y su entorno. Akal. Catàleg
  • ZUBIAUR, F.J. (2004). Curso de museología. Ediciones Trea. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
classes participatives S'avaluarà la participació a classe 10
lectura/comentari de textos. Anàlisis de casos S'avaluarà els comentaris de text i les anàlisis de casos 40
prova d'avaluació exercici escrit a partir de les classes expositives 50

Qualificació

Exercici escrit individual final 50%
Exercicis a realitzar durant el curs 40%
Participació a classe 10%

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
No realitzar l'exercici escrit individual el dia previst. No presentar els treballs i els exercicis proposats durant el curs en els terminis i criteris indicats.

Observacions

.