Dades generals

Curs acadèmic:
2013
Descripció:
Aquesta assignatura té com a objectiu donar competències en la lectura crítica dels textos, l'escriptura de textos acadèmics i creatius --tant en en format tradicional com electrònic-- i l'expressió oral.
Crèdits ECTS:
12
Idioma principal de les classes:
Català
S’utilitza oralment la llengua anglesa en l'assignatura:
Poc (25%)
S’utilitzen documents en llengua anglesa:
Poc (25%)

Grups

Grup A

Durada:
Anual
Professorat:
MIRIAM CABRE OLLE  / ANNA M. CORREDOR PLAJA  / EUGENIA FOSALBA VELA  / NARCIS IGLESIAS FRANCH  / ISABEL PUJOL PAYET  / AUGUST RAFANELL VALL-LLOSERA  / RAFAEL RAMOS NOGALES  / XAVIER RENEDO PUIG  / ALBERT ROSSICH ESTRAGO  / ABELINA SUÑER GRATACOS  / LARA VILA TOMAS

Grup B

Durada:
Anual
Professorat:
MIRIAM CABRE OLLE  / ANNA M. CORREDOR PLAJA  / EUGENIA FOSALBA VELA  / NARCIS IGLESIAS FRANCH  / ISABEL PUJOL PAYET  / AUGUST RAFANELL VALL-LLOSERA  / RAFAEL RAMOS NOGALES  / XAVIER RENEDO PUIG  / ALBERT ROSSICH ESTRAGO  / ABELINA SUÑER GRATACOS  / LARA VILA TOMAS

Grup C

Durada:
Anual
Professorat:
MIRIAM CABRE OLLE  / ANNA M. CORREDOR PLAJA  / EUGENIA FOSALBA VELA  / NARCIS IGLESIAS FRANCH  / ISABEL PUJOL PAYET  / AUGUST RAFANELL VALL-LLOSERA  / RAFAEL RAMOS NOGALES  / XAVIER RENEDO PUIG  / ALBERT ROSSICH ESTRAGO  / ABELINA SUÑER GRATACOS  / LARA VILA TOMAS

Grup D

Durada:
Anual
Professorat:
MIRIAM CABRE OLLE  / ANNA M. CORREDOR PLAJA  / EUGENIA FOSALBA VELA  / NARCIS IGLESIAS FRANCH  / ISABEL PUJOL PAYET  / AUGUST RAFANELL VALL-LLOSERA  / RAFAEL RAMOS NOGALES  / XAVIER RENEDO PUIG  / ALBERT ROSSICH ESTRAGO  / ABELINA SUÑER GRATACOS  / LARA VILA TOMAS

Grup E

Durada:
Anual
Professorat:
MIRIAM CABRE OLLE  / ANNA M. CORREDOR PLAJA  / EUGENIA FOSALBA VELA  / NARCIS IGLESIAS FRANCH  / ISABEL PUJOL PAYET  / AUGUST RAFANELL VALL-LLOSERA  / RAFAEL RAMOS NOGALES  / XAVIER RENEDO PUIG  / ALBERT ROSSICH ESTRAGO  / ABELINA SUÑER GRATACOS  / LARA VILA TOMAS

Competències

  • CTUdG02 Recollir i seleccionar informació de manera eficaç
  • CTUdG09 Llegir, comprendre i comentar textos científics
  • CTUdG03 Utilitzar tecnologies de la informació i la comunicació
  • CTUdG05 Comunicar-se oralment i per escrit
  • T6. Ser conscients de la diversitat lingüística i cultural i respectar-la com a font de riquesa.
  • CTUdG07 Analitzar les implicacions ètiques de les actuacions professionals
  • T11. Analitzar, sintetitzar de manera crítica les diferents produccions culturals.
  • E18. Conèixer els principals recursos digitals (diccionaris, traductors automàtics, llibres d'estil, etc.) de diferents llengües, sobre tot català, castellà i anglès i utilitzar-los adequadament.
  • E19. Avaluar problemes lingüístics i textuals concrets i definir estratègies per superar-los.

Continguts

1. Lectura i relectura

          1.1. L'art de llegir: lectura lúdica, lectura crítica

          1.2. Fal·làcies argumentatives i enganys comunicatius

          1.3. Aliquando bonus dormitat Homerus: la correcció d'estil

          1.4. Els sentits dels mots i la seva combinació

          1.5. Treball amb fonts: subratllat, resum, fitxes de lectura

2. El text escrit

          2.1. Oral versus escrit

          2.2. Arquitectura de la frase i construcció del paràgraf

          2.3. Puntuació

          2.4. Sistemes de citacions i notes

          2.5. Tipografia i tractament informàtic dels textos

3. El treball acadèmic

          3.1. Estructura

          3.2. Recerca d'informació (bibliografia, Internet)

          3.3. Tractament dels materials

                    3.3.1. Excurs: Cut&Paste: la pràctica (i límits) d'utilitzar materials d'altri

          3.4. Presentació de la bibliografia

          3.5. Retòrica i gèneres de l'escriptura electrònica

4. L'escriptura creativa

          4.1. Maneres operatives d'aproximar-se a la realitat

          4.2. Grans models

5. L'expressió oral

          5.1. La veu i els altres elements no verbals

          5.2. La narració i l'argumentació

          5.3. Preparació i escenificació

          5.4. La classe

          5.5. La conferència

          5.6. El debat

          5.7. L'entrevista

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Anàlisi / estudi de casos 0 40 40
Aprenentatge basat en problemes (PBL) 20 20 40
Assistència a actes externs 6 0 6
Classes expositives 60 0 60
Classes participatives 16 8 24
Elaboració de treballs 1 41 42
Lectura / comentari de textos 0 32 32
Prova d'avaluació 2 12 14
Treball en equip 0 36 36
Tutories 3 3 6
Total 108 192 300

Bibliografia

  • Alvar Ezquerra, J. (1999). Manual de redacció y estilo. Istmo. Catàleg
  • Blecua, J. M. (1982). ¿Qué ese hablar?. Salvat. Catàleg
  • Bosque, I. (2004). Redes. Diccionario combinatorio del español contemporáneo. SM. Catàleg
  • Brambilla, S. (2008). La Scrittura professionale. Mondadori Università. Catàleg
  • Cassany, D. (1993). La cuina de l'escriptura. Empúries. Catàleg
  • Ceberio, M. R. (2006). La buena comunicación. Las posibilidades de la interacción humana. Paidós. Catàleg
  • Chabrol, C. (2003). Cómo se hace una pelicula. Alianza Editorial. Catàleg
  • Ellis, R. (1993). Teoría y práctica de la comunicación humana. Paidós. Catàleg
  • Germano, W. (2008). Cómo transformar tu tesis en un libro. Siglo XXI. Catàleg
  • Gómez Torrego, L. (2004). Nuevo manual de español correcto. Arco/Libros. Catàleg
  • Guitton, J. (2000). El trabajo intelectual: consejos a los que estudian y a los que escriben. Rialp. Catàleg
  • Havelock, E. A. (1996). La Musa aprende a escribir. Paidós. Catàleg
  • King, S. (2004). Mientras escribo. Debolsillo. Catàleg
  • Martín Gaite, C. (1988). El cuento de nunca acabar. Anagrama. Catàleg
  • Lázaro Carreter, F. (1997). El dardo en la palabra. Galaxia Gutenberg. Catàleg
  • Mestres, J. M. (2000). Manual d'estil. La redacció i l'edició de textos. Eumo. Catàleg
  • Millán, J. A. (2005). Perdón, imposible. Guía para una puntuación más rica y consistente. RBA Libros. Catàleg
  • Millán, J. A. (2008). Manual de urbanidad y buenas maneras en la Red. Melusina. Catàleg
  • Pujol, J. M. - Solà, J. (1995). Ortotipografia: manual del 'autor, l'autoeditor i el dissenyador gràfic. Columna. Catàleg
  • Rodríguez Vida, S. (2006). Curso práctico de corrección de estilo. Octaedro. Catàleg
  • Sanz, G. - Fraser, A. (2003). Manual de comunicacions escrites a l'empresa. Graó. Catàleg
  • Schopenhauer, A. (2005). L'art de tenir sempre raó. Empúries. Catàleg
  • Tuson, J. (1996). L'escriptura: una introducció a la cultura alfabètica. Empúries. Catàleg
  • Wagensberg, J. (2004). La rebelión de las formas. Tusquets. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Cal assistir a classe i participar-hi amb interès, aportant-hi informació treta de lectures i de reflexions pròpies ben fonamentades. S’avaluarà l’assistència i la qualitat de les informacions aportades. 10
Caldrà assistir a totes les conferències i activitats que s’organitzin des de l’assignatura i lliurar les ressenyes crítiques que determini el professor o la professora. S’avaluarà la qualitat lingüística i el contingut de les ressenyes presentades. 5
Cal assistir a classe i participar activament en l’anàlisi dels temes proposats. S’avaluarà la preparació, l’exposició i la qualitat dels arguments emprats en el debat. 5
Caldrà escriure un treball de caràcter rigorosament acadèmic (amb recerca bibliogràfica i aparat crític) sobre algun dels aspectes del programa de l’assignatura o bé una entrada per a la Viquipèdia. S’avaluarà la qualitat de la recerca bibliogràfica feta, la presentació de les informacions obtingudes a partir de les fonts i l’originalitat de la formulació, juntament amb la qualitat lingüística i ortotipogràfica dels escrits. 15
Cada estudianta o estudiant haurà d’exposar inexcusablement en públic en un temps molt breu un tema que prèviament haurà pactat amb la professora o el professor. S’avaluarà la qualitat lingüística i el contingut de l’exposició. 10
Prova escrita en què es demanarà donar raó de tota mena d’aspectes relacionats amb els continguts de l’assignatura. S’avaluarà la maduresa adquirida en les competències treballades durant el curs i el grau d’assoliment dels continguts. 15
Caldrà fer un dossier d’exercicis pràctics sobre puntuació, elaboració de paràgrafs, correcció d’estil, citacions bibliogràfiques, etc. S’avaluarà el grau de correcció juntament amb la qualitat lingüística i ortotipogràfica del treball presentat. 10
Caldrà ressenyar per escrit un assaig o bé compondre un text breu de creació literària. S’avaluarà la capacitat de síntesi de les idees dels textos treballats i la reformulació d’aquestes, juntament amb la qualitat lingüística i ortotipogràfica dels escrits. 10
Caldrà llegir les obres que determini el professor o la professora i fer-ne una anàlisi. S’avaluarà la correcció lingüística i ortotipogràfica del treball presentat i la capacitat crítica demostrada en l’anàlisi. 10
Treball en equip en què es compararan diverses pàgines web importants escrites en llengües europees distintes sobre comunicació oral i escrita (poden ser pàgines de diaris, d’agències informatives, pàgines de particulars sobre el tema, etc.) o entrevista col•lectiva a un personatge escollit pels alumnes i consensuat amb el professorat. S’avaluarà la qualitat del contingut i de la presentació i el valor crític de les remarques fetes sobre les diverses pàgines. 10

Qualificació