Dades generals

Curs acadèmic:
2012
Descripció:
L'assignatura pretèn un recurregut el més exhaustiu possible de la Literatura Hispanoamericana del segle XX, tot i que es centrarà en els gèneres de la poesia, el conte i la novel·la en una visió diacrònica del principals corrents estètics.
Crèdits ECTS:
6
Idioma principal de les classes:
Castellà
S’utilitza oralment la llengua anglesa en l'assignatura:
Poc (25%)
S’utilitzen documents en llengua anglesa:
Poc (25%)

Grups

Grup A

Durada:
Anual
Professorat:
JORGE GARCIA LOPEZ

Competències

  • T6. Organitzar i il·lustrar les pròpies idees amb exemples de lectures obligatòries i complementàries realitzades per l'alumne.
  • E1. Desenvolupar un correcte ús oral i escrit de la llengua espanyola, que serà l'utilitzada en les exposicions orals en classe i en els diferents treballs realitzats.
  • E10. Desenvolupar la capacitat d'anàlisi i comprensió dels textos literaris en el seu context històric i cultural.
  • E11. Discernir les característiques de la literatura espanyola i hispanoamericana en el context de la literatura europea i universal.
  • E12. Identificar els diferents períodes de la literatura espanyola i hispanoamericana, així com de l'estètica de cada moment.
  • E14. Realitzar comentaris de textos adequats a la disciplina, que atenguin tant la seva anàlisi estilística, formal i cultural com la identificació en els mateixos dels trets propis de l'època, l'autor o l'obra estudiats.
  • E15. Adquirir un vocabulari específic de les diferents disciplines literàries i ser capaç d'utilitzar-lo correctament.

Continguts

1. Temes i problemes de la literatura hispanoamericana. Història de Amèrica al segle XX. El concepte de 'boom'. Unitat i diversitat. Espais literaris regionals.

2. El modernisme. La renovació de la prosa i la poesia. Etapas del modernisme. Martí, Del Casal, Asunción Silva, Darío, Herrera y Reissig, Mistral, Ibarbourou, González Martínez.

3. Les avantguardes. Futurisme. Creacionisme. Ultraisme. Estridentisme. Proa, Martín Fierro, Actual nº 1, Revista de Avance. Huidobro, Vallejo, Girondo, Güiraldes, Borges, Neruda, Guillén, Maples Arce, Oquendo de Amat, Marín.

4. La novel.la regional. La novel.la de la revolució mexicana. La novel.la de la selva. El indigenisme. La pampa i la sabana. Azuela, Eustasio Rivera, Gallegos, Güiraldes, Alegría, Arguedas.

5. El conte. Quiroga. Borges. Ficciones. El Aleph.

6. La novel.la psicològica: Arlt. Realisme màgic i real meravellós: Carpentier, Asturias. Narrativa fantàstica: Bioy Casares. La nova narrativa: Lezama Lima, Rulfo, Sábato, Onetti.

7. El boom. Sentit de l'expressió. Límits cronològics. Estils literaris. Històries personals i principals figures. Fuentes, Vargas Llosa, Cortázar, Donoso, García Márquez.

8. Poesia a la segona meitat del segle. Octavio Paz.

9. Cortázar: conte i novel.la. Lectura de Rayuela.

10. Vargas Llosa. Conte. Novel.la. Assaig. Lectura de Los cachorros.

11. García Márquez. Lectura de Cien años de Soledad.

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Anàlisi / estudi de casos 69 75 144
Prova d'avaluació 6 0 6
Total 75 75 150

Bibliografia

  • Darío, Rubén (1991). Páginas escogidas (Ricardo Gullón). Madrid: Cátedra. Catàleg
  • Darío, Rubén, (cop. 1989 ). El Modernismo y otros ensayos . Madrid: Alianza. Catàleg
  • Cortázar, Julio (1997 ). Cuentos completos . Madrid: Alfaguara. Catàleg
  • Borges, Jorge Luis (1992). Obras Completas (1992). Buenos Aires: Emecí. Catàleg
  • Güiraldes, Ricardo (DL 1978 ). Don Segundo Sombra . Madrid: Cátedra. Catàleg
  • Rivera, José Eustasio (1990 ). La Vorágine . Madrid: Cátedra. Catàleg
  • Alegría, Ciro (1996 ). Los Perros hambrientos . Madrid: Cátedra. Catàleg
  • Arguedas, José María (1995 ). Los Ríos profundos . Madrid: Cátedra. Catàleg
  • Arlt, Roberto (1992 ). Los Siete locos . Madrid: Cátedra. Catàleg
  • Carpentier, Alejo (1969 ). El Reino de este mundo . Barcelona: Seix Barral. Catàleg
  • Asturias, Miguel Ángel (1993 ). Hombres de maíz . Madrid: Alianza. Catàleg
  • Cortázar, Julio (1984 ). Rayuela (2ª ed.). Madrid: Cátedra. Catàleg
  • Vargas Llosa, Mario (1984 ). Los Cachorros (3ª ed.). Madrid: Cátedra. Catàleg
  • García Márquez, Gabriel (2007 ). Cien años de soledad (Edición conmemorativa). Madrid: Santillana Ediciones Generales :Alfaguara :RAE :Asociación de Academias de la Lengua Española. Catàleg
  • García Márquez, Gabriel (2003 ). Cien años de soledad (14a ed. actualizada). Madrid: Cátedra. Catàleg
  • Oviedo, José Miguel (1995-2001 ). Historia de la literatura hispanoamericana . Madrid: Alianza. Catàleg
  • Fernández, Teodosio (DL 1995 ). Historia de la literatura hispanoamericana . Madrid: Universitas. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Explicacions generals Actitut a clase. Capacitat de plantejar problemes i fer preguntes, observar la possibilitat d'interpretacions alternatives. 10
Comentari d'autors i géneres Domini de la llengua espanyola parlada o escrita, capacitat d'iniciativa personal i de plantejar alternatives al comentari. Iniciativa i autonomia personal 5
Debats i intervencions a classe Iniciativa personal; capacitat d'assimilar i discutir textos i intepretacions 5
Preparació de lectures Capacitat d'entendre críticament les obres proposades. 5
Examens
Domini escrit del contingut de l'assignatura, de les intepretacions, dels textos i dels autors tractats a clase. 60
Pràctiques i preparació de treballs i comentaris Es valorarà molt l'iniciativa personal en el platejament de treballs personal que assoleixin una reonable originalitat en el plantejament i en l'eleccióa d'obres i auctors. 5
Lectures Lectura crítica de les obres proposades 5
Resolució i consulta de problemes Capacitat de seguir i comentar qüestions que plantejen les obres estudiades 5

Qualificació

Hi haurà un examen a finals del primer semestre.

Caldrà presentar un treball obligatori triant entre dues possibilitats: dos comentaris més breus d'algun conte, poema o novel.la, o bé un de més extens sobre una novel·la llarga o un autor en concret, en una perspectiva més amplia.

Es qualificarà en un 70% el resultat dels examens, i un 30% els treballs. Element fonamental per la concreció de la nota final és l'actitut positiva a classe, la dinàmica personal envers l'assignatura, la capacitat d'improvisar preguntes i plantejar qüestions i la tria d'un treball personal original i singular dintre dels límits temàtics de l'assignatura i redactat de forma correcta i amb un bon nivell acadèmic i cientìfic.

Observacions

El curs alterna l'exposició teòrica del professor, la lectura dels títols triats i les pràctiques sobre cada obra analitzada en acabar les sessions dedicades al seu estudi.

Es donaràn materials digitalitzats i en pàgines web i en tot cas les lectures obligatòries són le següents: J. L. Borges, Ficciones; R. Arlt, Los siete locos; J. Cortázar: Rayuela (especialmente Tablero de Dirección i I, 13); M. Vargas Llosa, Los cachorros; G. García Márquez, Cien años de soledad.

A l'aula els alumnes intervendran oralment exposant els seus comentaris i preguntes. En paral·lel, i per a que l'estudiant tingui informació complementària a la rebuda a l'aula, disposarà de dossiers, artícles i bibliografia de l'autor estudiat i la seva obra penjada a la web de l'assignatura i al servei de fotocòpies.

Es demana competència en l'us de la llengua espanyola que serà la utilitzada en les intervencions a l'aula, treballs i proves escrites.

Assignatures recomanades

  • Crítica literària
  • Història d'Amèrica Llatina contemporània
  • Literatura espanyola contemporània (segle XX)
  • Literatura espanyola del Barroc
  • Literatura espanyola del Renaixement
  • Literatura espanyola moderna (segles XVIII i XIX)