Dades generals

Curs acadèmic:
2012
Descripció:
Coneixements bàsics sobre la materialitat de l'obra d'art en la Modernitat, especialment de la pintura, considerant tant les tècniques de producció com les tècniques de representació, incidint en la naturalesa "escrita" dels seus signes.
Crèdits ECTS:
6
Idioma principal de les classes:
Català
S’utilitza oralment la llengua anglesa en l'assignatura:
Gens (0%)
S’utilitzen documents en llengua anglesa:
Gens (0%)

Grups

Grup A

Durada:
Semestral, 1r semestre
Professorat:
MARIA RECASENS VERT

Competències

  • CTUdG09 Llegir, comprendre i comentar textos científics
  • CT 3. Argumentar críticament a partir dels procediments d'anàlisi i els continguts adquirits que permetin a l'alumne millorar en la seva formació particular i aconseguir el major grau de capacitació possible.
  • CTUdG05 Comunicar-se oralment i per escrit
  • CT 9. Dissenyar, per iniciativa pròpia o per suggeriment aliè, propostes creatives de millora i optimització de la pròpia formació i capacitació intel·lectual, i laboral en situacions complexes i compromeses, que li permeti adaptar-se a les noves situacio
  • CE 18. Adquirir, interpretar i aplicar coneixements específics relatius a la teoria de l'art i el pensament estètic i, en general, al coneixement integral i integrat del fet artístic.
  • CE 22. Adquirir i aplicar coneixements corresponents a la conservació i gestió del patrimoni, així com a la museologia i museografia.
  • CE 24. Adquirir i aplicar una consideració interdisciplinària de les humanitats i de la Història de l'Art en aquest context científic.

Continguts

1. Pràctiques i usos de la pintura en la Modernitat

          1.1. Introducció: quina és l'especificitat dels signes de la pintura en la Modernitat?

                    1.1.1. Lectura i comentari de "La peinture dans le texte" de Jacques Rancière.

2. La desintegració del camp mimètic en la tradició de la pintura occidental.

          2.1. Pintura i Diluvi (de la imatge mimètica a la icona).

          2.2. La guerra dels sentits (de la icona a la representació).

          2.3. Una profunditat estranya. (De la representació al fora-camp).

3. Anàlisi d'obres i projectes.

          3.1. En el lloc de Noé...

                    3.1.1. Manet: una profunditat estranya.

                    3.1.2. Monet: la il·lusió d'un tot sense fi.

                    3.1.3. Cézanne: realitzar les sensacions de color.

                    3.1.4. Giacometti: un pur exercici òptic.

                    3.1.5. Bonnard: l'autobiografia discreta.

          3.2. En el lloc de Déu...

                    3.2.1. Matisse: un espai còsmic.

                    3.2.2. Malevicht: l'infinit com ideal.

                    3.2.3. Sam Francis: del cel o quasi.

                    3.2.4. Mondrian: Visió i divisió.

                    3.2.5. Klee: un món complementari

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Aprenentatge basat en problemes (PBL) 10 15 25
Assistència a actes externs 0 30 30
Cerca d'informació 0 25 25
Classes expositives 30 0 30
Elaboració de treballs 2 10 12
Exposició dels estudiants 10 10 20
Visionat/audició de documents 10 0 10
Total 62 90 152

Bibliografia

  • Rancière, Jacques (2003 ). Le Destin des images . Paris: La Fabrique. Catàleg
  • Rancière, Jacques (2010 ). El Espectador emancipado . Castellón: Ellago. Catàleg
  • Rancière, Jacques (2009 ). El Reparto de lo sensible : estética y política . Santiago de Chile: LOM. Catàleg
  • Schneider, Pierre (2001 ). Petite histoire de l'infini en peinture . Paris: Hazan. Catàleg
  • Schneider, Pierre (2002 ). Matisse (Rev. and updated ed.). London: Thames & Hudson. Catàleg
  • Bailly, Jean-Christophe (cop. 2005 ). Le Champ mimétique . Paris: Seuil. Catàleg
  • Bailly, Jean-Christophe (cop. 2007 ). L'Atelier infini : 30000 ans de peinture . Paris: Hazan. Catàleg
  • Bailly, Jean-Christophe (cop. 2001 ). La Llamada muda : ensayo sobre los retratos de El Fayum . Madrid: Akal. Catàleg
  • González García, Ángel (DL 2007 ). Pintar sin tener ni idea : y otros ensayos sobre arte . Madrid: Lampreave y Millán. Catàleg
  • González García, Ángel (2000 ). El Resto : una historia invisible del arte contemporáneo . Madrid: Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía. Catàleg
  • Berger, René (2002 ). El Conocimiento de la pintura (4a ed.). Barcelona [etc.]: Noguer. Catàleg
  • Adorno, Theodor W (1986 ). Teoría estética . Madrid: Taurus. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Puntualment l'alumne pot ser requerit a que es prepari i exposi oralment o per escrit algun tema dels continguts de l'assignatura o relacionat amb aquests. correcció en l'argumentació, l'expressió oral i escrita 20
L'alumne haurà de realitzar un treball de curs, que s'haurà de plantejar durant les primeres setmanes i que serà supervisat pel professor. Al final del curs s'haurà d'exposar oralment a classe i entregat per escrit. creativitat i correcció en l'argumentació, en l'expressió oral i escrita 80

Qualificació

L'alumne per a ser avaluat haurà de fer un treball de curs, plantejat des de les primeres setmanes de classe i amb un seguiment del professor. Aquest treball s'haurà d'exposar oralment a classe i entregar per escrit.
Paral·lelament a aquest treball de curs per escrit que valdrà un 80% de la nota final, l'alumne haurà de participar activament en alguna classe:
-exposant oralment alguna lectura recomenada
-entregant una recensió sobre un article o algun esdeveniment relacionat amb els temes del curs

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
Es considera no presentat l'alumne que no entrega el treball de final de curs i que no es presenta a les activitats avaluables requerides. També es considera no presentat l'alumne que no assisteix al 80% de les classes presencials.

Observacions

La bibliografia que apareix en el programa és de caràcter general; en el cas de cada pintor es proporcionarà una bibliografia específica a mesura que es vagin tractant durant els curs.