Dades generals

Curs acadèmic:
2012
Descripció:
Qüestions de biopolítica.
Crèdits ECTS:
6
Idioma principal de les classes:
Català
S’utilitza oralment la llengua anglesa en l'assignatura:
Gens (0%)
S’utilitzen documents en llengua anglesa:
Poc (25%)

Grups

Grup A

Durada:
Anual
Professorat:
ANNA QUINTANAS FEIXAS

Competències

  • CTUdG02 Recollir i seleccionar informació de manera eficaç
  • CTUdG05 Comunicar-se oralment i per escrit
  • CTUdG13 Situar els propis coneixements en el marc epistemològic i històric, eludint la seva fragmentació
  • CTUdG11 Avaluar la pròpia activitat i el propi aprenentatge i elaborar estratègies per millorar-los
  • CE1. Conèixer les teories i arguments dels filòsofs principals, que es troben en els seus escrits, així com les discussions de les línies intepretatives més importants dels mateixos.
  • CE2. Emprar doctrines filosòfiques històriques per il·luminar debats contemporanis.
  • CE7. Pensar i expressar de forma precisa la formulació de problemes filosòfics complexos i controvertits, i comprendre les estratègies principals concebudes per resoldre'ls.
  • CE8. Llegir i interpretar textos filosòfics seleccionats de diverses èpoques i tradicions amb sensibilitat al context.
  • CE10. Jutjar l'èxit d'arguments filosòfics típics.
  • CE11. Identificar arguments filosòfics en els textos i sotmetre la seva estructura i implicacions al judici crític.
  • CE12. Utilitzar de forma crítica la terminologia filosòfica especialitzada.
  • CE13. Analitzar i construir arguments filosòfics correctes i identificar fal·làcies lògiques, mitjançant l'ús apropiat dels mètodes de raonament, tant formals com informals.
  • CE14. Reconèixer errors metodològics, recursos retòrics, pressuposts implícits, la vaguetat i la superficialitat en les discussions filosòfiques.
  • CE15. Adquirir la capacitat de moure's entre la generalització i la discussió filosòfica apropiadament detallada, de descobrir exemples per recolzar una posició o per criticar-la, i de distingir les consideracions pertinents de les quals no ho són.
  • CE17. Avaluar arguments filosòfics contraposats, formular i considerar els millors arguments per a diferents punts de vista i identificar els elements més febles del punt de vista més persuasiu.
  • CE18. Reconèixer amb honestedat la força de les conclusions recolzades per la consideració acurada dels arguments substantius.

Continguts

1. M. Foucault: saber, poder i subjecte

2. Desenvolupaments sobre biopolítica (R. Esposito, G. Agamben, P. Sloterdijk, N. Rose)

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Elaboració de treballs 17 133 150
Total 17 133 150

Bibliografia

  • Foucault, M. (1978). Vigilar y castigar. El nacimiento de la prisión. Siglo XXI. Catàleg
  • Foucault, M. (1978). Historia de la sexualidad I. La voluntad de saber. Siglo XXI. Catàleg
  • Foucault, M. (1999). Obras esenciales. Paidós. Catàleg
  • Foucault, M. (1994). Dits et écrits. Gallimard. Catàleg
  • Agamben, G. (1998). El poder soberano y la nuda vida. Homo sacer I. Pre-Textos. Catàleg
  • Agamben, G. (2002). Lo que queda de Auschwitz. Pre-Textos. Catàleg
  • Esposito, R. (2009). Comunidad, inmunidad y biopolítica. Herder. Catàleg
  • Rose, N. (2007). The Politics of Life Itself. Princenton University Press. Catàleg
  • Sloterdijk, P. (2000). Règles pour le parc humain. Éditions Mielle et Une Nuits. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Comunicació (presentació oral i escrita) Capacitat d'anàlisi i de comprensió de les lectures
Capacitat de síntesi i de reflexió crítica
Bibliograffia utilitzada
Tècniques de comunicació oral
70
3 recensions Capacitat d'anàlisi, de síntesi i de reflexió crítica en relació als textos treballats 30

Qualificació

La nota final es calcurà a partir del tant per cent assignat a cada activitat d'avaluació: Comunicació (70%) i les 3 Recensions (30%). Tot i que també es tindrà en compte la participació activa de l'estudiant durant el curs.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
Es posarà "No Presentat" si l'estudiant, sense causa justificada, deixa de realitzar alguna de les activitats d'avaluació.