Dades generals

Curs acadèmic:
2011
Descripció:
Estudi general de la història de l'art antic a Grècia i Roma.
Crèdits ECTS:
6
Idioma principal de les classes:
Català
S’utilitza oralment la llengua anglesa en l'assignatura:
Gens (0%)
S’utilitzen documents en llengua anglesa:
Poc (25%)

Grups

Grup A

Durada:
Semestral, 2n semestre
Professorat:
DAVID VIVO CODINA

Horaris:

Activitat Horari Aula
Teoria1 dl 10:00-11:30, dc 10:00-11:30
Pràctiques d'aula1 dl 10:00-11:30, dc 10:00-11:30

Competències

  • CTUdG09 Llegir, comprendre i comentar textos científics
  • CTUdG03 Utilitzar tecnologies de la informació i la comunicació
  • CTUdG05 Comunicar-se oralment i per escrit
  • CTUdG13 Situar els propis coneixements en el marc epistemològic i històric, eludint la seva fragmentació
  • CE 14. Explicar de manera argumentada un coneixement precís i crític de les coordenades espai-temporals de la Història de l'Art.
  • CE 15. Analitzar i aplicar un coneixement diacrònic i contextualitzat de les diverses manifestacions artístiques/musicals que s'han succeït al llarg de la història en el domini universal.
  • CE 19. Discernir i utilitzar coneixements específics relatius a les ciències i tècniques historiogràfiques, així com a les fonts literàries i documentals sobre les quals es construeix la disciplina.
  • CE 27. Reunir i interpretar dades rellevants que permetin elaborar treballs acadèmics i/o informes professionals sobre el valor i la significació d'una obra o conjunt d'obres i el seu abast social.

Continguts

1. 1. Introducció al món hel.lènic. 2. Les civil.litzacions de l'Egeu. Minoics i Micènics. 3. L'arquitectura grega. Generalitats i inicis. 4. La gènesi de la representació humana i la seva evolució en els períodes arcaic i sever. 5. La maduresa del clàssic.L'Atenes de Pèricles. Fídies i Policlet. 6. El classicisme tardà i la seva transformació cap a l'hel.lenisme. Praxítel.les i Lissip. 7. El món hel.lenístic. L'escola de Pèrgam. 8. Introducció al món llatí. 9. Les civilitzacions itàliques. Etruscs i llatins. 10. El nou llenguatge arquitectònic. Temples romans i opus caementicium. 11. L'escultura romana. Tradició i hel.lenisme. 12. El retrat romà. 13. El saeculum aureum d'August. 14. L'arquitectura imperial. Termes i palaus. 15. L'escultura imperial. Art i propaganda. 16. La transformació de l'art romà. Constantí.

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Anàlisi / estudi de casos 6 50 56
Classes expositives 30 0 30
Elaboració de treballs 3 20 23
Resolució d'exercicis 2 25 27
Sortida de camp 5 0 5
Tutories 10 0 10
Total 56 95 151

Bibliografia

  • Robertson, Martin (1985). El arte griego: Introducción a su história. Alianza. Catàleg
  • Boardman, John (1991). El arte griego. Destino. Catàleg
  • Pollit, J.J. (1989). El arte Helenístico. Nerea. Catàleg
  • Bianchi Bandinelli, R (1981). Del Helenismo a la Edad Media. Akal. Catàleg
  • Woodford, Susan (1985). Grecia y Roma. Gustavo Gili. Catàleg
  • Hölscher, Tonio (1983). Il linguaggio dell'arte romana. Un sistema semantico. Einaudi. Catàleg
  • Zanker, Paul (1992). Augusto y el poder de las imagenes. Alñianza. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Elaboració d'un treball Presentació d'un treball 20
Lectura i comentari de textos Evaluació escrita de les lectures assenyalades 20
Recerca d'imatges i memorització visual de les obres d'art antic Exàmen d'identificació d'imatges ds'obres d'art 20
Estudi del contingut de l'assignatura (síntesi i memorització) i realització de prova escrita. Prova escrita sobre els continguts de l'assignatura 40

Qualificació

Totes les proves són obligatòries per tal de poder superar l'assignatura.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
S'ha de participar a totes les proves per poder tenir nota final. El fet de no presentar-se a una o més proves implica la nota global de NO PRESENTAT.