Dades generals

Curs acadèmic:
2009
Descripció:
Aquest mòdul es proposa ser una introducció a diverses problemàtiques pròpies del món actual. En aquesta segona part (Món Actual II) s'analitzaran els problemes relacionats amb el patrimoni cultural, en general, la memòria i la construcció de les identitats en un món canviant
Crèdits ECTS:
6
Idioma principal de les classes:
Català
S’utilitza oralment la llengua anglesa en l'assignatura:
Gens (0%)
S’utilitzen documents en llengua anglesa:
Indistintament (50%)

Grups

Grup A

Durada:
Semestral, 2n semestre
Professorat:
ANNA M. GARCIA ROVIRA

Horaris:

Activitat Horari Aula
Gran grup1 dl 11:00-12:30, dc 11:00-12:30
Grup mitjà1 dl 11:00-12:30, dc 11:00-12:30
Grup petit1 dl 11:00-12:30, dc 11:00-12:30
Grup petit2 dl 11:00-12:30, dc 11:00-12:30

Competències

  • CTUdG01 Utilitzar la llengua anglesa
  • CTUdG02 Recollir i seleccionar informació de manera eficaç
  • CTUdG09 Llegir, comprendre i comentar textos científics
  • CTUdG03 Utilitzar tecnologies de la informació i la comunicació
  • CTUdG05 Comunicar-se oralment i per escrit
  • CTUdG04 Treballar en equip
  • CTUdG08 Dissenyar propostes creatives
  • T6. Ser conscients de la diversitat lingüística i cultural i respectar-la com a font de riquesa.
  • CTUdG07 Analitzar les implicacions ètiques de les actuacions professionals
  • CT9. Reconèixer la diversitat cultural i les seves implicacions al llarg del temps i l'espai.

Continguts

1. Postguerra mundial i guerra freda a.1945, el patrimoni europeu destruït: ciutats, cultura, valors, identitats b. La guerra freda: dos blocs, dues memòries, dues identitats? c. Àsia després de 1945: memòries i identitats a l’Extrem Orient d. Israel i “l’era del testimoni”

2. La descolonització i el moviment dels no-alineats a. La descolonització: els nous estats-nació b. El no-alienament: una altra identitat? c. El sorgiment de nous moviments identitaris a occident d. Anàlisi de cas: Sudàfrica, de l’apartheid a l’actualitat

3. La fi de “la guerra civil internacionalitzada”: el món després de l’ensorrament del “socialisme real” a. La fi de les ideologies b. L’etnicisme postmodern i la instrumentalització de la història c. L’esmicolament de la URSS: noves identitats nacionals i nous patrimonis col•lectius d. Dues anàlisis de cas: identitat i violència a Bòsnia i Ruanda

4. L’era de la globalització a. “Identitat i violència” b. La memòria, un patrimoni tangible c. Memòria i història: polítiques públiques i gestió de la memòria a Europa d. Globalització i identitats particulars: xoc de civilitzacions?

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Anàlisi / estudi de casos 7 11 18
Cerca d'informació 0 2 2
Classes participatives 28 57 85
Classes pràctiques 3 8 11
Debat 1 5 6
Elaboració de treballs 0 15 15
Prova d'avaluació 3 0 3
Visionat/audició de documents 0 10 10
Total 42 108 150

Bibliografia

  • Bramon, Dolors (2007 ). Ser dona i musulmana . Barcelona: Cruilla :Fundacio Joan Maragall. Catàleg
  • Bruneteau, Bernard (2006). El siglo de los genocidios. Madrid: Alianza.
  • Hobsbawm, E. J. (cop. 1995 ). Historia del siglo XX : 1914-1991 . Barcelona: Crítica. Catàleg
  • Sen, Amartya Kumar (2009). Identitat i violència. Barcelona: La Campana.
  • Thual, François (1997 ). Els Conflictes identitaris . València: Afers :Universitat de València. Catàleg
  • Todorov, Tzvetan (2008). El miedo a los bárbaros. Más allá del choque de civilizaciones. Barcelona: Galaxia Gutenberg. Catàleg
  • Veiga, Francisco (2009). El desequilibrio como orden. Madrid: Alianza. Catàleg
  • Wieviorka, Annette (1998). L'ère du témoin. Paris: Plon.

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Debat sobre dos casos històrics Es valorarà també l'assistència al llarg del curs perquè és important per a preparar el debat. Vegeu, a més, els criteris generals 10
Elaboració de treballs sobre els casos històrics Vegeu els criteris generals 35
Demostració dels coneixements adquirits durant el desenvolupament de l'assignatura Vegeu els criteris generals 55

Qualificació

El criteri fonamental és l'assoliment de les competències. La còpia per qualsevol mitjà en qualsevol de les activitats de l'assignatura implica suspendre el conjunt de l'assignatura amb un 0.