Estudia > Oferta formativa > Oferta d'assignatures > Detall de l'assignatura
Anar al contingut (clic a Intro)
UdG Home UdG Home
UdG 30 anys
Tancar
Menú

Estudia a la UdG

Dades generals

Curs acadèmic:
2020
Descripció:
Estudi pràctic i teòric de les tècniques vocal parlades i cantades, anatomia de la veu, respiració en el cant, interpretació cantada individual i de grup.
Crèdits ECTS:
9

Grups

Grup A

Durada:
Semestral, 2n semestre
Professorat:
AGNÉS MONFERRER VENTURA
Idioma de les classes:
Català (80%), Castellà (20%)

Grup B

Durada:
Semestral, 2n semestre
Professorat:
AGNÉS MONFERRER VENTURA
Idioma de les classes:
Català (80%), Castellà (20%)

Competències

  • B4 Analitzar situacions complexes i dissenyar estratègies per resoldre-les, individualment i en equip.
  • B5 Treballar en equip i establir aquelles relacions que permetin aflorar potencialitats de cooperació i mantenir-les de manera continuada.
  • B8 Avaluar la pròpia activitat i el propi aprenentatge i elaborar estratègies per millorar-los.
  • E1 Dominar aquelles tècniques que permeten reproduir el comportament humà.
  • E2 Dominar les retòriques de l'emoció.
  • E3 Usar les tècniques de la veu parlada i cantada.
  • E4 Dominar les tècniques expressives del cos en moviment.
  • E12 Articular l'espai escènic i articular-se entorn d'ell.

Continguts

1. Tècniques vocals, parlades i cantades. 1.1.- Tècniques de veu (modulació i declamació). 1.2.- Els registres de veu i les seves aplicacions. 1.3.- Relaxació i postura. 1.3.1.- El sistema muscular. 1.3.2.- Control primari, mecanisme antigravitatori i direccions antagòniques. 1.3.3.- L'esquelet: disseny, principals articulacions i corbes de la columna vertebral. 1.4.- Articulació.

2. Anatomia de la veu. 2.1.- Sistema respiratori: descripció anatòmica i funcional. Estructures orgàniques del sistema. Mecanisme de la respiració. 2.2.- Sistema fonador. Òrgan de la fonació: laringe, cordes vocals. Descripció anatòmica i funcional. 2.1-Sistema digestiu: procés de deglució. 2.2.-Sistema articulatori: descripció anatòmica i funcional 2.3.-Sistema de ressonància: descripció anatòmica i funcional. 2.4.-Sistema auditiu: descripció anatòmica i funcional.

3. La respiració en el cant. 3.1.-Tipus de respiració: nasal, bucal. 3.2.-El suport: ubicació, descripció de la musculatura relacionada amb el mateix: estructures annexes del sistema respiratori. 3.3.-Coordinació fono respiratòria. 3.4.-L'articulació del so i la correcta dicció. 3.5.-El coneixement del mecanisme del propi instrument.

4. Interpretació individual i grupal. 4.1.-La interpretació adequada del repertori des del punt de vista tècnic, musical i artístic. 4.2.-El Conjunt Coral: Distribució de les veus i les cordes. Empastament i afinació.

5. Taller de Veu i cant.

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Hores virtuals amb professor Total
Anàlisi / estudi de casos 0 135,00 0 135,00
Sessió participativa 45,00 0 0 45,00
Sessió pràctica 45,00 0 0 45,00
Total 90,00 135,00 0 225

Bibliografia

  • Alexander, F.M (1995). El uso de si mismo. Barcelona: Urano.
  • Murdock, Ron (2015). Born to sing. Mornum Time Press.
  • Carrington, Walter (2009). Pensando en voz alta. Berkeley: Mornum Time Press.
  • Carrington, Walter (2015). El acto de vivir. APTAE.
  • Gelb, Michael (1994). El cuerpo recobrado. Barcelona: Urano.
  • Dimon, Theodore (2013). La voz cantada y hablada. Madrid: Gaia.
  • Barba, Eugenio; Savarese, Nicola (2012). El arte secreto del actor: diccionario de antropología teatral. Artezblai.
  • Carreri, Roberta (2013). Rastros: training e historia de una actriz del Odin Teatret. Ediciones el apuntador.
  • Varley, Julia (2011). Notes from an Odin actress: stones of water. Routledge.
  • Linklater, Kristin (2006). Freeing the natural voice. Londres: Nick Hern Books.
  • Rodenburg, Patsy (2014). The right to speak. Bloomsbury.
  • Feindel, Janet, M. (2009). The thought propels the sound. Plural publishing.
  • Brunhoff, Agnès (2013). On stage! Back to yourself with the Alexander Technique. Paris: Agnès de Brunhoff.
  • McEvenue, Kelly (2001). The Alexander Technique for Actors. Londres: Methuen.
  • Polatin, Betsy (2013). The Actor's Secret.. Berkeley: North Atlantic Books.
  • Madden, Catherine (2014). Integrative Alexander Technique Practice for Performing Artist. Bristol: Intellect Books.
  • Connington, Bill (2015). Physical Expression on Stage and Screen.. Londres: Bloomsbury.
  • Laurie, Sue (2016). Touching lives. Londres: HITE Limited.

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat % Recuperable
Reeducació de l'instrument vocal. Escalfaments psicofísics i vocals, procediments de Tècnica Alexander i activitats dirigides. Es requereix una participació activa durant la classe i treball independent fora de l'aula, així com la preparació i la presentació d'exercicis pràctics. Es valorarà la capacitat de l'alumne d'assimilar el mètode de forma autònoma. 20 No
Educació musical. Exercicis rítmics, d'afinació i d'interpretació. Es requereix una participació activa durant la classe i treball independent fora de l'aula, així com la preparació i la presentació d'exercicis pràctics. Es valorarà l'assimilació dels conceptes plantejats. 20 No
Anàlisi del procés personal. Treball d'una extensió d'entre 3 i 5 pàgines (de 2100 espais cadascuna) on s'analitza el propi procés i la seva relació amb la teoria i la pràctica plantejada a classe. Es valorarà el nivell de comprensió dels conceptes plantejats i els recursos propis aportats per l'alumne. És necessària la seva presentació oral i escrita per aprovar l'assignatura. Només s'acceptaran treballs sense faltes d'ortografia i presentats en format PDF. 20 No
Dicció Exercicis pràctics d'articulació, respiració i projecció de la veu. Es requereix una participació activa durant la classe i treball independent fora de l'aula, així com la preparació i la presentació d'exercicis pràctics. Es valorarà l'assimilació dels conceptes plantejats. 20 No
Teoria Conceptes teòrics sobre l'aparell fonador. Es requereix una participació activa durant la classe i treball independent fora de l'aula, així com la preparació i la presentació d'exercicis pràctics i proves trimestrals. Es valorarà l'assimilació dels conceptes plantejats així com la qualitat vocal i psicofísica de l'alumne. 20 No

Qualificació

La qualificació es fonamentarà en els següents aspectes:

-Participació activa de l'alumne a les classes i treball individual.
-Anàlisi, maduresa i punt de vista propi.
-Assistència i actitud respetuosa amb companyes i professora.
-Capacitat d'assimilar nous aprenentatges i practicar-los amb autonomia.
-Domini de les tècniques de la veu parlada i cantada.
-Domini d'elements musicals: ritme, afinació i interpretació
-Disposició de treball tant individualment com en equip.
-Presentació d'exercicis de classe.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
La qualificació de No Presentat s'esdevindrà quan l'alumne no acrediti el 80% de la presència a classe i no presenti els treballs assignats. En qualsevol altre cas, l'alumne quedarà suspès.

Avaluació única:
Per les característiques d’aquesta assignatura no es contempla l’opció d’avaluació única. Els coneixements, estratègies d’aprenentatge i competències que aquesta assignatura vehicula impliquen un treball continuat de maduració en el que, de manera progressiva, l’alumnat obté uns retorns dels diversos assoliments gràcies a l’avaluació continuada. Les diverses tasques d’avaluació que es contemplen estan pensades des d’una progressió en la seva complexitat per tal que l’alumnat vagi consolidant i reforçant els aprenentatges i competències a assolir.

Requisits mínims per aprovar:
Per considerar superada l’assignatura, caldrà obtenir una qualificació mínima de 5.0

Observacions

En cas de força major, com ara una crisi sanitària, la docència i les tutories continuarien telemàticament, fins allà on ho permeti les característiques de l'assignatura. L'avaluació de l'assignatura també es podria fer de manera telemàtica.

Escull quins tipus de galetes acceptes que el web de la Universitat de Girona pugui guardar en el teu navegador.

Les imprescindibles per facilitar la vostra connexió. No hi ha opció d'inhabilitar-les, atès que són les necessàries pel funcionament del lloc web.

Permeten recordar les vostres opcions (per exemple llengua o regió des de la qual accediu), per tal de proporcionar-vos serveis avançats.

Proporcionen informació estadística i permeten millorar els serveis. Utilitzem cookies de Google Analytics que podeu desactivar instal·lant-vos aquest plugin.

Per a oferir continguts publicitaris relacionats amb els interessos de l'usuari, bé directament, bé per mitjà de tercers (“adservers”). Cal activar-les si vols veure els vídeos de Youtube incrustats en el web de la Universitat de Girona.