Estudia > Oferta formativa > Oferta d'assignatures > Detall de l'assignatura
Anar al contingut (clic a Intro)
UdG Home UdG Home
UdG 30 anys
Tancar
Menú

Estudia a la UdG

Dades generals

Curs acadèmic:
2020
Descripció:
Estudi i anàlisi dels textos de la literatura dramàtica. Lectura i anàlisi dels textos clàssics de la literatura dramàtica dins dels paràmetres de la representació, no només en funció de criteris i valors literaris, sinó també com a instruments de representació espai-temporals dins d'un context històric, cultural, polític i social. Estudi de les diferents corrents de la literatura dramàtica, entenent l'obra teatral com una teoria de la representació en el temps i com una part indissoluble de la història de la humanitat. La literatura dramàtica com a eina per desxifrar els codis d'interpretació espai-temporals (polítics, ideològics i estètics) donant-los validesa en el context de l'escena contemporània. Lectura ideològica d'un text dramàtic desxifrant les claus polítiques, ètiques i estètiques del seu temps i que puguin ser llegides i enteses en el context actual.
Crèdits ECTS:
8

Grups

Grup A

Durada:
Semestral, 1r semestre
Professorat:
MARIA MORENO DOMENECH  / JOSE VICENTE PESTANA MONTESINOS
Idioma de les classes:
Català (80%), Castellà (10%), Anglès (5%), Francès (5%)

Competències

  • B1 Compilar, seleccionar, avaluar i transmetre informació de manera eficaç i eficient, segons objectius específics i de diferent precedència i format.
  • B2 Llegir, comprendre i comentar textos.
  • B3 Comunicar-se de manera efectiva, oralment i per escrit.
  • E5 Identificar, analitzar i utilitzar les tècniques de l'escriptura teatral.
  • E9 Llegir, analitzar i contextualitzar la literatura dramàtica.
  • E10 Utilitzar eines per desenvolupar la imaginació escènica.

Continguts

1. INTRODUCCIÓ AL TEXT DRAMÀTIC. 1.1. El text dramàtic com a gènere dramàtic. Teatre i literatura. 1.2. El format del text dramàtic: text discurs didascàlic. 1.3. Els àmbits del text dramàtic i de la representació teatral. Confluències i divergències estètiques i semiòtiques. 1.4. Estructura bàsica del text dramàtic. Elements que el configuren. 1.5. El diàleg dramàtic. Caràcter i especificitat. Tipologia del diàleg. Altres convencions dramàtiques: monòleg ia part. 1.6. El personatge teatral. Noció, caracterització i anàlisi. 1.7. Tipologia del personatge. La seva deconstrucció en el teatre contemporani. 1.8. La narració teatral. Ficció dramàtica i model actancial. 1.9. Anàlisi de l'estructura de la trama dramàtica. 1.10. Les unitats de temps i lloc dramàtics. Marques espacials i temporals del text dramàtic.

2. LA LITERATURA DRAMÀTICA A L'ANTIGUITAT CLÀSSICA. 2.1. Context històric, social i literari. L'èpica i la lírica grecollatines. 2.2. Caràcter, gèneres i representació del teatre grec. 2.3. La tragèdia: esperit, origen i desenvolupament. Forma textual de la tragèdia grega. 2.4. Reformulació del format textual. Origen i evolució en la comèdia àtica. 2.5. Motius i representació social en la comèdia d'Aristófanes. Formes de representació i gèneres.

3. LA LITERATURA DRAMÀTICA A L'EDAT MITJANA. 3.1. Context històric, social i literari. El desenvolupament de la prosa narrativa. 3.2. Concepció i formes teatrals de l'Edat Mitjana a l'occident d'Europa. 3.3. El drama litúrgic llatí i el seu desenvolupament. Espais públics de la teatralitat. 3.4. Teatre litúrgic i teatre profà. Desenvolupament del teatre medieval espanyol.

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Hores virtuals amb professor Total
Anàlisi / estudi de casos 0 120,00 0 120,00
Prova d'avaluació 2,00 0 0 2,00
Sessió participativa 78,00 0 0 78,00
Total 80,00 120,00 0 200

Bibliografia

  • Allegri, Luigi (2011). Teatro e spettacolo nel Medioevo (11). Bari: laterza.
  • Aubrun, Charles Vincent (1968 ). La Comedia española : 1600-1680 . Madrid: Taurus. Catàleg
  • Berthold, Margot (1974 ). Historia social del teatro . Madrid: Guadarrama. Catàleg
  • Bloom, Harold (2005). ¿Cómo leer y por qué?. Anagrama.
  • Brockett, Oscar G (cop. 2007 ). History of the theatre . Boston: Allyn and Bacon. Catàleg
  • Jung, Carl Gustav (2015). Los arquetipos y lo inconsciente colectivo. En Carl Gustav Jung, Obra Completa: . Madrid: Trotta.
  • Jung, Carl Gustav (1995). El hombre y sus símbolos. Barcelona: Paidós Ibérica.
  • Leal Duart, Julio (2007). El teatro francés de Corneille a Beaumarchais. Madrid: Síntesis.
  • Massip, Francesc (2007- ). Història del teatre català . Tarragona: Arola. Catàleg
  • Oliva, César (2003 ). Historia básica del arte escénico (7a ed. ampliada). Madrid: Cátedra. Catàleg
  • Pandolfi, Vito (1989-1993 ). Història del teatre . Barcelona: Institut del Teatre. Catàleg
  • Pavice, Patrice (1984). Diccionario del teatro. Dramaturgia, Semiología, Estética. Barcelona: Paidós.
  • Rodríguez Adrados, Francisco (cop. 1999 ). Del teatro griego al teatro de hoy . Madrid: Alianza. Catàleg
  • Russell Brown, John (ed.) (1995). Oxford Illustrated History of the Theatre. Oxford: Oxford University Press.
  • VV.AA. (2013). Teatro español de los Siglos de Oro. Madrid: Visor.
  • Wiles, David (2000 ). Greek theatre performance : an introduction . Cambridge: Cambridge University Press. Catàleg
  • Wiles, David (2003 ). A Short history of western performance space . Cambridge: Cambridge University Press. Catàleg
  • Wickham, Glynne William Gladstone (1992 ). A History of the theatre (2nd ed.). London: Phaidon. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat % Recuperable
Classes participatives Actitud i participació activa 10 No
Proves sobre les lectures obligatòries del programa Bona redacció: faltes d'ortografia, sintaxi i nivell semàntic correcte. Encert en l'anàlisi dels continguts, riquesa en la comparació amb altres obres i autors. Correcta contextualització històrica. Empra de referències bibliogràfiques proporcionades. 40 No
Treballs teòricpractics d'actualització d'un text L'adequació, el llenguatge correcte i la creativitat en l'escriptura. Qualitat de la lectura i de proposta de la posada en escena. 50 No

Qualificació

L'estudiant haurà de treure un mínim de 4 sobre 10 a les proves sobre les lectures obligatòries per poder fer mitjana amb la resta de tasques avaluables.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
La qualificació de NO Presentat s'esdevindrà quan l'alumne no presenti les tasques demanades o no es presenti a les proves de lectura obligatòries.

Avaluació única:
Per les característiques d’aquesta assignatura no es contempla l’opció d’avaluació única. Els coneixements, estratègies d’aprenentatge i competències que aquesta assignatura vehicula impliquen un treball continuat de maduració en el que, de manera progressiva, l’alumnat obté feedbacks dels diversos assoliments gràcies a l’avaluació continuada. Les diverses tasques d’avaluació que es contemplen estan pensades des d’una progressió en la seva complexitat per tal que l’alumnat vagi consolidant i reforçant els aprenentatges i competències a assolir.

En cas de causa major (emergència sanitària o similar) la docència i l'avaluació d'aquesta assignatura podrà fer-se per via telemàtica.

Requisits mínims per aprovar:
Per considerar superada l’assignatura, caldrà obtenir una qualificació mínima de 5.0

Observacions

En cas de força major, com ara una crisi sanitària, la docència i les tutories continuarien telemàticament. L'avaluació de l'assignatura també es podria fer de manera telemàtica.

Escull quins tipus de galetes acceptes que el web de la Universitat de Girona pugui guardar en el teu navegador.

Les imprescindibles per facilitar la vostra connexió. No hi ha opció d'inhabilitar-les, atès que són les necessàries pel funcionament del lloc web.

Permeten recordar les vostres opcions (per exemple llengua o regió des de la qual accediu), per tal de proporcionar-vos serveis avançats.

Proporcionen informació estadística i permeten millorar els serveis. Utilitzem cookies de Google Analytics que podeu desactivar instal·lant-vos aquest plugin.

Per a oferir continguts publicitaris relacionats amb els interessos de l'usuari, bé directament, bé per mitjà de tercers (“adservers”). Cal activar-les si vols veure els vídeos de Youtube incrustats en el web de la Universitat de Girona.