Dades generals

Curs acadèmic:
2019
Descripció:
La naturalesa de la ciutat. Introducció a conceptes bàsics de la ciutat i del fet urbà. Els agents urbans i instruments per a la construcció de la ciutat. Els models urbans i les seves herències. Formes, funcions i organització Processos urbans contemporanis.
Crèdits ECTS:
6

Grups

Grup A

Durada:
Semestral, 1r semestre
Professorat:
JOAN VICENTE RUFI
Idioma de les classes:
Català (85%), Anglès (15%)

Competències

  • CG1- Buscar, seleccionar i utilitzar eficaçment informació de diferent procedència i format en funció d'objectius determinats, usant significativament les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC)
  • CG2- Comunicar-se oralment i per escrit de manera clara, coherent i correcta
  • CG3- Llegir, comprendre i comentar textos científics propis de la disciplina i d'altres ciències afins
  • CE25- Analitzar i avaluar la complexitat dels problemes territorials coneixent i interpretant els instruments de la planificació territorial i ambiental
  • CE27- Conèixer i comprendre els processos i reptes actuals dels territoris rurals i urbans i els principals instruments i polítiques d'intervenció d'aquests territoris

Continguts

1. La naturalesa de la ciutat. Introducció als conceptes bàsics de la ciutat i del fet urbà

2. Els agents urbans i instruments per a la construcció de la ciutat

3. Els models urbans i les seves herències

4. La ciutat Moderna

5. Processos urbans contemporanis: escenaris i debats

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Classes expositives 28,5 11 39,5
Debat 3 3 6
Elaboració de treballs 2 20 22
Exposició dels estudiants 3 15 18
Lectura / comentari de textos 0 15 15
Prova d'avaluació 2 20 22
Sortida de camp 15 10 25
Tutories 4 0 4
Total 57,5 94 151,5

Bibliografia

  • Harvey, David (2013). Ciudades rebeldes :. Madrid: Akal. Catàleg
  • Harvey, David (1979). Urbanismo y desigualdad social (2ª ed.). Madrid: Siglo XXI. Catàleg
  • Nel·lo, Oriol (2012). Ordenar el territorio :. Valencia: Tirant Humanidades. Catàleg
  • Nel·lo, Oriol (2001). Ciutat de ciutats :. Barcelona: Empúries. Catàleg
  • Nel·lo, Oriol (2015). La Ciudad en movimiento :. Madrid: Díaz & Pons. Catàleg
  • Kotkin, Joel (2006). La Ciudad :. Barcelona: Debate. Catàleg
  • Benevolo, Leonardo (1981-1982). Diseño de la ciudad (3ª ed.). Barcelona: Gili. Catàleg
  • Hall, Tim (2001). Urban geography (2nd ed.). London [etc.]: Routledge. Catàleg
  • Le Corbusier (1971). Principios de urbanismo :. Barcelona: Ariel. Catàleg
  • Lefebvre, Henri (2013). La Producción del espacio. Madrid: Capitán Swing. Catàleg
  • Berman, Marshall (2013). Todo lo sólido se desvanece en el aire : (1a ed. en Anthropos Editorial). [Madrid] [etc.]: Siglo XXI [etc]. Catàleg
  • Benevolo, Leonardo (1993). La Ciudad europea. Barcelona: Crítica. Catàleg
  • Benach, Núria (2010). Edward W. Soja :. Barcelona: Icaria. Catàleg
  • Sassen, Saskia (1999). La Ciudad global :. Buenos Aires: Eudeba. Catàleg
  • Brenner, Neil (2004). New state spaces :. Oxford: Oxford University Press. Catàleg
  • García Vázquez, Carlos (2016). Teorías e historia de la ciudad contemporánea. Barcelona: Gustavo Gili. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Lectura de textos complementaris Assimilació dels conceptes clau dels textos
Capacitat d'anàlisi crítica dels textos
20
Proves escrites sobre els continguts del curs Assimilació de coneixements bàsics
Capacitat de síntesi
Capacitat de relacionar conceptes i realitat
Capacitat expositiva
40
Sortides complementàries als continguts teòrics i treball de camp Assistència a les sortides
Elaboració correcta d'informes sobre les sortides
15
Elaboració de treballs Claredat en l'escriptura i exposició
Assimilació i aplicació de coneixements teòrics als casos d'estudi
Perspectiva crítica
25

Qualificació

Cal tenir un 4 per poder fer mitjana entre totes les notes.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
Els alumnes que no realitzin la prova escrita tindran un No Presentat