Dades generals

Curs acadèmic:
2010
Descripció:
En la primera part, s’introdueixen els conceptes bàsics del turisme, els organismes nacionals i internacionals, les principals magnituds del turisme internacional i es realitza un breu recorregut per la història del turisme. En segon lloc, es farà un recorregut per les principals empreses turístiques i la seva organització. Una vegada centrat el turisme, s’analitzen els principals tipus de turisme i la seva organització funcional (econòmica, territorial i cultural); cada model turístic serà presentat de forma genèrica i a partir d’un cas concret: el turisme litoral, el turisme natural, el turisme cultural, el turisme en els espais perifèrics i les noves formes de turisme.
Crèdits ECTS:
6
Idioma principal de les classes:
Català
S’utilitza oralment la llengua anglesa en l'assignatura:
Gens (0%)
S’utilitzen documents en llengua anglesa:
Indistintament (50%)

Grups

Grup A

Durada:
Semestral, 1r semestre
Professorat:
JOSE ANTONIO DONAIRE BENITO

Competències

  • 1. Adquirir coneixements bàsics en les disciplines que estudien el turisme
  • 14. Analitzar i reflexionar sobre la dimensió transversal del turisme i el seu caràcter evolutiu.
  • 15. Identificar i comprendre els principals agents turístics
  • 21. Utilitzar la terminologia i el llenguatge dels diversos àmbits turístics

Continguts

1. Què és turisme

2. Turistes

3. Institucions

4. Magnituds

5. Història

6. Empreses

7. Tipologies

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Cerca d'informació 6 20 26
Classes expositives 15 8 23
Lectura / comentari de textos 1 10 11
Prova d'avaluació 2 30 32
Sortida de camp 12 20 32
Treball en equip 1 10 11
Visionat/audició de documents 5 10 15
Total 42 108 150

Bibliografia

  • MacCannell, Dean (2003 ). El Turista : una nueva teoría de la clase ociosa . Barcelona: Melusina. Catàleg
  • Lickorish, Leonard J. (DL 2000 ). Una Introducción al turismo . Madrid: Síntesis. Catàleg
  • Urry, John (2004 ). La Mirada del turista . Lima: Universidad de San Martín de Porres. Catàleg
  • Donaire, José Antonio (2008 ). Turisme cultural entre l'experiència i el ritual . Bellcaire: Vitel·la. Catàleg
  • Anton Clavé, Salvador (2005 ). Parques temáticos : más allá del ocio . Barcelona: Ariel. Catàleg
  • Urry, John (1995 ). Consuming places . New York: Routledge. Catàleg
  • MacCannell, Dean (2007 ). Lugares de encuentro vacíos . [Barcelona]: Melusina. Catàleg
  • Turner, Louis (1991 ). La Horda dorada . Madrid: Endymion. Catàleg
  • Sources and methods: labour statistics : Employment in the tourism industries (2008 ) (Special edition). Madrid: World Tourism Organization. Catàleg
  • Handbook on tourism forecasting methodologies (2008 ). Madrid: World Tourism Organization. Catàleg
  • Climate change and tourism : responding to global challenges (2008 ). Madrid: World Tourism Organization. Catàleg
  • Tourism development in Europe (2007 ). Madrid: World Tourism Organization. Catàleg
  • Por un Turismo más sostenible : guía para responsables políticos (cop. 2006 ). Madrid: Organización Mundial del Turismo. Catàleg
  • City tourism & culture : the european experience (cop. 2005 ). Madrid: World Tourism Organization. Catàleg
  • Augé, Marc (1993 ). Los No lugares : espacios del anonimato : una antropología de la sobremodernidad . Barcelona: Gedisa. Catàleg
  • García Canclini, Néstor (cop. 1990 ). Culturas híbridas : estrategias para entrar y salir de lamodernidad . México: Grijalbo. Catàleg
  • Eco, Umberto (2004 ). Apocalípticos e integrados . [Barcelona]: Debolsillo. Catàleg
  • Moret, Xavier (2008 ). Viatge per la Costa Brava : paisatge, memòria, glamur i turisme . Figueres: Brau. Catàleg
  • Shackley, Myra (2006 ). Atlas of travel and tourism development . Amsterdam [etc.]: Butterworth-Heinemann. Catàleg
  • Mesplier, Alain (2005 ). Le Tourisme dans le monde (6e éd.). Rosny: Bréal. Catàleg
  • Mesplier, Alain (DL 2000 ). Geografía del turismo en el mundo . Madrid: Síntesis. Catàleg
  • Bayón Mariné, Fernando (DL 1999 ). 50 años del turismo español : un análisis histórico y estructural . [Madrid]: Escuela Oficial de Turismo. Catàleg
  • Boyer, Marc (cop. 1999 ). Histoire du tourisme de masse . Paris: Presses Universitaires de France. Catàleg
  • Boyer, Marc (1982 ). Le Tourisme . Paris: Éditions du Seuil. Catàleg
  • Corbin, Alain (D.l. 1995 ). L'Avènement des loisirs 1850-1960 . Paris: Aubier. Catàleg
  • Calle Vaquero, Manuel de la (2002 ). La Ciudad histórica como destino turístico . Barcelona: Ariel. Catàleg
  • Selby, Martin (2004 ). Understanding urban tourism : image, culture and experience . New York: I.B. Tauris. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Sessions docents Avaluats a l'examen 0
Assaig Lectura de tres textos vinculats abme l concepte de turisme 10
Cerca de dades Recerca de 10 dades a l'hemeroteca 10
Wiki Catalunya Redacció d'un capítol de la wiki de turisme de Catalunya 10
Cineclub Anàlisi de quatre films i la seva relació amb la història del turisme 10
Empreses Avaluació de tres hotels 10
Costa Brava Anàlisi del turisme de Lloret de Mar 10
Barcelona Elements turístics de Barcelona 10
Examen Avaluació dels continguts de l'assignatura 30

Qualificació

La nota de l'assignatura és la mitjana ponderada de les notes de les activitats d'avaluació, amb aquests tres factors:

1. S'han de presentar almenys 6 de les 8 activitats.
2. S'ha d'assolir almenys un 4 a la prova de control.
3. Les dues visites són obligatòries.