Dades generals

Curs acadèmic:
2008
Descripció:
Processos d’elaboració de currículums. Canvis curriculars i models d’innovació. Estratègies en la innovació didàctica.
Crèdits:
6
Idioma principal de les classes:
Català
S’utilitza oralment la llengua anglesa en l'assignatura:
Poc (25%)
S’utilitzen documents en llengua anglesa:
Poc (25%)

Grups

Grup A

Durada:
Semestral, 1r semestre
Professorat:
XAVIER BESALU COSTA

Horaris:

Activitat Horari Aula
Teoria1 dl-dc 16:30-18 31

Altres Competències

  • Aprofundir en elsconeixements i les competències adquirits en les assignatures de Didàctica i Currículum. Conèixer la teoria del currículum i les seves perspectives Revisar les qüestions relatives al canvi, les reformes i la renovació pedagògica i la innovació. Estimular la reflexió teòrico-pràctica sobre l'acció educativa per tal de donar-l'hi rigor científic i professionalitat. Expressar amb precisió i claredat les pròpies idees i utilitzar adequadament les aportacions dels especialistes en la matèria. Entrenar-se en l'anàlisi, el disseny i l'avaluació de projectes i innovacions curriculars, en un context concret.

Continguts

1. 1. Teoria del currículum: El currículum com a camp d'estudi i acció Models i teories del currículum El currículum a Espanya Els currículums oficials en l'educació espanyola i catalana 2. La innovació del currículum: El canvi en educació: concepcions i processos La cartografia del canvi en educació: models i perspectives La innovació educativa a Catalunya 3. Els contextos del currículum: Currículum i polítiques Currículum i cultura Currículum i professionals de l'educació El currículum i els seus fonaments

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Anàlisi / estudi de casos 0 0 0
Total 0 0 0

Bibliografia

  • Contreras, José (1990). Enseñanza, currículum y profesorado. Madrid: Akal.
  • Gimeno, J. - Pérez, A. (1992). Comprender y transformar la enseñanza. Madrid: Morata.
  • Alfieri, F. i altres (1995). Volver a pensar la educación. Madrid: Morata.
  • Alvarez, J.M. (2001). Entender la enseñanza, entender el currículum. Madrid: Miño y Dávila.
  • Angulo, J.F. - Blanco, N. (1994). Teoría y desarrollo del currículum. Málaga: Aljibe.
  • Cañal, P. (2002). La innovación educativa. Madrid: Akal.
  • Coll, C. (2007). Currículum i ciutadania. Barcelona: Mediterrània.
  • Darling-Hammond, L. (2001). El derecho de aprender. Barcelona: Ariel.
  • Escudero, J.M. (1999). Diseño, desarrollo e innovación del currículum. Madrid: Síntesis.
  • Goodson, I.F. (1995). Historia del currículum. Barcelona: Pomares Corredor.
  • Guarro, A. (2005). Los procesos de cambio educativo en una sociedad compleja. Madrid: Pirámide.
  • Murillo, F.J. - Muñoz-Repiso, M. (2002). La mejora de la escuela. Barcelona: Octaedro.
  • Pérez, A. (1998). La cultura escolar en la sociedad neoliberal. Madrid: Morata.
  • Reynolds, D. i altres (1997). Las escuelas eficaces. Madrid: Santillana.
  • Rivas, M. (2000). Innovación educativa. Madrid: Síntesis.
  • Rodríguez Romero, M.M. (2003). Las metamorfosis del cambio educativo. Madrid: Akal.
  • Stenhouse, L. (1984). Investigación y desarrollo del currículum. Madrid: Morata.
  • Tadeu da Silva, T. (2001). Espacios de identidad. Barcelona: Octaedro.
  • Tejada, J. (1998). Los agentes de la innovación en los centros educativos. Málaga: Aljibe.
  • Torres, J. (2001). Educación en tiempos de neoliberalismo. Madrid: Morata.

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %

Qualificació

Assistència i participació a les classes.
Lectura, recensió i exposició, si escau, d'un llibre.
Comentaris de textos científics.
Realització d'un treball en petit grup sobre un producte cultural.
Participació en les activitats d'aplicació.
Realització d'un examen escrit sobre els continguts del programa.