Dades generals

Curs acadèmic:
2017
Descripció:
L'objectiu de l'assignatura és aproximar-nos, des de la perspectiva del cicle vital, a les característiques dels/les joves i adults/es com a persones immerses en processos d’ensenyament-aprenentatge. També es pretén abordar la naturalesa d'aquests processos d'ensenyament-aprenentatge i que en fer-ho els i les alumnes es situïn en la perspectiva crítica de la Sociologia de l’Educació.
Crèdits ECTS:
3

Grups

Grup A

Durada:
Semestral, 2n semestre
Professorat:
Idioma de les classes:
Català (85%), Castellà (10%), Anglès (5%)

Competències

  • Conèixer les àrees curriculars de l'Educació Primària, la relació interdisciplinària entre elles, els criteris d'avaluació i el cos de coneixements didàctics entorn dels procediments d'ensenyament i aprenentatge respectius.
  • Dissenyar, planificar i avaluar processos d'ensenyament i aprenentatge, tant individualment com en col·laboració amb altres docents i professionals del centre.
  • Dissenyar i regular espais d'aprenentatge en contextos de diversitat i que atenguin la igualtat de gènere, l'equitat i el respecte als drets humans que conformin els valors de la formació ciutadana.
  • Col·laborar amb els diferents sectors de la comunitat educativa i de l'entorn social.
  • Conèixer i aplicar a les aules les tecnologies de la informació i la comunicació. Discernir selectivament la informació audiovisual que contribueixi als aprenentatges, a la formació cívica i a la riquesa cultural.

Continguts

1. Psicologia del desenvolupament més enllà de la infància

          1.1. Reconceptualitzant el desenvolupament

          1.2. Els conceptes d'adolescència, joventut, adultesa i vellesa

          1.3. Desenvolupament físic, cognitiu i afectiu al llarg del cicle vital

2. Educació de persones adultes

          2.1. Possibilitats formatives

          2.2. Característiques de l'aprenentatge en persones adultes

          2.3. Aspectes normatius de l'ensenyament de persones adultes

3. Sociologia de l'educació

          3.1. Introducció a la Sociologia i a la Sociologia de l'Educació

          3.2. Temes de debat en Sociologia de l'Educació

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Altres 30 4 34
Elaboració de treballs 2 15 17
Lectura / comentari de textos 0 12 12
Prova d'avaluació 2 10 12
Total 34 41 75

Bibliografia

  • Marín, Gerardo (1976). Lecturas de psicología social contemporánea. Mèxic: Trillas. Catàleg
  • Maisonneuve, J. (1985). Psicologia Social. Mèxic: Paidós. Catàleg
  • Leyens, Jacques-Phillipe. (1991). Psicologia Social. Barcelona: Herder. Catàleg
  • Enguita, M.F. (1999). Sociología de la Educación. Barcelona: Ariel. Catàleg
  • Moreno, A. (2001). Sociología de la Educación. Claves teóricas. Oviedo: Septem. Catàleg
  • Fernández, F. (Coord.) (2003). Sociología de la Educación. Madrid: Pearson. Catàleg
  • Moraleda, Mariano (1992). Psicología del desarrollo. Barcelona: Buixareu universitaria. Catàleg
  • Delgado, B. (Coord.) (2008). Psicología del desarrollo desde la infancia a la vejez.. Aravaca: McGraw-Hill. Catàleg
  • Moreno, A. (2009). Psicologia del desenvolupament II. Adolescència, joventut, edat adulta i vellesa. Barcelona: UOC. Catàleg
  • Coleman, JC (1982). Psicología de la adolescencia. Madrid: Morata. Catàleg
  • Fernandez, Evaristo (1991). Psicopedagogia de la adolescencia. Madrid: Narcea. Catàleg
  • Santrock, J.W. (2003). Adolescencia. Madrid: McGraw-Hill. Catàleg
  • Varis autors (2001). Psicologia de la educación y el desarrollo en la edad escolar. Grupo editorial universitario. Catàleg
  • Ferrandez, Adalberto; Puente, Juan Manuel. (1991). Educación de personas adultas. Vol 1 i 2. Madrid: Anagrama. Catàleg
  • Varis autors (2009). La formació bàsica de persones adultes. Barcelona: Universitat de Barcelona. Catàleg
  • Funes, J. (2010). 9 ideas clave. Educar en la adolescencia.. Barcelona: Graó. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Treball en grup Es requerirà la realització d'un treball en grup que consistirà en l'anàlisi de les necessitats educatives d'un col·lectiu de persones i el disseny d'una proposta per a millorar les possibilitats formatives d'aquest. 50
Avaluació individual final (a concretar) A l'inici de curs es pactarà amb els/les alumnes quina de dues modalitats d'avaluació prefereixen (examen test o relfexió individual) 50

Qualificació

Per a poder aprovar l'assignatura cal entregar les dues activitats d'avaluaicó (treball en grup i activitat d'avaluació individual final) dins del termini establert. A més a més, cal obtenir, com a mínim 5 punts, en l'activitat individual.

- A l'inici de l'assignatura es concretarà l'objectiu del treball en grup així com també els continguts i els criteris d'avaluació. La nota del treball equivaldrà al 50 % de la nota final de l'assignatura.

- El tipus d'activitat d'avaluació individual es negociarà a l'inici de curs amb els/les alumnes. La nota en aquesta activitat equivaldrà al 50 % de la nota final de l'assignatura (cal treure com a mínim un 5).


Totes les activitats d'avaluació hauran de tenir una bona presentació, amb un vocabulari clar i comprensible, els documents consultats hauran d'estar correctament citats en el text i referenciats a l'apartat de Referències (segons la sisena versió de la normativa APA), i sense faltes d'ortografia (es penalitzarà 0'1 punts per cada falta comesa, arribant a un màxim de 2 punts).

Qualsevol treball copiat, parcialment o totalment, d'algun altre company o material es puntuarà amb un 0 sense possibilitat de repetir-lo.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
Es considerarà com a no presentat aquell alumne que no presenti o realitzi totes les activitats d'avaluació.

Observacions

Es recomana assistir a classe el primer dia per tal de conèixer quin és el funcionament de l'assignatura i sobretot, per tal de poder negociar el sistema d'avaluació conjuntament.

Aquells alumnes aque no puguin assistir a classe el primer dia cal que es posin en contacte, a través del correu electrònic, amb la professora.