Anar al contingut (clic a Intro)
UdG Home UdG Home
Tancar
Menú

Estudia a la UdG

Dades generals

Curs acadèmic:
2014
Descripció:
Introducció a l'estudi de la literatura catalana contemporània i la seva problemàtica històrica, amb especial atenció a les conseqüències culturals de la guerra civil espanyola. Estudi històric i filològic de les principals etapes, moviments, autors i obres de la literatura catalana de l'època de la postguerra fins a la literatura produïda en l'actualitat.
Crèdits ECTS:
6

Grups

Grup A

Durada:
Anual
Professorat:
FRANCESC XAVIER PLA I BARBERO
Idioma de les classes:
Català (80%), Castellà (10%), Anglès (10%)

Competències

  • CTUdG05 Comunicar-se oralment i per escrit
  • CTUdG04 Treballar en equip
  • T6. Ser conscients de la diversitat lingüística i cultural i respectar-la com a font de riquesa
  • E1. Llegir, comprendre i contrastar textos científics de diversa procedència que tractin sobre un mateix tema lingüístic o literari
  • E2. Analitzar críticament problemes lingüístics o literaris des de la seva complexitat i plantejar maneres crítiques de tractar-los, ja sigui mitjançant la guia del docent o autònomament
  • E3. Identificar aquells aspectes propis de la cultura catalana (específicament relatius a la seva llengua i literatura) i relacionar-los amb les altres cultures europees més pròximes
  • E6. Identificar, en un estudi lingüístic o literari, el seu marc teòric i antecedents, i valorar-ne les aportacions originals
  • E7. Dominar i aplicar correctament en qualsevol tipus de text la gramàtica normativa de la llengua i els aspectes ortotipogràfics adequats
  • E8. Aplicar l'estudi científic a l'anàlisi lingüística i literària de manera rigorosa, mitjançant l'ús dels diferents mètodes científics proposats per diferents escoles i utilitzant les eines informàtiques (bases de dades, aplicacions d'anàlisi, etc.) adients per aconseguir resultats de qualitat
  • E14. Conèixer i aplicar els diferents enfocaments de la teoria de la literatura a l'anàlisi d'obres i a autors concrets
  • E17. Identificar els trets propis de l'estètica literària de cada període de la història de la literatura catalana
  • E18. Adquirir un vocabulari específic de les diferents disciplines literàries i ser capaç d'utilitzar-lo correctament

Continguts

1. Introducció a l'estudi de la literatura catalana contemporània i la seva problemàtica històrica, amb especial atenció a les conseqüències culturals de la guerra civil espanyola. Estudi històric i filològic de les principals etapes, moviments, autors i obres de la literatura catalana de l'època de la postguerra fins a la literatura produïda en l'actualitat.

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Anàlisi / estudi de casos 41,00 0 41,00
Total 41,00 0 41

Bibliografia

  • Joaquim Amat-Piniella (2001). K. L. Reich. Barcelona: Ed. 62/Club Llibre. Catàleg
  • Josep Pla (2001). El carrer Estret. Barcelona: Destino. Catàleg
  • Llorenç Villaonga (1988). Bearn. Club editor. Catàleg
  • Mercè Rodoreda (2007). El carrer de les Camèlies (Postfaci de X. Pla). Club del llibre. Catàleg
  • Quim Monzó (1989). La magnitud de la tragèdia. Barcelona: Quaderns Crema. Catàleg
  • Jaume Cabré (2009). Les veus del Pamano (La Butxaca). Barcelona: Proa-La Butxava. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Comentari de textos literaris. Anàlisi de textos literaris. 10
Examen parcial i final. EXAMEN AMB LLIBRES A CLASSE. 90

Qualificació

La nota final serà el resultat d'un examen final. Hi haurà un examen obligatori previ de control de lectura. El treball, optatiu i tutoritzat pel professor, servirà per millor la nota final.

Observacions

Durant el curs, s'han de llegir obligatòriament 5 de les 6 novel·les. A més, hi haurà una selecció de poemes.

Escull quins tipus de galetes acceptes que el web de la Universitat de Girona pugui guardar en el teu navegador.

Necessàries

Les imprescindibles per facilitar la vostra connexió. No hi ha opció d'inhabilitar-les, atès que són les necessàries pel funcionament del lloc web.

Preferències

Permeten recordar les vostres opcions (per exemple llengua o regió des de la qual accediu), per tal de proporcionar-vos serveis avançats.

Analytics

Proporcionen informació estadística i permeten millorar els serveis. Utilitzem cookies de Google Analytics que podeu desactivar instal·lant-vos aquest plugin.

Marketing

Per a oferir continguts publicitaris relacionats amb els interessos de l'usuari, bé directament, bé per mitjà de tercers (“adservers”). Cal activar-les si vols veure els vídeos de Youtube incrustats en el web de la Universitat de Girona.