Anar al contingut (clic a Intro)
UdG Home UdG Home
Tancar
Menú
Identificació

Estudia a la UdG

Dades generals

Curs acadèmic:
2009
Descripció:
En aquesta assignatura s'analitzaran els principals eixos de les desigualtats socials (gènere, edat, classe social, etc.) i el paper de les polítiques públiques en la seva creació, reproducció o modificació. S'adoptarà una perspectiva internacional i històrica però es focalitzarà l'anàlisi en els processos que afecten la Catalunya actual. Desigualtat, diferència, estructura social, grups socials, benestar, polítiques públiques, estat del benestar, gènere, edat, classe, ètnia, territori, seguretat social, mercat de treball, educació, sanitat, exclusió social.
Crèdits ECTS:
0
Idioma principal de les classes:
Català
S’utilitza oralment la llengua anglesa en l'assignatura:
Poc (25%)
S’utilitzen documents en llengua anglesa:
Poc (25%)

Grups

Grup A

Durada:
Semestral, 2n semestre
Professorat:
JORDI MERINO NOE

Horaris:

Activitat Horari Aula
Teoria1 dt 16-19 3H

Altres Competències

  • Comprensió dels processos d'estructuració de les societats contemporànies i del paper de les polítiques públiques
  • Capacitat d'anàlisi i de síntesi
  • Pensament crític i autònom
  • Cerca, selecció i tractament d'informació
  • Comunicació oral i escrita

Continguts

1. Introducció: principals conceptes i perspectives teòriques

2. Polítiques públiques i estat del benestar des d'una perspectiva internacional i històrica

3. L'Estat de Benestar Espanyol

4. El Benestar en crisi?

5. El procés d'elaboració de les polítiques públiques

6. Els principals eixos de les desigualtats socials i les polítiques públiques a Catalunya

7. Debats actuals i reptes de futur de les polítiques públiques.

8. Les polítiques de combat contra la pobresa i l'exclusió social

9. Les polítiques de protecció a la família. Les polítiques familiars i l'habitatge

10. Les polítiques d'igualtat d'oportunitat

11. Les polítiques migratòries

12. Les noves polítiques d'intervenció social

13. La darrera crisi i la seva incidència en les polítiques públiques

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Total 0 0 0

Bibliografia

  • Manuel Castells (2003). L'era de la informació. Barcelona: UOC. Catàleg
  • V. Navarro (2002). Bienestar insuficiente, democracia incompleta. BCN: Anagrama.
  • V. Navarro (1997). Neoliberalismo y estado del bienestar. BCN: Ariel. Catàleg
  • G. Esping Andersen (1993). Los tres mundos del estado del bienestar. València: Alfons el Magnànim.
  • VVAA (1996). Dilemas del estado del bienestar. Madrid: Argentaria.
  • G. Esping Andersen (2000). Fundamentos sociales de las economías postindustriales. BCN: Ariel. Catàleg
  • L. Aguilar (ed) (1993). Políticas públicas. Mèxic: Porrua.
  • M. Hill (ed) (1997). The policiy process: a reader. Hertfordshire: Prentice.
  • J. Adelantado (2000). Cambios en el estado del bienestar : políticas sociales y desigualdades en Españ. BCN: Icaria. Catàleg
  • Q. Brugué i J. Subirats (1998). Gobiernos locales y políticas públicas. BCN: Ariel. Catàleg
  • R. Gomà i J. Subirats (2001). Govern i polítiques públiques a Catalunya (1980-2000). BCN: Servei de publicacions UB-UAB. Catàleg
  • F. Morata (2000). Políticas públicas en la Unión Europea. BCN: Ariel. Catàleg
  • M. Mercader (dir) (2004). La pobresa a Catalunya. Pobresa monetària i privació a Catalunya a principis del. BCN: Fundació Un Sol Món. Catàleg
  • F. Jaume Bofill (ed) (2005). Estructura social i desigualtats a Catalunya. BCN: F. Jaume Bofill. Catàleg
  • U. Beck (1998). Sociedad del riesgo: hacia una nueva modernidad. BCN: Paidós. Catàleg
  • J. Subirats (dir) (2004). Pobresa i exclusió social: una anàlisi de la realitat espanyola i europea. BCN: Fundació La Caixa. Catàleg
  • R. Muñoz de Bustillo (ed.) (2000). El Estado del bienestar en el cambio de siglo. Madrid: Alianza. Catàleg
  • V. Navarro, (Dir.) (2005). La situación social en España (1). Madrid: Biblioteca Nueva : Fundación F. Largo Caballero.

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %

Qualificació

Examen: 40%
Exercicis i pràctiques: 60%

Hi haurà classes magistrals però l'aprenentatge dels continguts de l'assignatura es farà també de manera activa per part dels alumnes: rescensions de lectures; análisis de dades estadístiques; realització d'un treball de recerca; exercicis pràctics; presentacions orals.

Es valorarà especialment la capacitat de síntesi i d'interrelacionar els coneixements adquirits.

Totes les convocatòries s'avaluaran a partir d'aquests criteris. Pels alumnes que hagin suspès la convocatòria de juny, es guardaran les notes aprovades per a la convocatòria de setembre.

ÉS IMPORTANT L'ASSITÈNCIA A CLASSE.

Observacions

ÉS IMPORTANT L'ASSISTÈNCIA A CLASSE.