Dades generals

Curs acadèmic:
2017
Descripció:
Integració corporal i anàlisi de la pròpia anatomia i biomecànica a través d'un treball corporal que serà aplicable a la població en general amb l'objectiu de prevenir el dolor musculesquelètic i millorar la qualitat de vida
Crèdits ECTS:
4

Grups

Competències

  • T4. Treballar en equip.
  • 7. Dissenyar el pla d'intervenció en fisioteràpia, atenent a criteris d'adequació, validesa i eficiència.
  • 9. Avaluar l'evolució dels resultats obtinguts amb el tractament en relació amb els objectius marcats.
  • 17. Comprendre la importància d'actualitzar els coneixements, habilitats, destreses i actituds que integren les competències professionals del fisioterapeuta.

Continguts

1. 1-L'ÉSSER HUMÀ: Pensament-Emoció-Moviment 2-Abordatge a partir del moviment: TREBALL CORPORAL 3-CONSCIÈNCIA POSTURAL I DEL MOVIMENT 4-REEQUILIBRI DEL TO MUSCULAR 5-MOBILITZACIÓ ARTICULAR ACTIVA ANALÍTICA I EN CADENA 6-ESTIRAMENTS MIOFASCIALS ANALÍTICS I EN CADENA 7-ENTRENAMENT SENSOMOTOR (propiocepció)i TONIFICACIÓ 8-RESPIRACIÓ 9-CONSTRUCCIÓ DE SESSIONS DE TREBALL CORPORAL EN GRUP 10-ESTÍMULS EXTEROCEPTIUS COM A FACILITADORS DEL MOVIMENT (tacte, objectes...) Tots els blocs a treballar constaran de la part pràctica experimental i de l'anàlisi biomecànic corresponent.

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Anàlisi / estudi de casos 25 65 90
Classes expositives 7 0 7
Prova d'avaluació 1 0 1
Tutories 2 0 2
Total 35 65 100

Bibliografia

  • Thérese de Bertherat (1987). El cos té les seves raons. Nadal.
  • M. Feldenkrais (1972). Autoconsciencia por el movimiento. Paidos.
  • M. Feldenkrais (2006). El poder del yo. La tranformación fersonal a través de la espontaneidad. Paidos.
  • Yochanan Rywerant (1994). El método feldenkrais. Paidos.
  • Jean Le Boulch (1992). Hacia una ciencia del movimiento humano. Paidos.
  • A. Pilat (2003). Terapias miofasciales: Inducción miofascial. Mc Graw Hill.
  • Eric Viel y Michele Esnault (2002). Lumbalgias y cervicagias en la posición sentada. Masson.
  • Charles V.W. Brooks (1992). Consciencia sensorial. Obelisco.
  • Michel Freres y M.B. Mairlot (2000). Maestros y claves de la postura. Paidotribo.
  • Patrick Germain (2002). La armonia del gesto. La liebre de marzo.
  • Marta Schinca Expresión Corporal. Técnica y expresión del movimiento (2002). Expresión Corporal. Técnica y esxpresión del movimiento. . Educación al dia. Didáctica y pedagogia.
  • Ph.E. Souchard (1992). La respiración. La Pousoe.
  • Godelieve Denys-Struyf (2000). El manual del mezierista. Paidotribo.
  • Leopold Busquet (2000). Las cadenas musculres. Tomo II. Paidotribo.

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Classes pràctiques OBLIGATÒRIES on l'alumne aprendrà a través de la pròpia vivència i experiència psicomotriu, sempre guiades pel professor, on es treballarà: consciència corporal en l'aplicació dels exercicis, i en el seu anàlisi biomecànica ÉS OBLIGATÒRIA L'ASSISTÈNCIA A LES CLASSES PRÀCTIQUES. Es valorarà l'assistència a classe, quan a l'atenció, la implicació i la pràxis.
Es podran fer un màxim de 3 faltes justificades. Si es fan més faltes no hi ha opció a l'examen escrit, i no es podrà valorar el dossier quedant com a única possibilitat d'assolir l'assignatura l'examen de suficiència (recuperació) que constarà tan de preguntes teòriques com de les pràctiques en format escrit.
ES IMPRESCINDIBLE PORTAR ROBA CÒMODE A LES CLASSES PRÀCTIQUES, EN CAS CONTRARI L'ALUMNE/A NO PODRÀ FER LA CLASSE I SERÀ UNA FALTA D'ASSITÈNCIA.
20
Elaboració d'un dossier amb 5 sessions de treball corporal seguint els criteris apresos en l'assignatura. Es farà en grup reduït. Cada sessió ha d'incloure exercicis practicats a l'aula i exercicis buscats o generats per l'alumne i amb el corresponent anàlisi biomecànic. L'ordre de programació d'exercicis al llarg de la sessió ha de ser conseqüent als objectius pretesos en la sessió.
30
Pràctica d'una part d'una de les sessions que constaran en el dossier, amb els alumnes de classe S'avaluarà l'ordre d'exercicis, com es transmeten i guien a l'aulumne (ritme, claredat de consignes, correccions)i el resultat final sobre l'alumne (de forma majoritària) 10
Prova d'avaluació escrita -20 preguntes amb 5 possibles respostes de les quals tant sols una serà correcta
-Les preguntes errònies no resten
40

Qualificació

-Classes pràctiques: cadascun dels criteris d'avaluació s'avaluaran en excepcional-10 (supera les expectatives), Excel·lent-8 (compleix les expectatives), acceptable-6 (compleix parcialment les expectatives), insuficient-4, inacceptable-2.
-Prova d'ávaluació continuada basada en la teoría i l'anàlisi teòric sobre la part pràctica. Constarà de 20 preguntes tipus test, amb 5 possibles respostes, una de les quals será la correcta. No restaran les respostes incorrectes.
-Realització d'un dossier que constarà d'un resum de la teoría donada a classe, i de foto o dibuix de cada un dels exercicis practicats amb el propi anàlisi biomecànic i agrupats segons criteris determinats pel propi alumne i en funció de millorar la capacitat consultiva del dossier.
-Realització de sessió pràctica de 3 exercicis a escollir per l'alumne ón es valorarà organització de la sessió en funció dels objectius i la metodologia en la guia de la sessió al grup.
-La nota final serà el promig de les tres notes a partir dels percentatges corresponents i essent imprescindible la realització del dossier, de l'examen i l'assistència d'un mínim del 80% de les classes.
-L'aprovat estarà en el 5, sense que calgui obtenir nota mínima en cap dels apartats per fer promig.
-Si no s'acompleix qualsevol dels 4 requisits descrits prèviament l'assignatura estarà suspesa, amb la possibilitat d'anar a l'examen de recuperació.
-Qui hagi complert amb la presentació del dossier i hagi assistit un mínim del 80% de les classes; i no assoleix l'examen d'avaluació continuada tindrà la possibilitat de presentar-se a l'examen de recuperació per tal d'assolir un aprovat.




Criteris específics de la nota «No Presentat»:
-És imprescindible portar roba còmoda i elàstica. El no compliment de vestir adequadament equivaldrà a No Presentat, és a dir a falta d'assistència

Observacions

ÉS OBLIGATÒRIA L'ASSISTÈNCIA A LES CLASSES PRÀCTIQUES. Es valorarà l'assistència a classe.
Es podran fer un màxim de 3 faltes. Si es fan més faltes no hi ha opció a l'examen escrit, i no es podrà valorar el manual, passant directament a l'examen de recuperació.
ÉS IMPRESCINDIBLE PORTAR ROBA CÒMODE A LES CLASSES PRÀCTIQUES, EN CAS CONTRARI L'ALUMNE/A NO PODRÀ FER LA CLASSE I SERÀ UNA FALTA D'ASSITÈNCIA.
Només serà vàlida l'assistència si l'alumne assisteix a tota la classe pràctica, no només a una part.

OA 1 Conèixer els canvis fisiològics i estructurals que es puguin produir com a conseqüència de l'aplicació de la teràpia física.
OA 2 Entendre i realitzar els principals mètodes i tècniques específiques en referència a la reeducació postural i de la marxa, així com altres mètodes i tècniques alternatives o complementàries.

Assignatures recomanades

  • ANATOMIA
  • BIOMECÀNICA
  • CADENES MUSCULARS