Anar al contingut (clic a Intro)
UdG Home UdG Home
UdG 30 anys
Tancar
Menú

Estudia a la UdG

Dades generals

Curs acadèmic:
2020
Descripció:
Espai d'investigació i desenvolupament del cos en el moviment i en l'espai escènic. Aprenentatge de metodologies d'escriptura corporal i estratègies de feedback per a la creació escènica. Plantejament, desenvolupament i posada en escena d'una peça de caràcter individual (solo).
Crèdits ECTS:
6

Grups

Grup A

Durada:
Semestral, 2n semestre
Professorat:
GABRIELA MELINA PEREYRA
Idioma de les classes:
Català (50%), Castellà (50%)

Competències

  • B8 Avaluar la pròpia activitat i el propi aprenentatge i elaborar estratègies per millorar-los.
  • E1 Dominar aquelles tècniques que permeten reproduir el comportament humà.
  • E2 Dominar les retòriques de l'emoció.
  • E3 Usar les tècniques de la veu parlada i cantada.
  • E4 Dominar les tècniques expressives del cos en moviment.
  • E11 Articular el temps escènic i articular-se entorn d'ell.
  • E12 Articular l'espai escènic i articular-se entorn d'ell.

Continguts

1. Entrenament físic

2. Sobre la dramatúrgia

          2.1. Procediments per a generar narratives rizomàticas

          2.2. Estudi i anàlisi sobre la imatge i la mirada

          2.3. Creació d'un dispositiu

                    2.3.1. Muntatge

                    2.3.2. Forma i contingut

3. Creació en temps real sobre paràmetres físics determinats prèviament

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Hores virtuals amb professor Total
Exposició dels estudiants 20,00 32,00 0 52,00
Lectura / comentari de textos 8,00 10,00 0 18,00
Treball en equip 40,00 40,00 0 80,00
Total 68,00 82,00 0 150

Bibliografia

  • Berger, J. (2001). Mirar. Barcelona: Editorial Gustavo Gili S.L.
  • Berger, J. (2018). Modos de ver. Barcelona: Editorial Gustavo Gili S.L.
  • Butler, J (2010). Deshacer el género. Barcelona: Editorial Planeta S.A..
  • Butler, J (2018). Resistencias (2018). México: Paradiso editores, S.A. de C.V.
  • Del Estal, E. (2010). Historia de la mirada. Buenos Aires: Atuel.
  • Deleuze, G (2016). Crítica y clínica. Barcelona: Editorial Anagrama.
  • Deleuze, G. (2000). El deseo. València: Tandem Edicions.
  • Eisenstein, S. (2018). La puesta en escena. Madrid: Ediciones la pajarita de papel.
  • Eisenstein, S. (2012). El montaje escénico. Madrid: Grupo editorial Gazeta.
  • Hang, B y Muñoz A (2019). El tiempo es lo único que tenemos. Buenos Aires: Caja Negra.
  • Huberman, D. (2010). Atlas, ¿cómo llevar el mundo a cuestas?. Madrid: Círculo de Belles Artes, Centro Reina Sofía.
  • Huberman, D.; Giroux, H.; Arnoldo, J. (2013). Cuando las imágenes tocan lo real. Madrid: Círculo de Belles Artes, Ediciones arte y estética.
  • Huberman, D. (2017). Pueblos en Lágrimas, pueblos en armas. Santander: Asociación Shangrila Textos Aparte.
  • Patiño, A (2018). Manifiesto de la mirada. Madrid: Fórcola Ediciones.
  • Speranza, G (2019). Futuro Presente. Buenos Aires: Siglo Veintiuno.
  • Stengers, I (2017). En tiempos de catástrofes. Barcelona: Editor Service S.L..
  • Tarkovski, A (2013). Esculpir en el tiempo. Colombia: Ediciones Rialp, S.A.
  • Zizek, S (1999). El acoso de las fantasías. México: Siglo XXI.

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat % Recuperable
Lectura d'un llibre per a comprendre els procediments rizomàtics i detectar mecanismes a emprar a la pròpia peça Comprensió àmplia de la lectura en interrelació amb els continguts de classe. La qualitat expressiva i la capacitat de sintetitzar els contunguts fonamentals i relacionar-los amb la p`ropia búsqueda personal. 30 No
Treball de feedback en parelles S'avaluarà la capacitat de treballar en una devolució de direcció a partir del punt de vista del creador/a. Es tindran en compte els criteris següents: espai, temps, cos, vestuari, llums, i la relació amb el continguts. 35 No
Creació i posada en escena d'una peça breu de teatre físic Es valorarà la capacitat de desenvolupar un llenguatge propi emprant les eines donades durant llenguatges corporals I i llenguatges corporals II. També la capacitat de qüestionar el propi material, de modificar la idea inicial, i la implicació posada en aquesta proposta, assimilant les pautes donades tant pel company/a com per la docent. 35 No

Qualificació

S'valuarà positivament la capacitat pro-activa de l'estudiant en l'aprofundiment dels continguts i en la comprensió de la classe com un espai d'assaig, investigació i experimentació.
També entrenar la capacitat de generar i reconèixer els processos que apuntalen els dispositius dramatúrgics que es regeixen per lògiques del devenir.
Comprendre en profunditat la relació entre forma i continguts, emprant l'ús de l'accident com a portal de noves lògiques dramatúrgiques.
Ser capaç de traduir una visió en una imatge.
Entrenar la mirada a través del seguiment del procés d'un company/a.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
L'assistència és fonamental doncs es tracta d'una avaluació continuada; i no es pot faltar a més de 2 classes. Pel que fa a l'entrega es computarà com un 0 si no s'entrega en la data acordada i es porta el material que la docent demana durant el procés.
Només en cas de malaltia o accident justificat es considerarà el no presentat.

Avaluació única:
-Avaluació única (rebuig):
Per les característiques d’aquesta assignatura no es contempla l’opció d’avaluació única. Els coneixements, estratègies d’aprenentatge i competències que aquesta assignatura vehicula impliquen un treball continuat de maduració en el que, de manera progressiva, l’alumnat obté uns retorns dels diversos assoliments gràcies a l’avaluació continuada. Les diverses tasques d’avaluació que es contemplen estan pensades des d’una progressió en la seva complexitat per tal que l’alumnat vagi consolidant i reforçant els aprenentatges i competències a assolir.

Requisits mínims per aprovar:
Per considerar superada l’assignatura, caldrà obtenir una qualificació mínima de 5.0

Tutoria

Les tutories individua-les i grupals podran fer-se de manera presencial i/o telemàtica.

Observacions

-Crisi sanitaria: En cas de força major, com ara una crisi sanitària, la docència i les tutories continuarien telemàticament, fins allà on ho permeti les característiques de l'assignatura. L'avaluació de l'assignatura també es podria fer de manera telemática.

-Avaluació única (rebuig):
Per les característiques d’aquesta assignatura no es contempla l’opció d’avaluació única. Els coneixements, estratègies d’aprenentatge i competències que aquesta assignatura vehicula impliquen un treball continuat de maduració en el que, de manera progressiva, l’alumnat obté uns retorns dels diversos assoliments gràcies a l’avaluació continuada. Les diverses tasques d’avaluació que es contemplen estan pensades des d’una progressió en la seva complexitat per tal que l’alumnat vagi consolidant i reforçant els aprenentatges i competències a assolir.

Escull quins tipus de galetes acceptes que el web de la Universitat de Girona pugui guardar en el teu navegador.

Les imprescindibles per facilitar la vostra connexió. No hi ha opció d'inhabilitar-les, atès que són les necessàries pel funcionament del lloc web.

Permeten recordar les vostres opcions (per exemple llengua o regió des de la qual accediu), per tal de proporcionar-vos serveis avançats.

Proporcionen informació estadística i permeten millorar els serveis. Utilitzem cookies de Google Analytics que podeu desactivar instal·lant-vos aquest plugin.

Per a oferir continguts publicitaris relacionats amb els interessos de l'usuari, bé directament, bé per mitjà de tercers (“adservers”). Cal activar-les si vols veure els vídeos de Youtube incrustats en el web de la Universitat de Girona.