Dades generals

Curs acadèmic:
2017
Descripció:
Curs orientat a l’adquisició de les habilitats professionals del director d’escena: planificació i gestió de l’espai escènic, assajos i funcions dins del projecte escènic, guió tècnic i processos en la creació i desenvolupament dels espectacles. La regidoria escènica: eines del regidor, direcció i coordinació d’equips tècnics i artístics, la planificació.
Crèdits ECTS:
6

Grups

Grup A

Durada:
Anual
Professorat:
ALBERTO ARRIBAS QUERALT
Idioma de les classes:
Català (80%), Castellà (10%), Anglès (5%), Francès (5%)

Competències

  • B1 Compilar, seleccionar, avaluar i transmetre informació de manera eficaç i eficient, segons objectius específics i de diferent precedència i format.
  • B3 Comunicar-se de manera efectiva, oralment i per escrit.
  • B4 Analitzar situacions complexes i dissenyar estratègies per resoldre-les, individualment i en equip.
  • B5 Treballar en equip i establir aquelles relacions que permetin aflorar potencialitats de cooperació i mantenir-les de manera continuada.
  • B6 Seleccionar i utilitzar les tecnologies de la informació i la comunicació més adequades a cada situació, en els àmbits personal i professional.
  • E6 Identificar, reconèixer i aplicar les tecnologies associades al fet escènic.
  • E10 Utilitzar eines per desenvolupar la imaginació escènica.
  • E11 Articular el temps escènic i articular-se entorn d'ell.
  • E12 Articular l'espai escènic i articular-se entorn d'ell.

Continguts

1. La lectura ideològica d’un material teatral

          1.1. La direcció escènica com a traducció semiòtica

          1.2. Decisions estètiques i significació ètica

          1.3. Del context de creació al context de la representació

          1.4. Fidelitat filològica i rigor ideològic

2. El treball amb els signes escènics

          2.1. La direcció d’actors

          2.2. El text teatral

          2.3. L’espai escènic

          2.4. L’espai sonor

          2.5. El vestuari i la caracterització

          2.6. La il·luminació

          2.7. Elements audiovisuals

3. Grans referents contemporanis de la direcció escènica

          3.1. El punt de partida: per a què serveix el teatre?

          3.2. El diàleg amb la tradició directa i la tradició ideal

          3.3. Anàlisi de plantejaments estètics

          3.4. Anàlisi de metodologies a través de quaderns de direcció i altres materials

          3.5. Versions i perversions

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Anàlisi / estudi de casos 20 60 80
Classes expositives 15 0 15
Classes pràctiques 12 0 12
Total 47 60 107

Bibliografia

  • BARRAULT, Jean-Louis (2010). Une vie sur scène. Flammarion.
  • BARTHES, Roland (2012). Mitologías. Biblioteca Nueva - Siglo XXI.
  • BOGART, Anne (2008). La preparación del director. Alba Editorial.
  • BRECHT, Bertolt (2008). Escritos sobre teatro. Alba Editorial.
  • BROOK, Peter (2015). El espacio vacío. Ediciones Península.
  • CHEREAU, Patrice (2011). Cuando hayan pasado cinco años. Suponiendo que la ópera sea teatro. Alba Editorial.
  • DELGADO, Maria M.; REBELLATO, Dan (eds.) (2010). Contemporary European Theatre Directors. Routledge.
  • DUBATTI, Jorge (2012). Principios de filosofía del teatro. Paso de gato.
  • GOLDBERG, RoseLee (2004). Performance. Live Art since the 60s. Thames & Hudson.
  • KANTOR, Tadeusz (2010). Teatro de la muerte y otros ensayos (1944-1986). Alba Editorial.
  • PAVIS, Patrice (2015). La puesta en escena contemporánea. Universidad de Murcia.
  • REGY, Claude (2011). Dans le désordre. Actes Sud.
  • STANISLAVSKI, Konstantin (2016). Cuaderno de dirección. Ediciones La Pajarita de Papel.
  • VILAR, Jean (1997). El teatre, servei públic. Diputació de Barcelona.

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Pràctica de direcció d’actors Capacitat de comunicació. Capacitat d’argumentació i justificació de les propostes. Capacitat d’observació i escolta. 40
Anàlisi d’un espectacle de la temporada: dramatúrgia, treball actoral, treball plàstic, plantejament i control de la recepció Bona redacció: faltes d'ortografia, sintaxi i nivell semàntic correcte. Encert en l'anàlisi dels continguts, riquesa en la comparació amb altres obres i autors. Correcta contextualització i ús de la bibliografia. 15
Exposició oral d’una proposta d’escenificació L'adequació, el llenguatge correcte i la capacitat expositiva sobre el plantejament de la proposta, així com la justificació i raonament en el context de l'assignatura. 15
Projecte d’escenificació L'adequació, el llenguatge correcte i la creativitat en l'escriptura i en el plantejament de la proposta, així com la justificació i raonament en el context de l'assignatura. 30

Qualificació

Caldrà realitzar totes les tasques d'avaluació per tal de poder aprovar l'assignatura.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
La no realització d'alguna de les tasques d'avaluació podrà donar lloc a una nota NO PRESENTAT.