Dades generals

Curs acadèmic:
2018
Descripció:
Investigació i desenvolupament corporal, integració del cos en moviment i espai escènic. Taller d'expressió corporal, aprenentatge de metodologies. En aquest laboratori d'expressió corporal incorpora diferents estils - performance- dansa- circ i teatre físic- al que resulta un fort treball físic. En aquest workshop de creació de llenguatges corporals aprendràs metodologies i conceptes per connectar aquells estils i deixaràs anar els fluxos d'un a un altre. Aquest taller t'introduirà a aquells conceptes a espurna la creativitat dins tu, això t'ajudarà a trobar els teus moviments propis, les teves frases, qualitats, caràcters, ... Aquestes classes emfatitzen el treball de respiració, floorwork, ritmes com a llengua i encontre, qualitats i estats.
Crèdits ECTS:
6

Grups

Grup A

Durada:
Anual
Professorat:
PABLO MOLINERO MARTINEZ
Idioma de les classes:
Català (50%), Castellà (50%)

Competències

  • B4 Analitzar situacions complexes i dissenyar estratègies per resoldre-les, individualment i en equip.
  • B5 Treballar en equip i establir aquelles relacions que permetin aflorar potencialitats de cooperació i mantenir-les de manera continuada.
  • E1 Dominar aquelles tècniques que permeten reproduir el comportament humà.
  • E2 Dominar les retòriques de l'emoció.
  • E3 Usar les tècniques de la veu parlada i cantada.
  • E4 Dominar les tècniques expressives del cos en moviment.
  • E11 Articular el temps escènic i articular-se entorn d'ell.
  • E12 Articular l'espai escènic i articular-se entorn d'ell.

Continguts

1. MÀSCARA NEUTRA. Segons la pedagogia del mestre Jacques Lecoq la màscara neutra és la màscara de totes les màscares. Aporta a l'actor unes eines fonamentals per al seu desenvolupament corporal, elimina tics adquirits pel cos que dificulten l'estat disponible de l'actor per assolir diferents rols a escena.

2. ENTRENAMENT FÍSIC I VOCAL: L‘objectiu d’aquest apartat, a més de millorar la qualitat física del alumne, és dotar-lo d’eines provinents de diferents disciplines per augmentar la seva expressivitat com a intèrpret. Es treballaran conceptes propis de la dansa contemporània, del teatre físic, de la performance i el circ.

3. EL MOVIMENT EN UN MATEIX: Treballarem en el re-descobriment dels patrons físics de cada alumne, amb la fi d’ampliar les seves capacitats creatives. L’objectiu és ser detectar hàbits físics que li són propis i quins li són aliens, així com comprendre quines són les emocions que es manifesten a través d'ells. Crear consciència permetrà traspassar límits, potenciar l'expressivitat i desenvolupar creativitat.

4. EL MOVIMENT EN RELACIÓ AMB L’ALTRE: L’objectiu es que l’alumne sigui capaç de trobar ímputs per al seu moviment més enllà dels seus propis impulsos sense abandonar el seu món intern. Comprendre la diferència entre generar una cadena comunicativa d'acció-reacció i una d'acció-acció.

5. MOVIMENT I RELACIÓ AMB L’ESPAI: L’objectiu és, per una banda, és comprendre a l'espai no només com una geometria sinó com una vivència, una percepció.  I de l’altre, reconèixer la influència entre l'espai i el cos com una eina generadora de textualitat.

6. ESCENES I ESTRUCTURES D’IMPROVISACIÓ: L´objectiu és treballar i combinar totes les eines físiques anteriorment esmentades mitjançant improvitzacions en les quals es treballarà simultàniament amb el cos i la veu. Aquestes improvisacions seran lliures, guiades pels professors o els companys.

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Classes pràctiques 20 60 80
Elaboració de treballs 55 90 145
Total 75 150 225

Bibliografia

  • Grotowski, Jerzy (2005). Hacia un teatro pobre. Siglo XXI.
  • Artaud, Antonin (2002). El teatro y su doble. Barcelona: Edhasa.
  • Barba, Eugenio (2000). Teatro: Soledad, oficio y revuelta. Catálogos Editora.
  • Jacques Lecoq (1997). El cuerpo poético. Alba Editorial.
  • Peter Brook (1993). La puerta abierta. Alba Editorial.
  • Banegas, Cristina (2007). Caligrafía de la voz (2007). Leviatán.
  • Deleuze, Gilles (2002). Francis Bacon Lógica de la Sensación. Arena Libros.
  • J. Briggs y F.D. Peat (1989). Espejo y reflejo: Del caos al orden.. Gedisa.
  • Paz Octavio (2003). El arco y la lira. Fondo de Cultura Económica.
  • Sánchez José Antonio (2002). Dramaturgias de la imagen (Tercera edición ). Universidad de Castilla-La Mancha.
  • Sánchez José Antonio (2007). Prácticas de lo Real en la escena Contemporánea. Visor.
  • Ure Alberto (2003). Sácate la careta. Norma.
  • Wigman Mary (2002). El lenguaje de la danza. Ek Aguazul.

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Màscara Neutra: Reflexió i práctica de l'asignatura. Improvitzacions pautades:
-Capacitat de posar en pràctica els continguts.
-Creativitat en l’associació dels continguts.
-Actitud i implicació.
- Assimilació dels continguts.
- Evolució del alumne.
Memoria:Treball d’una extensió d’entre 5 i 10 pàgines amb els següents continguts:
- Memoria del exercicis i conceptes treballats durant el curs.
- Anàlisi i reflexió de la relació del alumne/a amb aquestos conceptes.
30
Teatre Físic: Creació- improvització En els exercicis práctics com a les escenes i estructures d'improvitzaciò:
-Assimilació dels continguts i capacitat de posar-los en pràctica.
-Evolució del alumne.
-Creativitat en l’associació dels continguts.
-Actitud i implicació.
50
Teatre Físic: Memòria i reflexió Memoria/Treball d’una extensió d’entre 5 i 10 pàgines amb els següents continguts:
-Anàlisi i reflexió d'un capítol d'un dels llibres que consten en la bibliografia. La professora proposarà una llista segons els interessos revelats pel grup.
- Relacionar aquesta teoria amb els exercicis i continguts dictats durant les classes.

20

Qualificació

Els criteris de qualificació es correspondran amb el nivell d’assoliment de les competències exigides per aprovar l’assignatura.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
L'assignatura és d'avaluació continuada, els exercicis han de ser presentats a terme.
Una assistència a classe inferior al 80% de les sessions sense justificació es considerarà NO Presentat.
No presentar-se a l'examen es considera NO Presentat, a no ser que sigui causa major.