Anar al contingut (clic a Intro)
UdG Home UdG Home
Tancar
Menú
Identificació

Estudia a la UdG

Dades generals

Curs acadèmic:
2020
Descripció:
Aplicar els coneixements sobre la creació audiovisual a l'escriptura d'un guió de curtmetratge.
Crèdits ECTS:
9

Grups

Grup A

Durada:
Anual
Professorat:
CAROLINA MARTINEZ LOPEZ  / MARC PLANA BOTEY
Idioma de les classes:
Català (70%), Castellà (20%), Anglès (10%)

Competències

  • B1 Compilar, seleccionar, avaluar i transmetre informació de manera eficaç i eficient, segons objectius específics i de diferent precedència i format.
  • B2 Llegir, comprendre i comentar textos.
  • B3 Comunicar-se de manera efectiva, oralment i per escrit.
  • E5 Identificar, analitzar i utilitzar les tècniques de l'escriptura teatral.
  • E7 Identificar i analitzar les teories dramàtiques.
  • E9 Llegir, analitzar i contextualitzar la literatura dramàtica.
  • E10 Utilitzar eines per desenvolupar la imaginació escènica.

Continguts

1. Introducció: el relat cinematogràfic

          1.1. Estructura narrativa

          1.2. El Paradigma clàssic

          1.3. Estructura en actes

          1.4. Gènere

                    1.4.1. Models temàtics

                    1.4.2. Altres models de representació

2. Els models narratius

          2.1. Llarg, curt, televisió, documental i altres

          2.2. Formats de guió

          2.3. Escaletes i tractaments

3. Procés de desenvolupament del guió

          3.1. Premises narratives

          3.2. L'estructura

          3.3. La definició de personatges

          3.4. El tractament i l'escaleta

          3.5. L'escena: conflicte, clímax i canvi

          3.6. El diàleg

          3.7. El guió literari

4. Els factors de la ficció (aplicats al guió a desenvolupar)

          4.1. El tema

          4.2. La instància narrativa

          4.3. Els personatges

          4.4. La trama

          4.5. L'espai

          4.6. Ritme i to

5. Estratègies narratives (Aplicades al guió a desenvolupar)

6. Relatis, guions i guionistes model

7. El documental

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Hores virtuals amb professor Total
Altres 0 2,00 0 2,00
Anàlisi / estudi de casos 39,00 55,00 0 94,00
Elaboració individual de treballs 1,00 18,00 0 19,00
Prova d'avaluació 3,00 30,00 0 33,00
Resolució d'exercicis 22,00 20,00 0 42,00
Seminaris 25,00 10,00 0 35,00
Total 90,00 135,00 0 225

Bibliografia

  • ABUIN, Anxo (2013). El teatro en el cine. Madrid: Cátedra.
  • BALLÓ, Jordi i PÉREZ, Xavier (1995). La llavor immortal. Barcelona: Empúries.
  • BAZIN, André (2008). ¿Qué es el cine?. Madrid: Rialp.
  • BISKIND, Peter (2004). Moteros tranquilos, toros salvajes. Barcelona: Anagrama.
  • BORDWELL, David (1985). La narración en el cine de ficción. Barcelona: Paidós.
  • BRESCHAND, Jean (2004). El documental: la otra cara del cine. Barcelona: Paidós.
  • DEREN, Maya y MARTÍNEZ, Carolina (2015). El universo dereniano. Textos fundamentales de la cineasta Maya Deren. Cuenca: Publicaciones de la Universidad de Castilla-La Mancha y Artea Editorial.
  • FERNÁNDEZ, Federico y MARTÍNEZ, José (1999). Manual básico de lenguaje y narrativa audiovisual. Barcelona: Paidós.
  • GARCÍA MÁRQUEZ, Gabriel (2003). Como se cuenta un cuento. Barcelona: Random House.
  • GUBERN, Román (2014). Historia del cine. Barcelona: Anagrama.
  • KONIGSBERG, Ira (2004). Diccionario técnico Akal de cine. Madrid: Akal.
  • MACKENDRICK, Alexander (2013). On Film-Making: Manual de escritura y realización cinematográfica. Madrid: Cine Jaguar.
  • McKEE, Robert (2003). El Guión. Barcelona: Alba.
  • MORIN, Edgar (2001). El cine o el hombre imaginario. Barcelona: Paidós.
  • PETROLLE, Jean, y WEXMAN, Virginia (2005). Women and Experimental Filmmaking. Illinois University Press.
  • QUINTANA, Àngel (2003). Fábulas de lo visible: el cine como creador de realidades. Barcelona: Acantilado.
  • ROMAGUERA, Joaquim y ALSINA, Homero (eds.) (2001). Textos y manifiestos del cine. Madrid: Cátedra.
  • TARKOVSKI, Andrei (1991). Esculpir en el tiempo. Madrid: Rialp.
  • TUBAU, Daniel (2006). Las paradojas del guionista. Reglas y excepciones en la práctica del guión. Barcelona: Alba.
  • VVAA (2004). Best of Creative Screenwriting Interviews. 1994-2004. Los Angeles: Creative Screenwriting .

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat % Recuperable
Sessions i visionats sobre cultura cinematogràfica Assoliment dels coneixements bàsics de narrativa audiovisual i cinematogràfica i dels principals moviments fílmics. 30 No
Anàlisi escrita de pel·lícules Aplicació dels conceptes teòrics en narracions concretes i capacitat de relació entre teoria i pràctica. Recerca individual dels criteris específics sota els quals caldrà evaluar cada narració. Creativitat per a proposar alternatives. Redacció acurada i adequada al concepte exposat. 20 No
Activitats pràctiques: estudi de casos, comentaris de text, feedbacks, guionització... Adeqüació anàlisis als conceptes exposats a classe i creativitat per relacionar-ho. 15 No
Avaluació final Avaluació final dels coneixements adquirits, capacitat d'anàlisis i lectures fetes. 30 No
Autoavaluació Coherència en l'avaluació i el treball realitzat en el curs. 5 No

Qualificació

El principal criteri de qualificació és l'assoliment d'un coneixemnent bàsic de l'entorn audiovisual contemporani. Així mateix, s'espera que l'alumne sigui capaç d'identificar els criteris compositius bàsics i adaptar-los a diferents estils audiovisuals. Per últim, l'alumne aplica l'aprenentatge a una proposta de creació audiovisuals a partir dels criteris vistos.

S'espera, per tant, que es produeixi una retroalimentació constant entre el desenvolupament del guió i el treball a l'aula.

Al ser un curs pràctic, l'assistència a classe és el punt de partida i de trobada de l'aprenentatge teòric. L'assistència és per tant important. Qualsevol problema al respecte ha de ser consultat amb anterioritat per a buscar alternatives.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
Absència sistemàtica de l'alumne a classe sense haver desenvolupat el guió en estadi avançat ni haver entregat cap treball ni haver consultat el cas amb el professor per tal de pactar alguna alternativa viable.

Avaluació única:
Per les característiques d’aquesta assignatura no es contempla l’opció d’avaluació única. Els coneixements, estratègies d’aprenentatge i competències que aquesta assignatura vehicula impliquen un treball continuat de maduració en el que, de manera progressiva, l’alumnat obté feedbacks dels diversos assoliments gràcies a l’avaluació continuada. Les diverses tasques d’avaluació que es contemplen estan pensades des d’una progressió en la seva complexitat per tal que l’alumnat vagi consolidant i reforçant els aprenentatges i competències a assolir.

Requisits mínims per aprovar:
Per considerar superada l’assignatura, caldrà obtenir una qualificació mínima de 5.0

Observacions

Al ser un curs pràctic, l'assistència a classe és el punt de partida i de trobada de l'aprenentatge teòric. L'assistència és per tant important. Qualsevol problema al respecte ha de ser consultat amb anterioritat per a buscar alternatives.

Si, per causes de força major, les classes magistrals no es poden celebrar de manera presencial, s'oferiran de manera telemàtica i el percentatge de la nota destinat a la participació activa en classe passarà a una tasca concreta dissenyada pel professor/a.
Si hi ha limitació d'estudiants a l'aula, hi haurà alternància setmanal de grups, de manera que un grup seguirà les classes des de l'aula i l'altre desde casa de manera telemàtica.
De la misma manera, si la part pràctica grupal (escenes) del treball no es pot realitzar, aquesta es convertirà en una tasca individual de caràcter audiovisual que es concretarà quan sigui convenient.
Si l'exercici final d'anàlisi i reflexiò escènics no es pot fer presencialment, es farà a distància amb les indicacions corresponents.

Modificació del disseny

Modificació de les activitats:
En cas de força major, com ara una crisi sanitària, la docència i les tutories continuarien telemàticament. L'avaluació de l'assignatura també es podria fer de manera telemàtica

Modificació de l'avaluació:
En cas d'una situació com la de confinament, les presentacions es podran fer igualment com estava previst i l'examen serà online.

Tutoria i comunicació:
En cas de confinament, les tutories es faran online a través d'un formulari que es farà en funció de les dates.