Dades generals

Curs acadèmic:
2017
Descripció:
Es pretén proporcionar a l'alumnat un coneixement bàsic sobre els àmbits de l'escenografia i la il.luminació escènica, per tal de conèixer, per una banda, les característiques bàsiques de l'arquitectura teatral i la tècnica escènica, i per una altra exercitar la capacitat d'anàlisi, conceptualització, concepció i reproducció de l'espai escènic, centrant-nos en l'espai com a continent d'accions i la llum com a eina de modul.lació dels cossos i els objectes que l'ocupen. Es treballarà combinant sessions teòriques i pràctiques, en les que l'alumnat anirà descobrint coneixements històrics, tècniques escenogràfiques i d'il.luminació escènica, alhora que exercitant la part més creativa del fet escenogràfic, basant-nos en exercicis tant individuals com col.lectius, per acabar el-laborant un projecte escenogràfic complert de petit format, vinculat a la pràctica "Àmbit de creació III"
Crèdits ECTS:
6

Grups

Grup A

Durada:
Anual
Professorat:
MARIA DE LA CAMARA DE DELAS  / GABRIEL PARE LEZCANO
Idioma de les classes:
Català (80%), Castellà (10%), Anglès (10%)

Competències

  • B5 Treballar en equip i establir aquelles relacions que permetin aflorar potencialitats de cooperació i mantenir-les de manera continuada.
  • B6 Seleccionar i utilitzar les tecnologies de la informació i la comunicació més adequades a cada situació, en els àmbits personal i professional.
  • B8 Avaluar la pròpia activitat i el propi aprenentatge i elaborar estratègies per millorar-los.
  • B9 Utilitzar l'enginy i la creativitat per trobar solucions adequades a problemes inèdits.
  • E6 Identificar, reconèixer i aplicar les tecnologies associades al fet escènic.
  • E10 Utilitzar eines per desenvolupar la imaginació escènica.

Continguts

1. Història de l'escenografia

2. Maquinària escènica

3. Il.luminació escènica

4. Espai escènic - composició

5. Direcció d'art

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Anàlisi / estudi de casos 2 0 2
Classes expositives 14 0 14
Classes participatives 8 0 8
Classes pràctiques 12 50 62
Elaboració de treballs 8 80 88
Resolució d'exercicis 12 20 32
Sortida de camp 4 0 4
Total 60 150 210

Bibliografia

  • Pandolfi, Vito (1989-1993 ). Història del teatre . Barcelona: Institut del Teatre. Catàleg
  • César Oliva (2002). Historia básica del arte escénico. Cátedra.
  • Edward Gordon Craig (1990). L'art del teatre. Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona.
  • Edward Gordon Craig (2009). El espacio como espectáculo. La Casa Encendida / Caja Madrid.
  • Peter Brook (1993). El espacio vacío. Editorial Nexos.
  • G.W.F Hegel (1990). Introducción a la estética. Editorial Nexos.
  • Rudolf Arnheim (1993). Arte y Percepción Visual. Alianza Editorial.
  • J.M. Burian (1993). The secret of Theatrical space. Josef Svoboda. Editorial Applause.
  • Ürsula Sinnreich (2009). James Turrell: Geometry of light. Ed. Kulturbetriebe Unna / Hatze Cantz.
  • Katherina Otto-Bernstein (2008). Absolute Wilson: The biography. Ed. Prestel.
  • Christoher Scoates (2011). Bullet Proof... I wish I was. The lighting & stage design of Andy Watson. Ed. Chronicle Books.
  • Troika / Conny Freyer, Sebastien Noel, Eva Rucki (2008). Digital by design. Thames&Hudson.
  • Francisco Nieva (2011). Tratado de escenografía (3ª). Fundamentos.

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Introducció a la història de l'escenografia. Dels Grecs fins al Romanticisme. Assolir nocions bàsiques de la història de l'escenografia i la seva evolució. 2
Introducció a la història de l'escenografia. Del romanticisme fins a l'actualitat. Assolir nocions bàsiques de la història de l'escenografia i la seva evolució. 2
Introducció a l'arquitectura teatral i la maquinària escènica Assolir nocions bàsiques de les característiques arquitectòniques i tècniques d'una caixa escènica 2
Exercicis maquinària escènica Capacitat de càlcul de visuals en planta i alçat. Nocions bàsiques càmera negra 2
Espai escènic - Composició Capacitat de l'alumne de conceptualització i composició de l'espai escènic 30
Comentaris col.lectius sobre exercicis espai Capacitat d'anàlisi dels exercicis proposats, tant propis com d'altres alumnes 10
Teoria de la llum i del color - Disseny d'il.luminació Assolir nocions bàsiques sobre la teoria de la llum i del color. 5
Luminotècnia Assolir nocions bàsiques sobre la tècnica en l'àmbit de la il.luminació escènica 2
Exercicis il.luminació escènica Participació i resolució d'exercicis de luminotècnia 10
Visites comentades a escenaris. Assistència i atenció a la visita 2
Introducció a la direcció d'art per cinema Assolir nocions bàsiques sobre l'espai i la direcció d'art per cinema 3
Projecte espai escènic àmbit de creació III Capacitat d'el.laborar projecte escenogràfic de petit format 20
Projecte il.luminació àmbit de creació III Capacitat d'el.laborar un projecte d'il.luminació de petit format 10

Qualificació

Adquisició de coneixements teòrics i capacitat d'aplicació dels mateixos a les pràctiques i exercicis proposats.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
Es qualificarà com a no presentat a partir d'un 25% d'absentisme