Anar al contingut (clic a Intro)
UdG Home UdG Home
Tancar
Menú

Estudia a la UdG

Dades generals

Curs acadèmic:
2020
Descripció:
Es pretén proporcionar a l'alumnat un coneixement bàsic sobre els àmbits de l'escenografia i la il·luminació escènica, per tal de conèixer, per una banda, les característiques bàsiques de l'arquitectura teatral i la tècnica escènica, i per una altra exercitar la capacitat d'anàlisi, conceptualització, concepció i reproducció de l'espai escènic, centrant-nos en l'espai com a continent d'accions i la llum com a eina de modulació dels cossos i els objectes que l'ocupen. Es treballarà combinant sessions teòriques i pràctiques, en les que l'alumnat anirà descobrint coneixements històrics, tècniques escenogràfiques i d'il·luminació escènica, alhora que exercitant la part més creativa del fet escenogràfic, basant-nos en exercicis tant individuals com col.lectius, per acabar el-laborant un projecte escenogràfic complert de petit format. També es proporcionarà nocions de la creació de personatge, ja que es peça important en l'us dels espaisque es cres.
Crèdits ECTS:
6

Grups

Grup A

Durada:
Anual
Professorat:
LLORENÇ CORBELLA SAMBOLA
Idioma de les classes:
Català (80%), Castellà (10%), Anglès (10%)

Competències

  • B5 Treballar en equip i establir aquelles relacions que permetin aflorar potencialitats de cooperació i mantenir-les de manera continuada.
  • B6 Seleccionar i utilitzar les tecnologies de la informació i la comunicació més adequades a cada situació, en els àmbits personal i professional.
  • B8 Avaluar la pròpia activitat i el propi aprenentatge i elaborar estratègies per millorar-los.
  • B9 Utilitzar l'enginy i la creativitat per trobar solucions adequades a problemes inèdits.
  • E6 Identificar, reconèixer i aplicar les tecnologies associades al fet escènic.
  • E10 Utilitzar eines per desenvolupar la imaginació escènica.

Continguts

1. Introducció a l'escenotècnia.

2. Ofici i tècnica de les arts visuals aplicades a l'escenotècnia.

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Hores virtuals amb professor Total
Anàlisi / estudi de casos 0 30,00 0 30,00
Elaboració individual de treballs 0 30,00 0 30,00
Resolució d'exercicis 0 30,00 0 30,00
Sessió expositiva 15,00 0 0 15,00
Sessió participativa 20,00 0 0 20,00
Sessió pràctica 20,00 0 0 20,00
Sortida de camp 5,00 0 0 5,00
Total 60,00 90,00 0 150

Bibliografia

  • César Oliva (2002). Historia básica del arte escénico. Cátedra.
  • Pandolfi, Vito (1989-1993 ). Història del teatre . Barcelona: Institut del Teatre. Catàleg
  • Edward Gordon Craig (1990). L'art del teatre. Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona.
  • Edward Gordon Craig (2009). El espacio como espectáculo. La Casa Encendida / Caja Madrid.
  • Peter Brook (1993). El espacio vacío. Editorial Nexos.
  • G.W.F Hegel (1990). Introducción a la estética. Editorial Nexos.
  • Rudolf Arnheim (1993). Arte y Percepción Visual. Alianza Editorial.
  • J.M. Burian (1993). The secret of Theatrical space. Josef Svoboda. Editorial Applause.
  • Ürsula Sinnreich (2009). James Turrell: Geometry of light. Ed. Kulturbetriebe Unna / Hatze Cantz.
  • Katherina Otto-Bernstein (2008). Absolute Wilson: The biography. Ed. Prestel.
  • Christoher Scoates (2011). Bullet Proof... I wish I was. The lighting & stage design of Andy Watson. Ed. Chronicle Books.
  • Troika / Conny Freyer, Sebastien Noel, Eva Rucki (2008). Digital by design. Thames&Hudson.
  • Francisco Nieva (2011). Tratado de escenografía (3ª). Fundamentos.
  • Elena de Angeli (2003). Josef Svoboda. I segreti dello spazio teatrale. milano: ubulibri.
  • Guillem Jordi Graells- Antoni Bueso (1996). Fabia Puigserver. Barcelona: Diputació Barcelona.
  • Gonzalo Perez Olaguer (2005). Fira de teatre al carrer de tarrega (Fira tarrega). tarrega: RBA libros s.a..
  • tony davis (2002). stage design. Escenografos. Barcelona: Oceano grupo editorial.
  • polly irvin (2003). Directores. Barcelona: Oceano grupo editorial.
  • Cayetano Astiaso, J. Gomez-Cornejo, Felipe Ramos i altres (2017). LA LUZ, MELODIA DEL ARTE ESCÉNICO (Miguel Angel Camacho). Madrid: Academia de las artes escénicas de España.
  • Tesi doctoral de Francesc Rodelles (2016). L’evolució dels conceptes d’il·luminació escènica en el segle XX fins a la psicodèlia. Recuperat , a https://www.tesisenred.net/bitstream/handle/10803/367923/friv1de1.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat % Recuperable
Exercici introducció a l'escenografia. Descripció i anàlisis d'espectacles,.. 15 No
Exercici de contrast de l'historia amb la contemporaneïtat. Revisió dels espais històrics amb les seves característiques i com s'utilitzen a l'actualitat. 20 No
Exercici en equip de 4, de composició i creació. Posar en practica una posada en escena amb criteris amplis.Treball en equip per contrastar criteris. 30 No
Exercici en equips de 2, de composició i creació. Posar en practica una posada en escena amb criteris acotats.Treball en equip per contrastar criteris. 30 No
Assistència i actitud Actitud i participació activa 5 No

Qualificació

Adquisició de coneixements teòrics i capacitat d'aplicació dels mateixos a les pràctiques i exercicis proposats.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
Es qualificarà com a no presentat a partir d'un 25% d'absentisme

Avaluació única:
Per les característiques d’aquesta assignatura no es contempla l’opció d’avaluació única. Els coneixements, estratègies d’aprenentatge i competències que aquesta assignatura vehicula impliquen un treball continuat de maduració en el que, de manera progressiva, l’alumnat obté uns retorns dels diversos assoliments gràcies a l’avaluació continuada. Les diverses tasques d’avaluació que es contemplen estan pensades des d’una progressió en la seva complexitat per tal que l’alumnat vagi consolidant i reforçant els aprenentatges i competències a assolir.

Requisits mínims per aprovar:
Per considerar superada l’assignatura, caldrà obtenir una qualificació mínima de 5.0

Observacions


Com assignatura teòrica
-En cas de força major, com ara una crisi sanitària, la docència i les tutories continuarien telemàticament. L'avaluació de l'assignatura també es podria fer de manera telemàtica.

Escull quins tipus de galetes acceptes que el web de la Universitat de Girona pugui guardar en el teu navegador.

Les imprescindibles per facilitar la vostra connexió. No hi ha opció d'inhabilitar-les, atès que són les necessàries pel funcionament del lloc web.

Permeten recordar les vostres opcions (per exemple llengua o regió des de la qual accediu), per tal de proporcionar-vos serveis avançats.

Proporcionen informació estadística i permeten millorar els serveis. Utilitzem cookies de Google Analytics que podeu desactivar instal·lant-vos aquest plugin.

Per a oferir continguts publicitaris relacionats amb els interessos de l'usuari, bé directament, bé per mitjà de tercers (“adservers”). Cal activar-les si vols veure els vídeos de Youtube incrustats en el web de la Universitat de Girona.