Anar al contingut (clic a Intro)
UdG Home UdG Home
Tancar
Menú
Identificació

Estudia a la UdG

Dades generals

Curs acadèmic:
2020
Descripció:
Es pretén proporcionar a l'alumnat un coneixement bàsic sobre els àmbits de l'escenografia i la il.luminació escènica, per tal de conèixer, per una banda, les característiques bàsiques de l'arquitectura teatral i la tècnica escènica, i per una altra exercitar la capacitat d'anàlisi, conceptualització, concepció i reproducció de l'espai escènic, centrant-nos en l'espai com a continent d'accions i la llum com a eina de modul.lació dels cossos i els objectes que l'ocupen. Es treballarà combinant sessions teòriques i pràctiques, en les que l'alumnat anirà descobrint coneixements històrics, tècniques escenogràfiques i d'il.luminació escènica, alhora que exercitant la part més creativa del fet escenogràfic, basant-nos en exercicis tant individuals com col.lectius, per acabar el-laborant un projecte escenogràfic complert de petit format, vinculat a la pràctica "Àmbit de creació III"
Crèdits ECTS:
6

Grups

Grup A

Durada:
Anual
Professorat:
LLORENÇ CORBELLA SAMBOLA
Idioma de les classes:
Català (80%), Castellà (10%), Anglès (10%)

Competències

  • B5 Treballar en equip i establir aquelles relacions que permetin aflorar potencialitats de cooperació i mantenir-les de manera continuada.
  • B6 Seleccionar i utilitzar les tecnologies de la informació i la comunicació més adequades a cada situació, en els àmbits personal i professional.
  • B8 Avaluar la pròpia activitat i el propi aprenentatge i elaborar estratègies per millorar-los.
  • B9 Utilitzar l'enginy i la creativitat per trobar solucions adequades a problemes inèdits.
  • E6 Identificar, reconèixer i aplicar les tecnologies associades al fet escènic.
  • E10 Utilitzar eines per desenvolupar la imaginació escènica.

Continguts

1. Història de l'escenografia

2. Maquinària escènica

3. Il.luminació escènica

4. Espai escènic - composició

5. Creació personatge.Vestuari

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Hores virtuals amb professor Total
Anàlisi / estudi de casos 2,00 0 0 2,00
Elaboració individual de treballs 8,00 80,00 0 88,00
Resolució d'exercicis 12,00 20,00 0 32,00
Sessió expositiva 14,00 0 0 14,00
Sessió participativa 8,00 0 0 8,00
Sessió pràctica 12,00 50,00 0 62,00
Sortida de camp 4,00 0 0 4,00
Total 60,00 150,00 0 210

Bibliografia

  • César Oliva (2002). Historia básica del arte escénico. Cátedra.
  • Pandolfi, Vito (1989-1993 ). Història del teatre . Barcelona: Institut del Teatre. Catàleg
  • Edward Gordon Craig (1990). L'art del teatre. Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona.
  • Edward Gordon Craig (2009). El espacio como espectáculo. La Casa Encendida / Caja Madrid.
  • Peter Brook (1993). El espacio vacío. Editorial Nexos.
  • G.W.F Hegel (1990). Introducción a la estética. Editorial Nexos.
  • Rudolf Arnheim (1993). Arte y Percepción Visual. Alianza Editorial.
  • J.M. Burian (1993). The secret of Theatrical space. Josef Svoboda. Editorial Applause.
  • Ürsula Sinnreich (2009). James Turrell: Geometry of light. Ed. Kulturbetriebe Unna / Hatze Cantz.
  • Katherina Otto-Bernstein (2008). Absolute Wilson: The biography. Ed. Prestel.
  • Christoher Scoates (2011). Bullet Proof... I wish I was. The lighting & stage design of Andy Watson. Ed. Chronicle Books.
  • Troika / Conny Freyer, Sebastien Noel, Eva Rucki (2008). Digital by design. Thames&Hudson.
  • Francisco Nieva (2011). Tratado de escenografía (3ª). Fundamentos.
  • Elena de Angeli (2003). Josef Svoboda. I segreti dello spazio teatrale. milano: ubulibri.
  • Guillem Jordi Graells- Antoni Bueso (1996). Fabia Puigserver. Barcelona: Diputació Barcelona.
  • Gonzalo Perez Olaguer (2005). Fira de teatre al carrer de tarrega (Fira tarrega). tarrega: RBA libros s.a..
  • tony davis (2002). stage design. Escenografos. Barcelona: Oceano grupo editorial.
  • polly irvin (2003). Directores. Barcelona: Oceano grupo editorial.
  • Cayetano Astiaso, J. Gomez-Cornejo, Felipe Ramos i altres (2017). LA LUZ, MELODIA DEL ARTE ESCÉNICO (Miguel Angel Camacho). Madrid: Academia de las artes escénicas de España.
  • Tesi doctoral de Francesc Rodelles (2016). L’evolució dels conceptes d’il·luminació escènica en el segle XX fins a la psicodèlia. Recuperat , a https://www.tesisenred.net/bitstream/handle/10803/367923/friv1de1.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat % Recuperable
Introducció a la història de l'escenografia. Dels Grecs fins a segle XIX Assolir nocions bàsiques de la història de l'escenografia i la seva evolució. 2 No
Introducció a la història de l'escenografia. De segle XX a l'actualitat. Assolir nocions bàsiques de la història de l'escenografia i la seva evolució. 2 No
Introducció a l'arquitectura teatral i la maquinària escènica Assolir nocions bàsiques de les característiques arquitectòniques i tècniques d'una caixa escènica.
Nocions bàsiques de condicions tècnics en espais de carrer i no convencionals.
2 No
Exercicis maquinària escènica Capacitat de càlcul de visuals en planta i alçat. Nocions bàsiques càmera negra 2 No
Espai escènic - Composició Capacitat de l'alumne de conceptualització i composició de l'espai escènic 30 No
Comentaris col.lectius sobre exercicis espai Capacitat d'anàlisi dels exercicis proposats, tant propis com d'altres alumnes 10 No
Teoria de la llum i del color - Disseny d'il.luminació Assolir nocions bàsiques sobre la teoria de la llum i del color. 5 No
Luminotècnia Assolir nocions bàsiques sobre la tècnica en l'àmbit de la il.luminació escènica 2 No
Exercicis il.luminació escènica Participació i resolució d'exercicis de luminotècnia 10 No
Visites comentades a escenaris. Assistència i atenció a la visita 2 No
Introducció a la creació de personatge-Vestuari Assolir nocions bàsiques sobre el vestuari i com aquest ajuda a la creació del personatge 3 No
Projecte espai escènic Capacitat d'el.laborar projecte escenogràfic de petit format 20 No
Projecte il·luminació Capacitat d'el.laborar un projecte d'il.luminació de petit format 10 No

Qualificació

Adquisició de coneixements teòrics i capacitat d'aplicació dels mateixos a les pràctiques i exercicis proposats.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
Es qualificarà com a no presentat a partir d'un 25% d'absentisme

Avaluació única:
Per les característiques d’aquesta assignatura no es contempla l’opció d’avaluació única. Els coneixements, estratègies d’aprenentatge i competències que aquesta assignatura vehicula impliquen un treball continuat de maduració en el que, de manera progressiva, l’alumnat obté uns retorns dels diversos assoliments gràcies a l’avaluació continuada. Les diverses tasques d’avaluació que es contemplen estan pensades des d’una progressió en la seva complexitat per tal que l’alumnat vagi consolidant i reforçant els aprenentatges i competències a assolir.

Requisits mínims per aprovar:
Per considerar superada l’assignatura, caldrà obtenir una qualificació mínima de 5.0

Observacions


Com assignatura teòrica
-En cas de força major, com ara una crisi sanitària, la docència i les tutories continuarien telemàticament. L'avaluació de l'assignatura també es podria fer de manera telemàtica.