Dades generals

Curs acadèmic:
2019
Descripció:
Desenvolupar consciència i coneixement del cos com a instrument expressiu i comunicatiu. Descobriment del cos sensible, emotiu i sensitiu. Desenvolupar en el coneixement profund de les pròpies capacitats de moviment. Llenguatge corporal. Capacitat creativa, analítica, comunicativa i de treball en equip. Moviment i creativitat.
Crèdits ECTS:
9

Grups

Grup A

Durada:
Anual
Professorat:
SÍLVIA ESCUDER VILALTELLA
Idioma de les classes:
Català (80%), Castellà (10%), Anglès (5%), Francès (5%)

Grup B

Durada:
Anual
Professorat:
SÍLVIA ESCUDER VILALTELLA
Idioma de les classes:
Català (80%), Castellà (10%), Anglès (5%), Francès (5%)

Competències

  • B4 Analitzar situacions complexes i dissenyar estratègies per resoldre-les, individualment i en equip.
  • B5 Treballar en equip i establir aquelles relacions que permetin aflorar potencialitats de cooperació i mantenir-les de manera continuada.
  • B8 Avaluar la pròpia activitat i el propi aprenentatge i elaborar estratègies per millorar-los.
  • E1 Dominar aquelles tècniques que permeten reproduir el comportament humà.
  • E2 Dominar les retòriques de l'emoció.
  • E3 Usar les tècniques de la veu parlada i cantada.
  • E4 Dominar les tècniques expressives del cos en moviment.
  • E12 Articular l'espai escènic i articular-se entorn d'ell.

Continguts

1. Tècniques de les diferents disciplines del llenguatge corporal

          1.1. Llenguatge corporal. (Respiració i dicció). Activitats Coreogràfiques. El ritme

          1.2. Conceptes fonamentals del llenguatge no verbal. (Kinèsia i interpretació)

          1.3. El llenguatge corporal (Gest i presència)

                    1.3.1. Dimensions de la comunicació i l'expressió corporals

                    1.3.2. Desenvolupament de la capacitat expressiva

          1.4. Anàlisi del comportament cinèsic. La capacita expressiva-motriu

                    1.4.1. Aspectes metodològics. La implicació expressiva, el grup, els objectes i la música

          1.5. Llenguatge no verbal i llenguatge corporal amb relació a la interpretació escènica

                    1.5.1. Dramatització. Jocs simbòlics, dramàtics i escènics

2. Taller de llenguatge corporal

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Anàlisi / estudi de casos 85 105 190
Elaboració de treballs 5 30 35
Total 90 135 225

Bibliografia

  • E. Barba, N. Sevarese (2009). el arte secreto del actor. Escenología.
  • lecoq (2003). El cuerpo poético. Alba ed..
  • Donellan (2009). El actor y la diana. Fundamentos.
  • F. Davis (2004). Comunicació no verbal. Alianza.
  • A. Bogart (2007). Los puntos de vista escénicos. A. directores de escena.
  • A. Denis (1994). The articulate body, the psysical training of the actor.. Drama book pb..
  • Odette Aslan (collectif) (1998). Le corps en jeu. Arts du spectacle.
  • collectif (2000). Le training de l'acteur. Actes sud papiers.
  • J. Féral (1999). Mise en scène et jeu de l'acteur. Le corps en scène.. Landsman.
  • Y. Oida (2012). Un actor a la deriva. El Milagro.
  • S. Wangh (2000). An acrobat of the heart. A psysical approach to acting.. Vintage original.
  • J. Chaikin (1971). The presence of the actor. Collier Mac Millan.
  • M. Txèkhov (1991). On the tecnique of acting. Harper Collins.
  • A. Bogart (2005). The viewpoints book. Theatre communications group.
  • T. Richard (1995). At work with Grotowski on psysical actions.. Taylor and Francis.
  • R. Àvila (2011). Moure i commoure. I.Teatre.
  • E. Barba (1983). Les illes flotants. Ed. 62.
  • V. Fleurquin (2004). El diccionari dels sentiments. Pirene.
  • E. Herrigel (1968). Zen en el arte del tiro con arco. Kier.

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
classes teòriques comprensió i assimilació dels conceptes impartits 10
pràctiques individuals comprensió, assimilació i desenvolupament individual de l'alumne segons els conceptes treballats. 40
pràctiques grupals capacitat per treballar en equip segons els conceptes treballats a classe 40
treballs escrits (ressenyes o comentaris) i debats. comprensió, esperit crític, visió personal, actitud participativa. 10

Qualificació

Els criteris de qualificació es correspondran amb el nivell d'assoliment de les competències exigides per aprovar l'assignatura.
L'assignatura és d'avaluació continuada. L'assistència a classe inferior al 80% de les sessions sense justificació es considera no presentat.