Dades generals

Curs acadèmic:
2019
Descripció:
Estudi pràctic i teòric de les tècniques vocal parlades i cantades, anatomia de la veu, respiració en el cant, interpretació cantada individual i de grup.
Crèdits ECTS:
9

Grups

Grup A

Durada:
Semestral, 2n semestre
Professorat:
AGNÉS MONFERRER VENTURA
Idioma de les classes:
Català (80%), Castellà (20%)

Grup B

Durada:
Semestral, 2n semestre
Professorat:
AGNÉS MONFERRER VENTURA
Idioma de les classes:
Català (80%), Castellà (20%)

Grup C

Durada:
Semestral, 2n semestre
Professorat:
AGNÉS MONFERRER VENTURA
Idioma de les classes:
Català (80%), Castellà (20%)

Competències

  • B4 Analitzar situacions complexes i dissenyar estratègies per resoldre-les, individualment i en equip.
  • B5 Treballar en equip i establir aquelles relacions que permetin aflorar potencialitats de cooperació i mantenir-les de manera continuada.
  • B8 Avaluar la pròpia activitat i el propi aprenentatge i elaborar estratègies per millorar-los.
  • E1 Dominar aquelles tècniques que permeten reproduir el comportament humà.
  • E2 Dominar les retòriques de l'emoció.
  • E3 Usar les tècniques de la veu parlada i cantada.
  • E4 Dominar les tècniques expressives del cos en moviment.
  • E12 Articular l'espai escènic i articular-se entorn d'ell.

Continguts

1. Tècniques vocals, parlades i cantades. 1.1.- Tècniques de veu (modulació i declamació). 1.2.- Els registres de veu i les seves aplicacions. 1.3.- Relaxació i postura. 1.4.- Articulació.

2. Anatomia de la veu. 2.1.- Sistema respiratori: descripció anatòmica i funcional. Estructures orgàniques del sistema. Mecanisme de la respiració. 2.2.- Sistema fonador. Òrgan de la fonació: laringe, cordes vocals. Descripció anatòmica i funcional. 2.1-Sistema digestiu: procés de deglució. 2.2.-Sistema articulatori: descripció anatòmica i funcional 2.3.-Sistema de ressonància: descripció anatòmica i funcional. 2.4.-Sistema auditiu: descripció anatòmica i funcional.

3. La respiració en el cant. 3.1.-Tipus de respiració: nasal, bucal. 3.2.-El suport: ubicació, descripció de la musculatura relacionada amb el mateix: estructures annexes del sistema respiratori. 3.3.-Coordinació fono respiratòria. 3.4.-L'articulació del so i la correcta dicció. 3.5.-El coneixement del mecanisme del propi instrument.

4. Interpretació individual i grupal. 4.1.-La interpretació adequada del repertori des del punt de vista tècnic, musical i artístic. 4.2.-El Conjunt Coral: Distribució de les veus i les cordes. Empastament i afinació.

5. Taller de Veu i cant.

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Anàlisi / estudi de casos 10 20 30
Classes participatives 15 15 30
Classes pràctiques 65 100 165
Total 90 135 225

Bibliografia

  • Alexander, F.M (1995). El uso de si mismo. Barcelona: Urano.
  • Brunhoff, Agnès (2013). On stage! Back to yourself with the Alexander Technique. Paris: Agnès de Brunhoff.
  • Carrington, Walter (2009). Pensando en voz alta. Berkeley: Mornum Time Press.
  • Carrington, Walter (2015). El acto de vivir. APTAE.
  • Dimon, Theodore (2013). La voz cantada y hablada. Madrid: Gaia.
  • Gelb, Michael (1994). El cuerpo recobrado. Barcelona: Urano.
  • Murdock, Ron (2015). Born to sing. Mornum Time Press.
  • Rodenburg, Patsy (2014). The right to speak. Bloomsbury.
  • Linklater, Kristin (2006). Freeing the natural voice. Londres: Nick Hern Books.
  • Feindel, Janet, M. (2009). The thought propels the sound. Plural publishing.
  • McEvenue, Kelly (2001). The Alexander Technique for Actors. Londres: Methuen.
  • Polatin, Betsy (2013). The Actor's Secret.. Berkeley: North Atlantic Books.
  • Madden, Catherine (2014). Integrative Alexander Technique Practice for Performing Artist. Bristol: Intellect Books.
  • Connington, Bill (2015). Physical Expression on Stage and Screen.. Londres: Bloomsbury.
  • Laurie, Sue (2016). Touching lives. Londres: HITE Limited.

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Treball individual. Escalfament i anàlisi de moviment. Es requereix una participació activa durant la classe i treball independent fora de l'aula. Es valorarà la capacitat de l'alumne d'assimilar el mètode de forma autònoma. 10
Ritme, afinació i cant. Es requereix una participació activa durant la classe i treball independent fora de l'aula, així com la preparació i la presentació d'exercicis pràctics. Es valorarà l'assimilació dels conceptes plantejats així com la capacitat rítmica, d'afinació, articulació, projecció de la veu i d'interpretació d'una cançó. També es tindrà en compte la qualitat vocal i psicofísica de l'alumne. 30
Anàlisi del procés personal. Treball d'una extensió d'entre 3 i 5 pàgines (de 2100 espais cadascuna) on s'analitza el propi procés i la seva relació amb la teoria i la pràctica plantejada a classe. Es valorarà el nivell de comprensió dels conceptes plantejats i els recursos propis aportats per l'alumne. És necessària la seva presentació oral i escrita per aprovar l'assignatura. Només s'acceptaran treballs sense faltes d'ortografia i presentats en format PDF. 20
Dicció i articulació. Es requereix una participació activa durant la classe i treball independent fora de l'aula, així com la preparació i la presentació d'exercicis pràctics. Es valorarà l'assimilació dels conceptes plantejats així com la capacitat per articular i projectar la veu. 10
Teoria i tècnica vocal. Es requereix una participació activa durant la classe i treball independent fora de l'aula, així com la preparació i la presentació d'exercicis pràctics. Es valorarà l'assimilació dels conceptes plantejats així com la qualitat vocal i psicofísica de l'alumne. 10
Treball de creació. Es requereix una participació activa durant la classe i treball independent fora de l'aula, així com la preparació i la presentació d'exercicis pràctics. Es valorarà la creativitat de l'alumne així com l'articulació, projecció de la veu i la interpretació. També es tindrà en compte la qualitat vocal i psicofísica de l'alumne. 20

Qualificació

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
La qualificació de No Presentat s'esdevindrà quan l'alumne, per un cas de causa major, no acrediti el 80% de la presència a classe, no presenti els treballs assignats i no exhibeixi una participació activa durant la classe. En qualsevol altre cas, l'alumne quedarà suspès.