Dades generals

Curs acadèmic:
2018
Descripció:
Estudi pràctic i teòric de les tècniques vocal parlades i cantades, anatomia de la veu, respiració en el cant, interpretació cantada individual i de grup.
Crèdits ECTS:
9

Grups

Grup A

Durada:
Semestral, 2n semestre
Professorat:
AGNÉS MONFERRER VENTURA
Idioma de les classes:
Català (80%), Castellà (20%)

Grup B

Durada:
Semestral, 2n semestre
Professorat:
AGNÉS MONFERRER VENTURA
Idioma de les classes:
Català (80%), Castellà (20%)

Grup C

Durada:
Semestral, 2n semestre
Professorat:
AGNÉS MONFERRER VENTURA
Idioma de les classes:
Català (80%), Castellà (20%)

Competències

  • B4 Analitzar situacions complexes i dissenyar estratègies per resoldre-les, individualment i en equip.
  • B5 Treballar en equip i establir aquelles relacions que permetin aflorar potencialitats de cooperació i mantenir-les de manera continuada.
  • B8 Avaluar la pròpia activitat i el propi aprenentatge i elaborar estratègies per millorar-los.
  • E1 Dominar aquelles tècniques que permeten reproduir el comportament humà.
  • E2 Dominar les retòriques de l'emoció.
  • E3 Usar les tècniques de la veu parlada i cantada.
  • E4 Dominar les tècniques expressives del cos en moviment.
  • E12 Articular l'espai escènic i articular-se entorn d'ell.

Continguts

1. El mecanisme antigravitatori.

2. El sistema muscular i les direccions antagòniques.

3. L'esquelet i les principals articulacions.

4. Les corbes de la columna vertebral.

5. L'aparell fonador.

6. Mecànica de la respiració.

7. El suport i la projecció de la veu.

8. El funcionament de la laringe.

9. Els registres vocals.

10. Principals ressonadors.

11. Elements de l'articulació.

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Anàlisi / estudi de casos 0 10 10
Classes participatives 70 0 70
Classes pràctiques 85 60 145
Total 155 70 225

Bibliografia

  • Alexander, F.M (1995). El uso de si mismo. Barcelona: Urano.
  • Brunhoff, Agnès (2013). On stage! Back to yourself with the Alexander Technique. Paris: Agnès de Brunhoff.
  • Carrington, Walter (2009). Pensando en voz alta. Berkeley: Mornum Time Press.
  • Carrington, Walter (2015). El acto de vivir. APTAE.
  • Dimon, Theodore (2013). La voz cantada y hablada. Madrid: Gaia.
  • Gelb, Michael (1994). El cuerpo recobrado. Barcelona: Urano.
  • Murdock, Ron (2015). Born to sing. Mornum Time Press.
  • Rodenburg, Patsy (2014). The right to speak. Bloomsbury.
  • Linklater, Kristin (2006). Freeing the natural voice. Londres: Nick Hern Books.
  • Feindel, Janet, M. (2009). The thought propels the sound. Plural publishing.
  • McEvenue, Kelly (2001). The Alexander Technique for Actors. Londres: Methuen.
  • Polatin, Betsy (2013). The Actor's Secret.. Berkeley: North Atlantic Books.
  • Madden, Catherine (2014). Integrative Alexander Technique Practice for Performing Artist. Bristol: Intellect Books.
  • Connington, Bill (2015). Physical Expression on Stage and Screen.. Londres: Bloomsbury.
  • Laurie, Sue (2016). Touching lives. Londres: HITE Limited.

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Sessions individuals. Tècnica Alexander aplicada al treball de la veu. Es requereix una participació activa durant la classe i treball independent fora de l'aula. Es valorarà la capacitat de l'alumne d'assimilar el mètode de forma autònoma. 25
Activitats dirigides. Tècnica Alexander i procediments Dart aplicats al treball de la veu parlada i cantada. Es requereix una participació activa durant la classe i treball independent fora de l'aula, així com la preparació i la presentació d'exercicis pràctics. Es valorarà l'assimilació dels conceptes plantejats així com la capacitat rítmica, per afinar,articular, projectar la veu i interpretar un text o una cançó. També es tindrà en compte la qualitat vocal i psicofísica de l'alumne. 25
Anàlisi del procés personal. Treballs d'una extensió d'entre 3 i 5 pàgines (de 2100 espais cadascuna) on s'analitza el propi procés i la seva relació amb la teoria explicada a classe. Es valorarà el nivell de comprensió dels conceptes plantejats i els recursos propis aportats per l'alumne. 25
Actitud. Es requereix el 75% d'assistència, una participació activa durant la classe, treball independent fora de l'aula i una actitud respectuosa amb les professores i els companys de classe. 25

Qualificació

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
La qualificació de No Presentat s'esdevindrà quan l'alumne, per un cas de causa major, no acrediti el 75% de la presència a classe, no presenti els treballs assignats i no exhibeixi una participació activa durant la classe. En qualsevol altre cas, l'alumne quedarà suspès.