Anar al contingut (clic a Intro)
UdG Home UdG Home
UdG 30 anys
Tancar
Menú

Estudia a la UdG

Dades generals

Curs acadèmic:
2021
Descripció:
Control i modelització de sistemes d'esdeveniments discrets. Control de sistemes en temps discret
Crèdits ECTS:
9

Grups

Grup A

Durada:
Semestral, 2n semestre
Professorat:
JOAN COLOMER LLINAS  / JOSE LUIS DE LA ROSA ESTEVA  / JOSEP ANTONI RAMON GUASCH  / JAVIER SILVA GALAN
Idioma de les classes:
Català (100%)

Competències

  • CT09 Aplicar criteris de qualitat a les propostes i / o projectes
  • CT12 Avaluar la sostenibilitat de les propostes i actuacions pròpies
  • CE26 Capacitat per dissenyar sistemes electrònics analògics, digitals i de potència.

Continguts

1. Tema 1. Introducció - Piràmide de Control - Tipus de processos industrials: Processos continus i seqüencials. Processos en temps discret i d’esdeveniments discrets - Llaç de control: Elements que intervenen en el llaç de control. Sensors actuadors, procés en llaç obert i tancat - Exemples

2. Tema 2: Control i modelització de sistemes esdeveniments discrets. Control distribuit - Modelització i control de sistemes esdeveniments discrets: Grafcet i Guia Gemma. - Elements de control de processos esdeveniments discrets: Autòmats, funcionament i cicle - Xarxes de Comunicacions Industrials i busos de camp - Sistemes Scada i monitorització de processos

3. Tema 3: CONTROL DE SISTEMES EN TEMS DISCRET - Introducció als sistemes en temps discret Introducció als sistemes mostrejats. Transformada z. Funció de Transferència discreta - Anàlisi de sistemes en temps discret: Anàlisi d’estabilitat. Resposta temporal de sistemes en temps discret - Discretització de reguladors continus Mètodes basats en aproximacions. Correspondència de pols i zeros. PID discret - Mètode de disseny per síntesi directe. Restriccions de disseny. Sistemes de temps finit. Sistemes de temps mínim - Representació d'estat de sistemes en temps discret Formes canòniques. Transformacions de similitud. Discretització de les equacions d'estat. Realimentació d'estat i disseny d'observadors

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Hores virtuals amb professor Total
Altres 37,00 151,00 37,00 225,00
Total 37,00 151,00 37,00 225

Bibliografia

  • Pallás Areny, Ramón (2003). Sensores y acondicionadores de señal. Barcelona: Marcombo. Catàleg
  • Miguel A. Pérez García (2004). Instrumentación electrónica. Thomson. Catàleg
  • Ogata, Katsuhiko (1996). Sistemas de Control en tiempo discreto. Prentice Hall. Catàleg
  • Leigh, J.R. (1992). Applied digital control : theory, design and implementation. Prentice Hall. Catàleg
  • Angulo Bahón, Cecilio (2004). Tecnología de sistemas de control. Edicions UPC. Catàleg
  • Balcells Sendra, Josep (1997 ). Autómatas programables . Barcelona: Marcombo. Catàleg
  • Cerro Aguilar, Enrique (DL 2004 ). Comunicaciones industriales . Barcelona: Cano Pina :Ediciones Ceysa. Catàleg
  • Rodríguez Penin, Aquilino (2007 ). Sistemas SCADA (2da. ed). Barcelona: Marcombo. Recuperat 10-07-2012, a http://site.ebrary.com/lib/cbuc/docDetail.action?docID=10212464 Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat % Recuperable
Tema 1. Exemples i estudi de casos.
Superar la prova escrita 5
Tema 2: Teoria i problemes
Pràctica 1: Programació d'autòmats
Pràctica 2: Programació d'autòmats amb grafcet
Superar la prova escrita i realitzar satisfactòriament les pràctiques 35
Tema 3: Teoria i Problemes
Pràctica 3:Events temporitzats i adquisició de dades a Labview
Pràctica 4:Disseny i implementació d'un PID discret
Superar la prova escrita i realitzar satisfactòriament les pràctiques 60

Qualificació

L'assignatura consta d'activitats teòriques, problemes i pràctiques.
Avaluació de les pràctiques: Durant l'execució de les mateixes a partir dels resultats i de l'estudi previ.
Avaluació de les activitats teòriques i problemes. Proves parcials i exercicis puntuals que s'hauran de lliurar en les dates previstes si s'escau.
Al llarg del curs es faran tres proves parcials corresponents als temes 1 i 2, a una part del tema 3 i a la totalitat del tema 3.
per aprovar cal aprovar les proves parcials. Es faran proves de recuperació dels temes 1 i 2 i del tema 3.
Les pràctiques tindran un pes del 25 % sobre la nota final sempre que s'aprovin els exàmens.
El càlcul de la nota final (NF) es fara seguint la fòrmula:
NF=0.25xNota Pràctiques+0.30x(T1 i T2)+0.15x(parcial T3) )+0.30x(T3)

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
No haver-se presentat a cap exàmen de teoria ni a les pràctiques

Avaluació única:
Prova d'avaluació de tots els continguts teòrics i pràctics del temari

Requisits mínims per aprovar:
Per considerar superada l’assignatura, caldrà obtenir una qualificació mínima de 5.0 de cada nota parcial

Tutoria

Presencial i virtuals en hores convingudes, individualment o en grups reduïts.

Comunicacio i interacció amb l'estudiantat

A través de correu electrònic i el fòrum del Moodle

Assignatures recomanades

  • Fonaments de control
  • Regulació automàtica

Modificació del disseny

Modificació de les activitats:
En cas de presencialitat total les classes teòriques es realitzaran de forma presencial i s'ampliaran les de problemes


Modificació de l'avaluació:
No es preveuen modificacions en cas de presencialitat total

Tutoria i comunicació:
Presencial, a través de correu electrònic, el fòrum del Moodle i en línea en en hores convingudes, individualment o en grups reduïts.

Escull quins tipus de galetes acceptes que el web de la Universitat de Girona pugui guardar en el teu navegador.

Les imprescindibles per facilitar la vostra connexió. No hi ha opció d'inhabilitar-les, atès que són les necessàries pel funcionament del lloc web.

Permeten recordar les vostres opcions (per exemple llengua o regió des de la qual accediu), per tal de proporcionar-vos serveis avançats.

Proporcionen informació estadística i permeten millorar els serveis. Utilitzem cookies de Google Analytics que podeu desactivar instal·lant-vos aquest plugin.

Per a oferir continguts publicitaris relacionats amb els interessos de l'usuari, bé directament, bé per mitjà de tercers (“adservers”). Cal activar-les si vols veure els vídeos de Youtube incrustats en el web de la Universitat de Girona.