Dades generals

Curs acadèmic:
2017
Descripció:
La teoria política contemporània gira al voltant dels conceptes de justícia i democràcia. La renovació del paper d'aquesta disciplina a partir de l'obra de Rawls als anys 70 ha generat debats paral•lels que resten oberts: la justícia distributiva, la justícia etnocultural, els límits del liberalisme polític pel que fa el gènere o els drets col•lectius (culturals o nacionals) o la incapacitat de les democràcies per afrontar els reptes ecològics (teoria política verda) són temes cabdals que cal seguir estudiant de cara al S.XXI.
Crèdits ECTS:
3

Grups

Competències

  • 1. Comprendre les principals teories i enfocaments de les Ciències Polítiques i de l'Administració.
  • CG1. Seleccionar, comprendre, analitzar i avaluar críticament la informació
  • CG1. Aprendre de manera autònoma
  • CG2. Treballar en equip
  • CG3. Seleccionar, analitzar i avaluar críticament la informació
  • CG4. Capacitat de comunicació oral i escrita
  • CG5. Comunicar-se correctament de manera oral i escrita
  • CG6. Aprendre de manera autònoma
  • 7. Comprendre les teories polítiques contemporànies.
  • CG7. Utilitzar tecnologies de la comunicació i la informació aplicades a l'àmbit d'estudi
  • 8. Comprendre la dimensió històrica dels processos polítics i socials.
  • CG8. Treballar en equip
  • CE1. Reconèixer i analitzar les principals teories i enfocaments de les Ciències Polítiques i de l'Administració
  • CE1. Comprendre les principals teories i enfocaments de les Ciències Polítiques i de l'Administració
  • CE2. Reconèixer i analitzar les teories polítiques contemporànies
  • CE3. Comparar i avaluar l'estructura i el funcionament dels sistemes polítics
  • CE7. Comprendre les teories polítiques contemporànies
  • CE8. Comprendre la dimensió històrica dels processos polítics i socials
  • 21. Capacitat d'analitzar i interpretar la realitat social, les tendències del comportament polític, situacions de canvi polític i social.
  • 24. Seleccionar, comprendre, analitzar i avaluar críticament la informació.
  • 27. Capacitat de comunicació oral i escrita.
  • 29. Aprendre de manera autònoma.
  • 30. Utilitzar tecnologies de la comunicació i la informació aplicades a l'àmbit d'estudi.
  • 31. Treballar en equip.

Continguts

1. Presentació i organització del curs // Claus per escriure un assaig // Cartografia dels problemes fonamentals de la teoria política contemporània

2. H. Arendt y el totalitarisme

3. M. Weber: L'ètica protestant i l'esperit del capitalisme

4. Ernesto Laclau: hegemonia i populisme

5. J. Rancière i la democracia de los cualquiera

6. G. Agamben i l'estat d'excepció

7. J. Butler i el feminisme de la diferència

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Elaboració de treballs 4 20 24
Total 4 20 24

Bibliografia

  • AGAMBEN, G. (1999). Homo sacer. El poder soberano y la vida. Homo sacer I. Pre-textos. Catàleg
  • AGAMBEN, G. (2011). El reino y la gloria. Homo sacer II, 2. Pre-textos. Catàleg
  • AGAMBEN, G. (2011). Estado de excepción y genealogía del poder. Genéric. Catàleg
  • ARENDT, H. (2012). Los orígenes del totalitarismo. Alianza. Catàleg
  • ARENDT, H. (2006). La condición humana. Paidós. Catàleg
  • ARENDT, H. (2013). Sobre la revolución. Alianza. Catàleg
  • BUTLER, J. (1990). El género en disputa. El feminismo y la subversión de la identidad. . Paidós. Catàleg
  • BUTLER, J. (1993). Cuerpos que importan. Paidós. Catàleg
  • LACLAU, E. (2005). La razón populista. Fondo de cultura Económica. Catàleg
  • RANCIÈRE, J. (1996). El desacuerdo. Política y filosofía. Nueva Visión.
  • RANCIÈRE, J. (2010). El espectador emancipado. Ellago Ediciones.
  • WEBER, Max (1967). El político y el científico. Alianza. Catàleg
  • WEBER, Max (1993). La ética protestante y el espíritu del capitalismo. Península. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Relización d'un assaig (entre 7-10 pàgines), tema lliure sobre alguna problemàtica concreta de teoria política contemporània. 50% 50
5 Assaijos-resum de dues págines de lectures. Els textos seran facilitats pel professor a l'aula virtual. 50% 50

Qualificació

el 100% de la nota s'obté a partir de:

1. (50%) Relización d'un assaig (entre 7-10 pàgines), tema lliure sobre alguna problemàtica concreta de teoria política contemporània.

2. (50%) 5 Assaijos-resum de dues págines de lectures. Els textos seran facilitats pel professor a l'aula virtual.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
La no presentació de l'assaig i d'almenys tres assaijos-resum.