Dades generals

Curs acadèmic:
2017
Descripció:
Introducció a la química ambiental. La química dels compartiments ambientals: atmosfera, aigua, litosfera i biosfera. Cicles dels elements principals. Química dels sistemes aquàtics: equilibris àcid-base, complexació i redox (diagrames pE-pH) en aigües naturals. Impacte dels contaminants orgànics i inorgànics en el medi ambient.
Crèdits ECTS:
3

Grups

Grup CA

Durada:
Semestral, 2n semestre
Professorat:
MARIA ANGELES MARTINEZ LORENTE
Idioma de les classes:
Castellà (100%)

Competències

  • Capacitat per analitzar críticament a partir de la recollida d'informació i la interpretació de dades , situacions complexes i dissenyar estratègies creatives i innovadores per resoldre-les.
  • Saber comunicar-se oralment i per escrit en l'àmbit científic i professional , utilitzant les llengües pròpies i l'anglès.
  • Planificar i avaluar la pròpia activitat i el propi aprenentatge i elaborar estratègies per millorar-los aplicant criteris de qualitat.
  • Descriure l'estructura , propietats i reactivitat dels elements i compostos en el context dels cicles dels elements , així com l'impacte dels contaminants en el medi ambient , i aplicar tècniques d'anàlisi per a la seva determinació.

Continguts

1. Introducció a la química ambiental.

2. La química dels compartiments ambientals: atmosfera, aigua, litosfera i biosfera. Cicles dels elements principals.

3. Química dels sistemes aquàtics: equilibris àcid-base, complexació i redox (diagrames pE-pH) en aigües naturals.

4. Impacte dels contaminants orgànics i inorgànics en el medi ambient.

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Altres 0 2 2
Anàlisi / estudi de casos 4 8 12
Cerca d'informació 1 5 6
Classes expositives 10 20 30
Classes participatives 4 8 12
Prova d'avaluació 4 0 4
Resolució d'exercicis 3 6 9
Total 26 49 75

Bibliografia

  • Baird, Colin (cop. 2001 ). Química ambiental (2nd ed.). Barcelona: Reverté. Catàleg
  • Manahan, Stanley E (cop. 2000 ). Environmental chemistry (7th ed). Boca Raton, [etc.]: Lewis Publishers. Catàleg
  • Baird, Colin (1998 ). Environmental chemistry (2nd ed.). New York: W. H. Freeman and Co.. Catàleg
  • Baird, Colin (cop. 1995 ). Environmental chemistry . New York: W. H. Freeman and Co.. Catàleg
  • Manahan, Stanley E (1994 ). Environmental chemistry (6th ed.). Boca Raton [etc.]: Lewis Publishers. Catàleg
  • O'Neill, Peter (1993 ). Environmental chemistry (2nd ed.). London [etc.]: Chapman & Hall. Catàleg
  • Sierra Rodríguez, Miguel Ángel (2008 ). Principios de química medioambiental . Madrid: Editorial Síntesis. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Resolució a l'aula de problemas, exercicis i/o qüestions sobre el temari Resolució de problemes, exercicis i / o qüestions sobre el temari impartit.
Aquesta activitat és no recuperable.
30
Proves finals escrites / orals Resolució de problemes, exercicis i / o qüestions teòriques. Aquesta activitat serà una o més proves d'avaluació incloses en el context dels exàmens que tots els estudiants poden realitzar segons la convocatòria general prèviament estipulada. El percentatge de la nota de l'assignatura que correspon a la totalitat d'aquesta activitat és recuperable, sempre segons les condicions exposades en aquesta fitxa de l'assignatura. 70

Qualificació

Proves no recuperables:
Al llarg del curs es realitzaran proves no recuperables avaluables i presencials en sessions prèviament anunciades. El total d'aquestes proves equivaldrà a un 30% de la nota final de l'assignatura.

Proves recuperables:
Aquesta activitat serà una o més proves d'avaluació incloses en el context dels exàmens que tots els estudiants poden realitzar segons la convocatòria general prèviament estipulada. El percentatge de la nota de l'assignatura que li correspon a la totalitat d'aquesta activitat és recuperable, sempre segons les condicions exposades en aquesta fitxa de l'assignatura.

Activitat de recuperació:
Hi haurà una única prova de recuperació de la part definida com recuperable. Només es podrà accedir a aquesta activitat si prèviament l'assignatura queda suspesa. La nota d'aquesta prova podrà definir de nou la totalitat de la nota de la part recuperable de l'assignatura. Ponderant amb la qualificació de la prova no recuperable, s'obtindrà la nota final de l'assignatura.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
Només es qualificarà l'assignatura com a "No presentat" quan no s'hagi comparegut a cap prova puntuable. Participar en alguna de les activitats avaluables atorga a l'estudiant la condició de "Presentat"

Observacions

Criteris generals:
Al llarg del procés d'avaluació es podrà demanar en qualsevol moment un document identificador vàlid per comprovar la identitat de l'alumne/a.
La tinença de telèfons mòbils o similars (smartphones, tauletes, rellotges intel.ligents, etc.) comporta suspendre l'assignatura.
La no compareixença a alguna d'aquestes proves atorga una nota de zero a la mateixa. Aquesta qualificació es tindrà en compte en el moment de calcular la nota final de l'assignatura.

Notes importants per al càlcul de la nota final de l'assignatura:
Cal tenir una nota de 4 o superior (sobre 10) de mitjana del bloc recuperable o de la recuperació, si escau, per poder calcular la nota final ponderada de l'assignatura. Si no s'assoleix aquest valor, l'assignatura no s'aprova.