Dades generals

Curs acadèmic:
2017
Descripció:
Concepte i valor de la biodiversitat. Origen i nivells que conformen la biodiversitat. Identificació de recursos genètics com components de la diversitat biològica: la població com a unitat de gestió i conservació. Estratègies per a la conservació de la diversitat biològica: models de gestió i conservació. Pèrdua de biodiversitat: causes de l'extinció i impacte de l'espècie humana.
Crèdits ECTS:
3

Grups

Grup BC

Durada:
Semestral, 1r semestre
Professorat:
DANIEL BOIX MASAFRET  / JOSE LUIS GARCIA MARIN
Idioma de les classes:
Català (50%), Castellà (10%), Anglès (40%)

Competències

  • Capacitat per analitzar críticament a partir de la recollida d'informació i la interpretació de dades , situacions complexes i dissenyar estratègies creatives i innovadores per resoldre-les.
  • Saber comunicar-se oralment i per escrit en l'àmbit científic i professional , utilitzant les llengües pròpies i l'anglès.
  • Utilitzar i aplicar de forma segura la instrumentació i les metodologies experimentals pròpies de la disciplina.
  • Comprendre els diferents nivells organitzatius de l'ecosistema i els seus components , la interacció entre els éssers vius i el seu entorn i identificar les problemàtiques ambientals associades per a la conservació dels ecosistemes i la preservació de la biodiversitat.

Continguts

1. INTRODUCCIÓ

          1.1. Conceptes. Definició. Nivells de biodiversitat.

          1.2. Convenció de la Diversitat Biològica

2. MESURAR LA BIODIVERSITAT

          2.1. Quanta diversitat biològica hi ha a la Terra?

          2.2. Mesures de biodiversitat

3. BIODIVERSITAT,COMUNITATS I ECOSISTEMES

          3.1. Biodiversitat i estabilitat

          3.2. Funcionament dels ecosistemes i biodiversitat

4. BIODIVERSITAT EN L’ESPAI

          4.1. Distribució de la biodiversitat

          4.2. Gradients espacials de biodiversitat

5. BIODIVERSITAT EN EL TEMPS

          5.1. Creació de diversitat biològica

          5.2. Extincions

6. AMENACES i VALORS DE LA BIODIVERSITAT

          6.1. Principals amenaces a la biodiversitat

          6.2. Valors de la biodiversitat

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Anàlisi / estudi de casos 5 23 28
Classes expositives 12 15 27
Classes pràctiques 8 12 20
Total 25 50 75

Bibliografia

  • Bellés i Ros, Xavier (1998 ). Supervivientes de la biodiversidad . Barcelona: Rubes. Catàleg
  • Bellés, Xavier (1995). Entendre la biodiversitat. Barcelona: Edicions de la Magra. Catàleg
  • Gaston, Kevin J (2004 ). Biodiversity : an introduction (2nd ed.). Oxford: Blackwell Science. Catàleg
  • Hawksworth, David L. (1996 ). Biodiversity : measurement and estimation . London [etc.]: Chapman & Hall. Catàleg
  • Jeffries, Mike J (1997 ). Biodiversity and conservation . London [etc.]: Routledge. Catàleg
  • Kinzig, Ann P. (cop. 2002 ). The Functional consequences of biodiversity : empirical progress and theoretical extensions . Princeton and Oxford: Princeton University Press. Catàleg
  • Loreau, Michel (2002 ). Biodiversity and ecosystem functioning : synthesis and perspectives . Oxford [etc.]: Oxford University Press. Catàleg
  • Kratochwil, A. (1999 ). Biodiversity in ecosystems : principles and case studies of different complexity levels . Dordrecht [etc.]: Kluwer Academic Publishers. Catàleg
  • Markussen, Michael (cop. 2005 ). Valuation and conservation of biodiversity : interdisciplinary perspectives on the convention on biological diversity : with 57 figures and 34 tables . Berlin: Springer. Catàleg
  • McKnight, Bill N. (1993 ). Biological pollution : the control and impact of invasiveexotic species : proceedings of a Symposium held at the University Place Conference Center, Indiana University-Purdue University at Indianapolis on october 25 & 26, 1991. Indianapolis: Indiana Academy of Science. Catàleg
  • McNeely, Jeffrey A. (2001 ). Global strategy on invasive alien species . Gland [etc.]: IUCN :Global Invasive Species Programme. Catàleg
  • Primack, Richard B (DL 2002 ). Introducción a la biología de la conservación . Barcelona: Ariel. Catàleg
  • Primack, Richard B (cop. 2002 ). Essentials of conservation biology (3rd ed.). Sunderland: Sinauer Associates. Catàleg
  • Rosenzweig, Michael L (1995 ). Species diversity in space and time . Cambridge [etc.]: Cambridge University Press. Catàleg
  • Ruiz, Gregory M. Carlton, James T. (cop. 2003 ). Invasive species : vectors and management strategies . Washington, DC [etc.]: Island Press. Catàleg
  • Sandlund, O. T. (Odd Terje) Schei, Peter Johan Viken, Åslaug (1999 ). Invasive species and biodiversity management . Dordrecht [etc.]: Kluwer Academic. Catàleg
  • Schulze, Ernst-Detlef (1994 ). Biodiversity and ecosystem function . Berlin [etc.]: Springer-Verlag. Catàleg
  • Soulé, Michael E. Wilcox, Bruce A. (1980 ). Conservation biology : an evolutionary-ecological perspective . Sunderland: Sinauer. Catàleg
  • Soulé, Michael E. (1986 ). Conservation biology : the science of scarcity and diversity . Sunderland: Sinauer. Catàleg
  • Storch, David (2007 ). Scaling biodiversity . Cambridge [etc.]: Cambridge Universtiy Press. Catàleg
  • Exotic and invasive species : should we be concerned? (cop 2001 ). [Winchester]: Institute of Ecology and Environmental Management. Catàleg
  • International Union for Conservation of Nature. Recuperat , a http://www.iucn.org/
  • Convention on Biological Diversity. Recuperat , a http://www.cbd.int/convention/

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Classes expositives (Grup Gran) Examen final. Cal aprovar l'examen per aprovar l'assignatura. 50
Classes pràctiques (Grup Petit) Participació de l'alumne en les activitats de grup petit, incloent la realització dels informes escrits associats amb aquestes activitats. 30
Classe participativa (Grup Mitjà): exposició del seminari basat en estudi de casos Participació de l'alumne en tot els procés de preparació i exposició del seminari, incloent la creació de fitxes, informes o resums escrits associats amb aquesta activitat.
20

Qualificació

1. És obligatòria la participació en totes les activitats. Cal aprovar les activitats per aprovar l'assignatura.

2. L'assistència a les classes pràctiques és obligatòria. Cal aprovar les pràctiques per aprovar l'assignatura.

3. Cal aprovar l'examen final per aprovar l'assignatura.

4. Només és recuperable l'examen final. La nota màxima en la recuperació serà de 5.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
Es considerarà "no presentat" només el fet de no haver participat en totes les activitats de l'assignatura.