Dades generals

Curs acadèmic:
2017
Descripció:
Introducció a l'estudi de la literatura catalana contemporània i la seva problemàtica històrica, amb especial atenció a les conseqüències culturals de la guerra civil espanyola. Estudi històric i filològic de les principals etapes, moviments, autors i obres de la literatura catalana de l'època de la postguerra fins a la literatura produïda en l'actualitat.
Crèdits ECTS:
6

Grups

Grup A

Durada:
Anual
Professorat:
FRANCESC XAVIER PLA I BARBERO
Idioma de les classes:
Català (80%), Castellà (10%), Anglès (10%)

Competències

  • CTUdG05 Comunicar-se oralment i per escrit
  • CTUdG04 Treballar en equip
  • T6. Ser conscients de la diversitat lingüística i cultural i respectar-la com a font de riquesa.
  • E1. Llegir, comprendre i contrastar textos científics de diversa procedència que tractin sobre un mateix tema lingüístic o literari.
  • E2. Analitzar críticament problemes lingüístics o literaris des de la seva complexitat i plantejar maneres crítiques de tractar-los, ja sigui mitjançant la guia del docent o autònomament.
  • E3. Identificar aquells aspectes propis de la cultura catalana (específicament relatius a la seva llengua i literatura) i relacionar-los amb les altres cultures europees més pròximes.
  • E6. Identificar, en un estudi lingüístic o literari, el seu marc teòric i antecedents, i valorar-ne les aportacions originals.
  • E7. Dominar i aplicar correctament en qualsevol tipus de text la gramàtica normativa de la llengua i els aspectes ortotipogràfics adequats.
  • E8. Aplicar l'estudi científic a l'anàlisi lingüística i literària de manera rigorosa, mitjançant l'ús dels diferents mètodes científics proposats per diferents escoles i utilitzant les eines informàtiques (bases de dades, aplicacions d'anàlisi, etc.) adients per aconseguir resultats de qualitat
  • E14. Conèixer i aplicar els diferents enfocaments de la teoria de la literatura a l'anàlisi d'obres i a autors concrets.
  • E17. Identificar els trets propis de l'estètica literària de cada període de la història de la literatura catalana.
  • E18. Adquirir un vocabulari específic de les diferents disciplines literàries i ser capaç d'utilitzar-lo correctament.

Continguts

1. Introducció a l'estudi de la literatura catalana contemporània i la seva problemàtica històrica, amb especial atenció a les conseqüències culturals de la guerra civil espanyola. Estudi històric i filològic de les principals etapes, moviments, autors i obres de la literatura catalana de l'època de la postguerra fins a la literatura produïda en l'actualitat.

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Anàlisi / estudi de casos 60 30 90
Total 60 30 90

Bibliografia

  • Joaquim Amat-Piniella (2001). K. L. Reich. Barcelona: Ed. 62/Club Llibre. Catàleg
  • Josep Pla (2001). El carrer Estret. Barcelona: Destino. Catàleg
  • Blai Bonet (2011). El mar. Barcelona: Club editor.
  • Mercè Rodoreda (2007). El carrer de les Camèlies (Postfaci de X. Pla). Club del llibre. Catàleg
  • Quim Monzó (1989). La magnitud de la tragèdia. Barcelona: Quaderns Crema. Catàleg
  • Jaume Cabré (2009). Les veus del Pamano (La Butxaca). Barcelona: Proa-La Butxava. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Examen parcial i final. EXAMEN AMB LLIBRES A CLASSE. 100

Qualificació

La nota final serà el resultat d'un examen final. Hi haurà un examen obligatori previ de control de lectura. El treball, optatiu i tutoritzat pel professor, servirà per millor la nota final.

Observacions

Durant el curs, s'han de llegir obligatòriament 5 de les 6 novel·les. A més, hi haurà una selecció de poemes.