Anar al contingut (clic a Intro)
UdG Home UdG Home
UdG 30 anys
Tancar
Menú

Estudia a la UdG

Dades generals

Curs acadèmic:
2021
Descripció:
Estudi general de la història de l'art antic a Grècia.
Crèdits ECTS:
6

Grups

Grup A

Durada:
Semestral, 2n semestre
Professorat:
DAVID VIVO CODINA
Idioma de les classes:
Català (100%)

Competències

  • CG1- Buscar, seleccionar i utilitzar eficaçment informació de diferent procedència i format en funció d'objectius determinats, usant significativament les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC)
  • CG3- Llegir, comprendre i comentar textos científics propis de la disciplina i d'altres ciències afins
  • CE40- Analitzar i aplicar un coneixement diacrònic i contextualitzat de les diferents manifestacions artístiques i musicals que s'han succeït al llarg de la història en el domini universal i local
  • CE44- Adquirir i aplicar els coneixements bàsics de la iconografia

Continguts

1. El descobriment de l'Art Clàssic

2. Introducció al món hel.lènic.

3. El temple grec. Inicis, característiques i contexte.

4. La gènesi de la representació humana i la seva evolució en els períodes arcaic i sever.

5. La maduresa del clàssic.L'Atenes de Pèricles. Fídies i Policlet.

6. Alexandre Magne i Lissip

7. Urbanisme i arquitectura grega. La casa i el teatre.

8. La Pintura grega

9. El món hel.lenístic. Les Megàpolis i les seves escoles artístiques.

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Hores virtuals amb professor Total
Anàlisi / estudi de casos 3,00 45,00 0 48,00
Prova d'avaluació 3,00 45,00 0 48,00
Sessió expositiva 30,00 0 0 30,00
Sortida de camp 4,00 0 0 4,00
Tutories de grup 10,00 0 10,00 20,00
Total 50,00 90,00 10,00 150

Bibliografia

  • Robertson, Martin (1985). El arte griego: Introducción a su história. Alianza. Catàleg
  • Boardman, John (1991). El arte griego. Destino. Catàleg
  • Pollit, J.J. (1989). El arte Helenístico. Nerea. Catàleg
  • Bianchi Bandinelli, R (1981). Del Helenismo a la Edad Media. Akal. Catàleg
  • Woodford, Susan (1985). Grecia y Roma. Gustavo Gili. Catàleg
  • Bianchi Bandinelli, Ranuccio. (1980-1984). Historia y civilización de los griegos. Barcelona: Bosch. Catàleg
  • Hellmann, Marie-Christine. (2002). L'Architecture grecque. Paris: Picard. Catàleg
  • Smith, Tyler Jo. Plantzos, Dimitris. (2012). A companion to Greek art. Malden, MA: Wiley-Blackwell. Catàleg
  • Storch de Gracia, Jacobo. (1989). El Arte griego. Madrid: Grupo 16. Catàleg
  • Jenkins, Ian. (2015). Defining beauty :. London: The British Museum. Catàleg
  • Zaragoza i Gras, Joana. Fortea Domènech, Gemma. (2012). Gynaikes. Mulieres :. Tarragona: Arola Editors. Catàleg
  • Koppel, Eva María. (1997). Els Grecs i l'art. Barcelona: Universitat Oberta de Catalunya. Catàleg
  • Stewart, Andrew. (2008). Classical Greece and the birth of western art. Cambridge [etc.]: Cambridge University Press. Catàleg
  • Boardman, John. (1999). Escultura griega :. Barcelona: Destino. Catàleg
  • Elvira, Miguel Ángel. (1996). Arte clásico. Madrid: Historia 16. Catàleg
  • Bendala Galán, Manuel. (1988). Las Claves del arte griego :. Barcelona: Ariel. Catàleg
  • Pollitt, J. J.. (1984). Arte y experiencia en la Grecia clásica. [Bilbao]: Xarait. Catàleg
  • Richter, Gisela Marie Augusta. (1984). El Arte griego : (2a ed.). Barcelona: Destino. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat % Recuperable
Exàmen de contingut Capacitat de retentiva, d'adquisició de coneixements, d'anàlisi, de síntesi, de raonament i argumentació, de precisió, d'habilitats comunicatives i d'expressió escrita 60
Exàmen d'imatges Capacitat de retentiva visual i de precisió històrica. 40 No

Qualificació

Els mitjans d’avaluació són els següents:

A/ Visionat per al reconeixement de documents gràfics. Una prova consistent en identificar 10 imatges d’obres vistes durant les classes (caldrà consignar el nom de l’obra, l’adscripció cultural i la datació de cada obra). Es valorarà la capacitat de retentiva visual i de precisió històrica.

B/ Prova escrita expositiva: una sessió al final de curs. En aquesta prova, es valorarà la capacitat de retentiva, d'adquisició de coneixements, d'anàlisi, de síntesi, de raonament i argumentació (més enllà de la mera exposició) i de precisió i habilitat comunicativa (que inclouen l’articulació coherent del discurs) en l’expressió escrita. L’examen consistirà en l’elaboració d’un tema a desenvolupar per escrit a partir del material donat a classe i les lectures efectuades personalment.

Totes les proves són obligatòries per tal de poder superar l'assignatura.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
Es considerarà NO PRESENTAT a l'alumne que no s'hagi avaluat de l'exàmen de contingut

Avaluació única:
Qui ho demani oportunament podrà fer una prova final única sobre tot el material de l'assignatura. Aquesta serà doble, d'imatges i de text.

Requisits mínims per aprovar:
Per considerar superada l’assignatura, caldrà obtenir una qualificació mínima de 5.0

Tutoria

Les tutories es poden fer presencials, per mail o amb videoconferencia.

Comunicacio i interacció amb l'estudiantat

Presencial, per mail o videoconferencia

Modificació del disseny

Modificació de les activitats:
En cas de tornar als escenaris III i IV les classes es continuaran fent on-line en el mateix horari, ja siguin en directe o prèviament gravades

Modificació de l'avaluació:
L'avaluació no es modificarà, únicament la manera de fer-la, de presencial a on-line

Tutoria i comunicació:
Les tutories i comunicacions seran via mail, moodle i excepcionalment per videoconferència

Escull quins tipus de galetes acceptes que el web de la Universitat de Girona pugui guardar en el teu navegador.

Les imprescindibles per facilitar la vostra connexió. No hi ha opció d'inhabilitar-les, atès que són les necessàries pel funcionament del lloc web.

Permeten recordar les vostres opcions (per exemple llengua o regió des de la qual accediu), per tal de proporcionar-vos serveis avançats.

Proporcionen informació estadística i permeten millorar els serveis. Utilitzem cookies de Google Analytics que podeu desactivar instal·lant-vos aquest plugin.

Per a oferir continguts publicitaris relacionats amb els interessos de l'usuari, bé directament, bé per mitjà de tercers (“adservers”). Cal activar-les si vols veure els vídeos de Youtube incrustats en el web de la Universitat de Girona.