Anar al contingut (clic a Intro)
UdG Home UdG Home
Tancar
Menú
Identificació

Estudia a la UdG

Dades generals

Curs acadèmic:
2020
Descripció:
Estudi de la dimensió econòmica de les manifestacions socials i culturals de la humanitat amb especial atenció a la comprensió dels problemes centrals de l'economia des del punt de vista de l'antropologia social.
Crèdits ECTS:
6

Grups

Grup A

Durada:
Semestral, 2n semestre
Professorat:
Idioma de les classes:

Competències

  • CG3- Llegir, comprendre i comentar textos científics propis de la disciplina i d'altres ciències afins
  • CE34- Comprendre l'evolució i els principals debats, teòrics i metodològics, de la disciplina i de les ciències socials en general

Continguts

1. TEMA I. INTRODUCCIÓ I.1. L’objecte d’estudi de la antropologia econòmica I.2. Perspectives teòriques en la definició de l’economia a. El debat formalistes – substantivistes b. La economia moral – economia liberal

2. TEMA II. LA PRODUCCIÓ II.1. L’ecosistema II.2. El procés tecnològic II.3. L ’accés als recursos II.4. El treball II.5. Les arts de subsistència: Caça/recol•lecci ó, Ramaderia, Pesca, Agricultura

3. TEMA III. LA CIRCULACIÓ DE LA PRODUCCIÓ III.1. Reciprocitat III.2. Redistribució III.3. Intercanvi: comerç i mercat

4. TEMA IV. EL CONSUM IV.1. El concepte de consum IV.2 Tipus de consum IV.3. Relacions socials i consum

5. PRACTIQUES. El sistema de pesca marítima a Catalunya

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Hores virtuals amb professor Total
Anàlisi / estudi de casos 50,00 100,00 0 150,00
Total 50,00 100,00 0 150

Bibliografia

  • Godelier, Maurice (1981 ). Instituciones económicas . Barcelona: Anagrama. Catàleg
  • Godelier, Maurice (1976 ). Racionalidad e irracionalidad en economía (7ª ed.). México: Siglo XI. Catàleg
  • Comas d'Argemir, Dolors (1998 ). Antropología económica . Barcelona: Ariel. Catàleg
  • Narotzky, Susana (2004 ). Antropología económica : nuevas tendencias . Barcelona: Melusina. Catàleg
  • Veblen, Thorstein (1963 ). Teoria de la clase ociosa . México: Fondo de Cultura Económica. Catàleg
  • Polanyi, Karl (1976 ). Comercio y mercado en los imperios antiguos . Barcelona: Labor. Catàleg
  • Polanyi, Karl (DL 1994 ). El Sustento del hombre . Barcelona: Mondadori. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat % Recuperable
Prova escrita d'avaluació del temari. Una pregunta sobre cada tema i una pregunta sobre el tema de pràctiques. El 90% de la nota final correspon a l'exàmen final 90 No
Sessions de practiques. La pesca marítima a Catalunya L'assistència a les sessions de pràctiques es obligatòria. Una de les preguntes de l'examen serà sobre el tema de les pràctiques 10 No

Qualificació

Requisits mínims per aprovar:
Per considerar superada l’assignatura, caldrà obtenir una qualificació mínima de 5.0