Dades generals

Curs acadèmic:
2016
Descripció:
PLATÓ, ETAPA DE MADURESA Coneixement directe d'alguns dels principals diàlegs de l’etapa de transició i maduresa de Plató. Diàleg crític amb aquestes obres per copsar tant el valor que suposaven per als seus coetanis com per a nosaltres mateixos.
Crèdits ECTS:
6

Grups

Grup A

Durada:
Anual
Professorat:
JUAN MANUEL DEL POZO ALVAREZ
Idioma de les classes:
Català (100%)

Competències

  • CTUdG02 Recollir i seleccionar informació de manera eficaç
  • CTUdG05 Comunicar-se oralment i per escrit
  • CTUdG13 Situar els propis coneixements en el marc epistemològic i històric, eludint la seva fragmentació
  • CTUdG11 Avaluar la pròpia activitat i el propi aprenentatge i elaborar estratègies per millorar-los
  • CE1. Conèixer les teories i arguments dels filòsofs principals, que es troben en els seus escrits, així com les discussions de les línies intepretatives més importants dels mateixos.
  • CE2. Emprar doctrines filosòfiques històriques per il·luminar debats contemporanis.
  • CE7. Pensar i expressar de forma precisa la formulació de problemes filosòfics complexos i controvertits, i comprendre les estratègies principals concebudes per resoldre'ls.
  • CE8. Llegir i interpretar textos filosòfics seleccionats de diverses èpoques i tradicions amb sensibilitat al context.
  • CE10. Jutjar l'èxit d'arguments filosòfics típics.
  • CE12. Utilitzar de forma crítica la terminologia filosòfica especialitzada.
  • CE15. Adquirir la capacitat de moure's entre la generalització i la discussió filosòfica apropiadament detallada, de descobrir exemples per recolzar una posició o per criticar-la, i de distingir les consideracions pertinents de les quals no ho són.

Continguts

1. Introducció a l’evolució de l’obra platònica, especialment de les etapes conegudes com a “transició” i “maduresa”.

2. El 'Gòrgias'

3. El 'Menó'

4. La 'República'

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Anàlisi / estudi de casos 10 40 50
Classes expositives 30 10 40
Classes participatives 30 30 60
Total 70 80 150

Bibliografia

  • CORNFORD, F. M. (1968). Teoría platónica del conocimiento. Buenos Aires: Paidós. Catàleg
  • CANDEL, F. (2002). El nacimiento de la eternidad.. Barcelona: Idea Books.
  • EDMOND, M. P. (1991). Le philosophe-roi. Platon et la politique. París: Payot. Catàleg
  • FRIEDLANDER, P. (1969). Platón. Madrid: Tecnos. Catàleg
  • LLEDÓ, E. (1985). "Introducción general" a Platón, Diálogos I. Madrid: Gredos.
  • REALE, G. (1991). Per una nuova intepretazione di Platone. Milano: Vita e Pensiero. Catàleg
  • ROBIN, L. (1968). Platon. París: Alcan. Catàleg
  • ROSS (1989). Teoría de las ideas de Platón. Madrid: Cátedra. Catàleg
  • SALES, J. (1992). Estudis sobre l'ensenyament platònic. Barcelona: Anthropos. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Esposició del temari i introducció prèvia a cada obra Claredat expositiva, precisió conceptual 20
Debat a classe sobre els textos proposats pel professor Solidesa conceptual, estructuració correcta i solvència argumental 60
Exercici pràctic Qualitat expressiva, precisió conceptual, estructuració adequada, sentit crític i solvència argumental 20

Qualificació

Qualitat de les intervencions a les classes, tant d'exposició com de dabat; la qualitat té a veure tant amb els aspectes formals -bona expressió oral i escrita- com amb els aspectes de fons: claredat i precisió conceptual, bona estructuració dels continguts i solvència argumental.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
Es considerarà no presentat qualsevol estudiant que no faci l'exercici pràctic o, en cas de poca participació en les classes de debat, no presenti cap treball prèviament acordat amb el professor

Observacions

Cal tenir molt present que el curs és sobretot de penetració directa en els textos platònics i d'anàlisi i debat sobre els seus continguts, per la qual cosa la participació constant i activa és decisiva.
Es considera imprescindible per al seguiment de la matèria disposar d’alguna edició acceptable dels diàlegs platònics proposats. Es troben edicions bones en català a la Fundació Bernat Metge i a Edicions 62 i, en castellà, en diversos volums de l’editorial Gredos.