Dades generals

Curs acadèmic:
2016
Descripció:
Anàlisi de l'obra de M. Foucault i d'alguns estudis actuals sobre biopolítica
Crèdits ECTS:
6

Grups

Grup A

Durada:
Anual
Professorat:
ANNA QUINTANAS FEIXAS
Idioma de les classes:
Català (100%)

Competències

  • CTUdG02 Recollir i seleccionar informació de manera eficaç
  • CTUdG05 Comunicar-se oralment i per escrit
  • CTUdG13 Situar els propis coneixements en el marc epistemològic i històric, eludint la seva fragmentació
  • CTUdG11 Avaluar la pròpia activitat i el propi aprenentatge i elaborar estratègies per millorar-los
  • CE1. Conèixer les teories i arguments dels filòsofs principals, que es troben en els seus escrits, així com les discussions de les línies intepretatives més importants dels mateixos.
  • CE2. Emprar doctrines filosòfiques històriques per il·luminar debats contemporanis.
  • CE7. Pensar i expressar de forma precisa la formulació de problemes filosòfics complexos i controvertits, i comprendre les estratègies principals concebudes per resoldre'ls.
  • CE8. Llegir i interpretar textos filosòfics seleccionats de diverses èpoques i tradicions amb sensibilitat al context.
  • CE10. Jutjar l'èxit d'arguments filosòfics típics.
  • CE11. Identificar arguments filosòfics en els textos i sotmetre la seva estructura i implicacions al judici crític.
  • CE12. Utilitzar de forma crítica la terminologia filosòfica especialitzada.
  • CE13. Analitzar i construir arguments filosòfics correctes i identificar fal·làcies lògiques, mitjançant l'ús apropiat dels mètodes de raonament, tant formals com informals.
  • CE14. Reconèixer errors metodològics, recursos retòrics, pressuposts implícits, la vaguetat i la superficialitat en les discussions filosòfiques.
  • CE15. Adquirir la capacitat de moure's entre la generalització i la discussió filosòfica apropiadament detallada, de descobrir exemples per recolzar una posició o per criticar-la, i de distingir les consideracions pertinents de les quals no ho són.
  • CE17. Avaluar arguments filosòfics contraposats, formular i considerar els millors arguments per a diferents punts de vista i identificar els elements més febles del punt de vista més persuasiu.
  • CE18. Reconèixer amb honestedat la força de les conclusions recolzades per la consideració acurada dels arguments substantius.

Continguts

1. M. Foucault: saber, poder i subjecte

2. Desenvolupaments actuals sobre biopolítica (R. Esposito, G. Agamben, P. Sloterdijk, N. Rose)

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Elaboració de treballs 9 71 80
Exposició dels estudiants 8 62 70
Total 17 133 150

Bibliografia

  • Foucault, M. (1978). Vigilar y castigar. El nacimiento de la prisión. Siglo XXI. Catàleg
  • Foucault, M. (1978). Historia de la sexualidad I. La voluntad de saber. Siglo XXI. Catàleg
  • Foucault, M. (1999). Obras esenciales. Paidós. Catàleg
  • Foucault, M. (1994). Dits et écrits. Gallimard. Catàleg
  • Agamben, G. (1998). El poder soberano y la nuda vida. Homo sacer I. Pre-Textos. Catàleg
  • Agamben, G. (2002). Lo que queda de Auschwitz. Pre-Textos. Catàleg
  • Esposito, R. (2009). Comunidad, inmunidad y biopolítica. Herder. Catàleg
  • Rose, N. (2007). The Politics of Life Itself. Princenton University Press. Catàleg
  • Sloterdijk, P. (2000). Règles pour le parc humain. Éditions Mielle et Une Nuits. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Comunicació (presentació oral i escrita) Capacitat d'anàlisi i de comprensió de les lectures
Capacitat de síntesi i de reflexió crítica
Bibliograffia utilitzada
Tècniques de comunicació oral
75
Exposicions Capacitat d'anàlisi, de síntesi i de reflexió crítica en relació als textos treballats 25

Qualificació

La nota final es calcurà a partir del tant per cent assignat a cada activitat d'avaluació: Comunicació (75%) i Exposicions (25%). Tot i que també es tindrà en compte la participació activa de l'estudiant durant el curs.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
Es posarà "No Presentat" si l'estudiant, sense causa justificada, deixa de realitzar alguna de les activitats d'avaluació.