Dades generals

Curs acadèmic:
2019
Descripció:
Sobre el realisme. Realisme metafísic i realisme polític.
Crèdits ECTS:
6

Grups

Grup A

Durada:
Anual
Professorat:
ANTONI DEFEZ MARTIN  / JOSEP MARIA RUIZ SIMON
Idioma de les classes:
Català (100%)

Competències

  • CG4- Comunicar-se en alguna tercera llengua (anglès, francès, italià o alemany) en diferents formats i contextos sobre temes de la seva especialitat
  • CG7- Formular propostes i hipòtesis noves i creatives per impulsar millores i / o resoldre situacions complexes
  • CE13- Emprar doctrines filosòfiques històriques i contemporànies en els debats filosòfics actuals
  • CE18- Formular, tant oralment com per escrit, problemes filosòfics complexos i controvertits, i ser capaç de construir arguments d'acord amb les principals estratègies que s'han articulat per a resoldre'ls
  • CE19- Investigar més enllà dels contextos tradicionals de la filosofia, examinant les limitacions i virtuts d'altres disciplines, i aplicar les competències i tècniques filosòfiques en aquests contextos

Continguts

1. És real la realitat? El debat entre el realisme metafísic, l'antirrealisme, l'irrealisme i el realisme natural doxàstic. (4c / Prof. A. Defez)

2. Hi ha lloc per a l'ètica en el realisme polític? (2c / Prof. JM. Ruiz Simon)

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Anàlisi / estudi de casos 1 1 2
Elaboració de treballs 9 71 80
Exposició dels estudiants 8 60 68
Total 18 132 150

Bibliografia

  • Putnam, H. (2002). Cómo renovar la filosofia . Madrid: Cátedra. Catàleg
  • Putnam, H. (2000). Sentido, sinsentido y los sentidos. Barcelona: Paidós. Catàleg
  • Putnam, H. (1994). Las mil caras del realismo. Barcelona: Paidós. Catàleg
  • Williams, B. (1996). Descartes. Madrid: Cátedra. Catàleg
  • Goodman, N. (1990). Maneras de hacer mundos. Madrid: La balsa de la Medusa / Visor. Catàleg
  • Wittgenstein, L. (1997). Investigacions filosòfiques. Barcelona: Edicions 62. Catàleg
  • Nietzsche, F. (2011). Sobre veritat i mentida en sentit extramoral. Girona: La ela geminada. Catàleg
  • James, W. (2016). Pragmatismo. Madrid: Alianza.
  • Carr, E.H (2004). La crisis de los veinte años (1919-1939). Barcelona: Catarata.
  • Hume, David (1987). Ensayos políticos. Madrid: Tecnos. Catàleg
  • Kant, Immanuel (2005). Ensayos sobre la paz, el progreso y el ideal cosmopolita /. Madrid: Cátedra. Catàleg
  • Machiavelli, Niccolò (2000). Discursos sobre la primera década de Tito Livio. [Barcelona]: Emecé. Catàleg
  • Machiavelli, Niccolò (2000). El Príncep (5a ed.). Barcelona: Edicions 62. Catàleg
  • Morgenthau, Hans J (1990). Escritos sobre política internacional. Madrid: Tecnos. Catàleg
  • Spinoza, Benedictus de (1986). Tratado teológico-político. Madrid: Alianza. Catàleg
  • Tucídides (1989). Historia de la guerra del Peloponeso. Madrid: Alianza. Catàleg
  • Weber, Max (1998). El Político y el científico. Madrid: Alianza. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Presentació i anàlisi dels continguts del temari Capacitat de síntesi i de reflexió crítica
60
Lectura i comentari de textos Capacitat d'anàlisi, de síntesi i de reflexió crítica en relació als textos treballats 30
Exposicions a classe / Acta setmanal realitzada i presentada pels alumnes. Confecció i exposició de l'acta que recull les explicacions i debats setmanals. 10

Qualificació

L'avaluació és contínua. La nota final es calcularà a partir del tant per cent assignat a cada activitat d'avaluació, tot tenint en compte també la distinta proporció existent entre el tema 1 i el tema 2 (respectivament 2/3 - 1/3 de l'assignatura).

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
Es posarà "No Presentat" si l'estudiant deixa de realitzar alguna de les activitats d'avaluació.

Observacions

El segon tema es treballarà a partir del comentari de textos de Tucídides, Maquiavel, Spinoza, Hume, Kant, Max Weber, E.H. Carr i Hans Morgenthau.