Dades generals

Curs acadèmic:
2019
Descripció:
En aquest curs farem una introducció a la filosofia política a partir de la lectura d'algunes de les obres més importants del pensament polític de l'època moderna.
Crèdits ECTS:
6

Grups

Grup A

Durada:
Anual
Professorat:
JOAN VERGES GIFRA
Idioma de les classes:
Català (90%), Anglès (10%)

Competències

  • CG2- Comunicar-se oralment i per escrit de manera clara, coherent i correcta
  • CG3- Llegir, comprendre i comentar textos científics propis de la disciplina i d'altres ciències afins
  • CE10- Conèixer les teories i arguments dels principals filòsofs, així com les diferents línies interpretatives dels mateixos
  • CE12- Identificar les qüestions filosòfiques subjacents en qualsevol tipus de discussió i les possibles implicacions filosòfiques que se'n deriven
  • CE13- Emprar doctrines filosòfiques històriques i contemporànies en els debats filosòfics actuals

Continguts

1. Introducció

2. Maquiavel: El príncep

3. Thomas More: Utopia

4. Hobbes: Leviatan

5. Locke: Segon assaig sobre el govern civil

6. Rousseau: Del contracte social

7. Kant: La pau perpètua

8. Hegel: Principis sobre la filosofia del dret

9. Marx: Manuscrits d'economia i política

10. Conclusió

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Assistència a actes externs 70 120 190
Prova d'avaluació 3 57,5 60,5
Total 73 177,5 250,5

Bibliografia

  • Victòria Camps (ed.) (2000). Història de la ética. Crítica. Catàleg
  • E. Truyol Serra (1990). Historia de la filosofía del derecho y del Estado. Ariel. Catàleg
  • Fernando Vallespín (ed.) (2000). Historia de la teoría política. Alianza. Catàleg
  • More, Thomas,|cSir, sant (2009 ). Utopia . [Girona]: Papers amb Accent. Catàleg
  • Machiavelli, Niccolò (2009 ). El Príncep . Barcelona: Edicions 62. Catàleg
  • Hobbes, Thomas (1999 ). Leviatán : la materia, forma y poder de un estado eclesiástico y civil . Madrid: Alianza. Catàleg
  • Locke, John (1983 ). Assaig sobre el govern civil ; precedit de la Carta sobrela tolerància . Barcelona: Laia. Catàleg
  • Rousseau, Jean-Jacques (1993 ). Del Contracte social o principis del dret polític . Barcelona: Ed. 62. Catàleg
  • Kant, Immanuel (2002 ). Història i política . Barcelona: Edicions 62. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Prova oral de coneixement dels textos obligatoris (d'un, almenys, a escollir pel propi estudiant) S'avaluarà un bon coneixement del contingut d'un dels textos obligatoris del curs. També s'avaluarà la capacitat d'expressar-se correctament i amb soltura en el registre pròpiament acadèmic. 40
Participació a classe i en aquelles activitats acadèmiques fora de classe que siguin d'interès per l'assignatura Preparació de les classes, assistència a classe i posterior assimilació del treball fet a les classes. També s'hi inclou l'assistència a activitats acadèmiques fora de classe que siguin d'interès per al curs. 10
Examen de coneixement dels continguts globals del curs Coneixement de les respostes a les preguntes formulades en l'examen. 50

Qualificació

Avaluarem les activitats de l'assignatura d'acord amb els criteris següents: (1) Coneixement del contingut exposat a classe. (2) Coneixement del contingut dels textos de lectura obligatòria. (3) Domini del registre d'expressió pròpiament acadèmic.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
No participar en activitats iguals o superiors a un 50% o més.

Observacions

Tenir un cert bagatge en la història de la filosofia.