Dades generals

Curs acadèmic:
2017
Descripció:
Introducció històrica als principals autors de la filosofia antiga amb consideració explícita al problema de les fonts: 1. Estudi de la contextualització històrica i historiogràfica dels principals autors i les doctrines d'aquest període. 2. Aproximació sistemàtica als principals problemes tractats en els diversos corrents de la filosofia antiga. 3. Introducció a l'obra dels principals autors.
Crèdits ECTS:
6

Grups

Competències

  • CTUdG02 Recollir i seleccionar informació de manera eficaç
  • CTUdG05 Comunicar-se oralment i per escrit
  • CTUdG13 Situar els propis coneixements en el marc epistemològic i històric, eludint la seva fragmentació
  • CTUdG11 Avaluar la pròpia activitat i el propi aprenentatge i elaborar estratègies per millorar-los
  • CE1. Conèixer les teories i arguments dels filòsofs principals, que es troben en els seus escrits, així com les discussions de les línies intepretatives més importants dels mateixos.
  • CE8. Llegir i interpretar textos filosòfics seleccionats de diverses èpoques i tradicions amb sensibilitat al context.
  • CE9. Adquirir la capacitat d'analitzar críticament amb claredat i rigor els arguments filosòfics presentats en els esmentats textos.
  • CE12. Utilitzar de forma crítica la terminologia filosòfica especialitzada.
  • CE15. Adquirir la capacitat de moure's entre la generalització i la discussió filosòfica apropiadament detallada, de descobrir exemples per recolzar una posició o per criticar-la, i de distingir les consideracions pertinents de les quals no ho són.

Continguts

1. Aristòtil

          1.1. Aristòtil i el seu context històric

          1.2. El corpus aristotèlic

          1.3. La metafísica

          1.4. La filosofia de la natura

2. La filosofia en època hel·lenística

          2.1. El món hel·lenístic

          2.2. L'estoïcisme antic: lògica, física i ètica

          2.3. Epicur

3. El Neoplatonisme

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Classes expositives 36 10 46
Elaboració de treballs 4 30 34
Lectura / comentari de textos 5 30 35
Prova d'avaluació 5 30 35
Total 50 100 150

Bibliografia

  • Aristòtil (1995 ). Ètica nicomaquea . Barcelona: Fundació Bernat Metge. Catàleg
  • Aristòtil (1994 ). Metafísica . Madrid: Gredos. Catàleg
  • Armstrong, A.H. (1993). Introducción a la filosofia antigua. Buenos Aires: Eudeba. Catàleg
  • Aubenque, Pierre (1981 ). El Problema del ser en Aristóteles . Madrid: Taurus. Catàleg
  • Bréhier, Émile (1998-2002 ). Història de la filosofia . Madrid [etc.]: Tecnos [etc.]. Catàleg
  • Ciceró, Marc Tul·li (1988- ). La Naturalesa dels déus . Barcelona: Fundació Bernat Metge. Catàleg
  • Ciceró, Marc Tul·li (2006 ). La República . Barcelona: Fundació Bernat Metge. Catàleg
  • Copleston, Frederick C. (2001- ). Historia de la filosofía (6a ed.). Barcelona: Ariel. Catàleg
  • Epictet (1983 ). Enquiridió . Barcelona: Laia. Catàleg
  • Epicur,|cde Samos (1975 ). Lletres . Barcelona: Fundació Bernat Metge. Catàleg
  • Ferrater Mora, Josep, (1994 ). Diccionario de filosofía (Ed., rev., aum. y actualizada). Barcelona: Ariel. Catàleg
  • García Gual, Carlos (1981 ). Epicuro . Madrid: Alianza. Catàleg
  • Guthrie, W.K.C. (1984-1993 ). Historia de la filosofía griega . Madrid: Gredos. Catàleg
  • Lledó, Emilio (1995 ). El Epicureísmo (2ª ed.). Madrid: Taurus. Catàleg
  • Long, Anthony A (1984 ). La Filosofía helenística : estoicos, epicúreos, escépticos . Madrid: Alianza. Catàleg
  • Plató (2010 ). El banquet ; Fedre . Barcelona: Educaula. Catàleg
  • Plató (2009 ). Cartes . Barcelona: Fundació Bernat Metge. Catàleg
  • Plató (cop. 1999 ). Fedó . Barcelona: Edicions 62. Catàleg
  • Plató (1981-1999 ). Diálogos . Madrid: Gredos. Catàleg
  • Sèneca, Luci Anneu (1928-1931 ). Lletres a Lucili . Barcelona: Fundació Bernat Metge. Catàleg
  • Terricabras, Josep Maria (1986 ). Textos de filosofia Ergo : curs d'orientació universitària . Barcelona: Vicens-Vives. Catàleg
  • Torelló, Ramón María (1993 ). Introducció a la filosofia grega . Barcelona: Enciclopèdia Catalana. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Realització d'un treball escrit Per a l'avaluació del treball escrit es prendrà especialment en consideració la correcció formal, sintaxi i semàntica, la claredat expositiva i la solidesa dels arguments sostinguts per l'estudiant. 50
Comentaris de text (2) Per a l'avaluació dels comentaris de text es valorarà especialment la correcció formal, sintaxi i semàntica, la claredat i l'ordre expositius i la solidesa dels arguments. 25
Examen Per a l'avaluació de l'examen es prendrà especialment en consideració la correcció formal, la claredat expositiva i la solidesa dels arguments sostinguts per l'estudiant. 25

Qualificació

AVALUACIÓ

L'avaluació consta de tres parts diferenciades:

- elaboració de dos comentaris de text al llarg del semestre;
- elaboració d'un treball escrit;
- i un examen.

En totes les activitats d'avaluació es prendrà especialment en consideració la correcció formal, sintaxi i semàntica, la claredat expositiva i la solidesa dels arguments sostinguts per l'estudiant.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
La qualificació serà NO PRESENTAT quan l'alumne no hagi lliurat o realitzat algun dels treballs d'avaluació obligada, ja sigui el treball, l'examen o algun dels dos comentaris de text.

Assignatures recomanades

  • Antropologia filosòfica
  • Ètica
  • Història de la filosofia antiga I