Dades generals

Curs acadèmic:
2019
Descripció:
Introducció històrica als principals autors de la filosofia antiga amb consideració explícita al problema de les fonts: 1. Estudi de la contextualització històrica i historiogràfica dels principals autors i les doctrines d'aquest període. 2. Aproximació sistemàtica als principals problemes tractats en els diversos corrents de la filosofia antiga. 3. Introducció a l'obra dels principals autors.
Crèdits ECTS:
6

Grups

Grup A

Durada:
Semestral, 2n semestre
Professorat:
CARLA CARRERAS PLANAS  / FRANCISCO DAVID CORRALES CORDON
Idioma de les classes:
Català (100%)

Competències

  • CG3- Llegir, comprendre i comentar textos científics propis de la disciplina i d'altres ciències afins
  • CE10- Conèixer les teories i arguments dels principals filòsofs, així com les diferents línies interpretatives dels mateixos
  • CE12- Identificar les qüestions filosòfiques subjacents en qualsevol tipus de discussió i les possibles implicacions filosòfiques que se'n deriven
  • CE14- Utilitzar oralment i per escrit, de manera correcta i crítica, la terminologia filosòfica especialitzada, així com les diverses tècniques del raonament filosòfic
  • CE15- Analitzar amb claredat, rigor i críticament arguments filosòfics, jutjant la seva coherència, força demostrativa i pertinència

Continguts

1. Aristòtil

          1.1. Aristòtil i el seu context històric

          1.2. El corpus aristotèlic

          1.3. La metafísica

          1.4. La filosofia de la natura

2. La filosofia en època hel·lenística

          2.1. El món hel·lenístic

          2.2. L'estoïcisme antic: lògica, física i ètica

          2.3. Epicur

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Classes expositives 36 10 46
Elaboració de treballs 4 30 34
Lectura / comentari de textos 5 30 35
Total 45 70 115

Bibliografia

  • Aristòtil (1995 ). Ètica nicomaquea . Barcelona: Fundació Bernat Metge. Catàleg
  • Aristòtil (1994 ). Metafísica . Madrid: Gredos. Catàleg
  • Armstrong, A.H. (1993). Introducción a la filosofia antigua. Buenos Aires: Eudeba. Catàleg
  • Aubenque, Pierre (1981 ). El Problema del ser en Aristóteles . Madrid: Taurus. Catàleg
  • Boeri, Marcelo D (2014). Los Filósofos estoicos :. Sankt Augustin: Academia Verlag. Catàleg
  • Brun, Jean (1992). Aristóteles y el Liceo. Barcelona: Paidós. Catàleg
  • Calvo Martínez, Tomás (1996). Aristóteles y el aristotelismo. Torrejón de Ardoz: Akal. Catàleg
  • Cappelletti, Ángel J (1996). Los Estoicos antiguos :. Madrid: Gredos. Catàleg
  • Ciceró, Marc Tul·li (1988- ). La Naturalesa dels déus . Barcelona: Fundació Bernat Metge. Catàleg
  • Ciceró, Marc Tul·li (2006 ). La República . Barcelona: Fundació Bernat Metge. Catàleg
  • Düring, I. (1990). Aristóteles. UNAM.
  • Epictet (1983 ). Enquiridió . Barcelona: Laia. Catàleg
  • Epicur,|cde Samos (1975 ). Lletres . Barcelona: Fundació Bernat Metge. Catàleg
  • Epicur (1994). Obras (2ª ed.). Madrid: Tecnos. Catàleg
  • Festugière, A. J (1979). Epicuro y sus dioses (3ª ed.). Buenos Aires: Editorial Universitaria de Buenos Aires. Catàleg
  • García Gual, Carlos (1981 ). Epicuro . Madrid: Alianza. Catàleg
  • García Rúa, José Luis (1996). El Sentido de la naturaleza en Epicuro :. Granada: Editorial Comares. Catàleg
  • Guthrie, W.K.C. (1984-1993 ). Historia de la filosofía griega . Madrid: Gredos. Catàleg
  • Jaeger, Werner (1946). Aristóteles :. México, D.F.: Fondo de Cultura Económica. Catàleg
  • Lledó, Emilio (1995 ). El Epicureísmo (2ª ed.). Madrid: Taurus. Catàleg
  • Long, Anthony A (1984 ). La Filosofía helenística : estoicos, epicúreos, escépticos . Madrid: Alianza. Catàleg
  • Marx, Karl (1971). Diferencia de la filosofía de la naturaleza en Demócrito y en Epicuro. Madrid: Ayuso. Catàleg
  • Mondolfo, Rodolfo (1942). El Pensamiento antiguo : (2ª ed. rev.). Buenos Aires: Editorial Losada. Catàleg
  • Mondolfo, Rodolfo (1941). Moralistas griegos :. Buenos Aires: Ed Iman. Catàleg
  • Reale, Giovanni (1985). Introducción a Aristóteles. Barcelona: Herder. Catàleg
  • Sèneca, Luci Anneu (1928-1931 ). Lletres a Lucili . Barcelona: Fundació Bernat Metge. Catàleg
  • Torelló, Ramón María (1993 ). Introducció a la filosofia grega . Barcelona: Enciclopèdia Catalana. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Realització d'un treball escrit Per a l'avaluació del treball escrit es prendrà especialment en consideració la correcció formal, sintaxi i semàntica, la claredat expositiva i la solidesa dels arguments sostinguts per l'estudiant. 40
Comentaris de text (2) Per a l'avaluació dels comentaris de text es valorarà especialment la correcció formal, sintaxi i semàntica, la claredat i l'ordre expositius i la solidesa dels arguments.
Un dels dos comentaris tindrà un valor del 33% de la nota final del curs, l'altre del 27%.
60

Qualificació

AVALUACIÓ

L'avaluació consta de tres parts diferenciades:

- elaboració de dos comentaris de text al llarg del semestre;
- elaboració d'un treball escrit;


En totes les activitats d'avaluació es prendrà especialment en consideració la correcció formal, sintaxi i semàntica, la claredat expositiva i la solidesa dels arguments sostinguts per l'estudiant.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
La qualificació serà NO PRESENTAT quan l'alumne no hagi lliurat o realitzat algun dels treballs d'avaluació obligada, ja sigui el treball, l'examen o algun dels dos comentaris de text.

Assignatures recomanades

  • Antropologia filosòfica
  • Ètica
  • Història de la filosofia antiga I