Dades generals

Curs acadèmic:
2018
Descripció:
Identificació de diferents formes de gestió cultural, atenent exemples d'aplicació en l'àmbit públic i en el privat, i anàlisi de la seva incidència en la producció, difusió i recepció de la cultura al món contemporani.-Descripció i diferenciació dels estudis de gènere i anàlisi de la seva influència en una reinterpretació del llegat cultural destinada a revalorar l'aportació femenina i a reconsiderar la cultura i l'art com formes de transmissió de la construcció social de la identitat.-Anàlisi i interpretació del món contemporani a partir dels referents i claus que aporta la Història.-Descripció i interpretació de l'evolució de les societats contemporànies observant l'homogeneïtzació derivada de la globalització, però també l'afirmació i perseverança d'identitats culturals diferenciades.
Crèdits ECTS:
12

Grups

Competències

  • T6. Ser conscients de la diversitat lingüística i cultural i respectar-la com a font de riquesa.
  • T11. Analitzar, sintetitzar de manera crítica les diferents produccions culturals.
  • E35. Conèixer els principals referents històrics i culturals del món contemporani.
  • E36. Analitzar i aplicar un coneixement diacrònic i contextualitzat de les diferents manifestacions informatives en el domini universal.
  • E37. Adquirir i aplicar coneixements pràctics de la terminologia científica aplicada als estudis d'Humanitats.
  • E38. Analitzar l'àmbit dels estudis culturals des d'una perspectiva interdisciplinària de les Humanitats en l'àmbit dels estudis culturals.
  • E39. Analitzar i argumentar coneixements específics sobre gestió de la cultura.
  • E40. Integrar la perspectiva de gènere a les ciències socials.
  • E41. Identificar i diferenciar els sistemes de recepció de la cultura en diferents àmbits sociològics.
  • E42. Reunir i interpretar dades rellevants i elaborar treballs acadèmics o informes professionals sobre aspectes de gestió cultural.

Continguts

1. MÒDUL: Història del Temps Present - Continguts Generals

2. Història i Cultura al segle XX. Definicions, fonts i metodologies per estudiar l'home en societat.

3. La década de 1910. Cultura i civilització. Pensament, art i propaganda en guerra.

4. Els anys ’20. Comunicació, cultura i masses: el periodisme i la publicitat.

5. Els anys ’30. Comunicació, cultura i propaganda: l’art

6. Els anys ’40. Comunicació i propaganda: “l’altre”.

7. Els anys ’50. Cultura i Guerra Freda: un nou paradigma cultural

8. Els anys ’60. Comunicació, cultura i guerra mediàtica: Vietnam i el ’68.

9. Els anys ‘70. Crisis i cultura: nous actors socials

10. Els anys ’80. Cultura, convivència i “Guerra de les Galaxies”.

11. Els anys ’90: Comunicació, informació i xarxes virtuals: portes globals al segle XXI.

12. MÒDUL Les identitats en el món global - Continguts Generals

13. 1. Identitats Monstruoses

14. La dona moderna com a identitat monstruosa

15. La condició humana: entre la civilització i la barbàrie

16. Resilents i redundants: Les tecnologies neoliberals del jo i la metàfora zombi

17. 2. L'individu sense atributs

18. Exterminis

19. Migracions

20. Exilis

21. 3. Identitat i violència

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Anàlisi / estudi de casos 140 130 270
Classes pràctiques 12 12 24
Prova d'avaluació 3 3 6
Total 155 145 300

Bibliografia

  • María Campillo (ed.) (2010). Allez! Allez! Escrits del pas de frontera, 1939. L'Avenç. Catàleg
  • Mary Beard (2017). La veu i el poder de les dones. Dues conferències. Barcelona: Arcadia.
  • Joseph Conrad (2008). En el cor de les tenebres. Barcelona: Edicions 62. Catàleg
  • Alain Finkielkraut (2014). La identidad desdichada. Madrid: Alianza. Catàleg
  • Ramin Jahanbegloo (2010). La solidaridad de las diferencias. Barcelona: Arcadia.
  • Edward Said (1991). Orientalisme. Identitat, negació i violència. Vic: Eumo. Catàleg
  • Richard Sennet (2006). La cultura del nuevo capitalismo. Barcelona: Anagrama. Catàleg
  • Tzvetan Todorov (2009). Sobre la tortura. Barcelona: Genérico-CCCB.
  • Armand Mattelart (1998). La mundialización de la comunicación. Paidós. Catàleg
  • Armand Mattelart (2002). Historia de la sociedad de la información. Paidós. Catàleg
  • Toby Iark (2000). Arte y propaganda en el siglo XX. La imagen política en la era de la cultura de . Madrid: Akal. Catàleg
  • Gisèle Freund, Gisèle (1993). La fotografía como documento social. México: Gustavo Gili. Catàleg
  • John Higgs (2015). Historia alternativa del siglo XX. Barcelona: Taurus.
  • Beatriz Peña Acuña, Beatriz (2014). La transmisión de valores a través del lenguaje cinematográfico . Madrid: Dykinson.
  • Eric Hobsbawm (1999). Historia del siglo XX, 1914-1991. Barcelona: Crítica.
  • María Dolores Saiz (1999). “Propaganda e imagen: los orígenes del fotoperiodismo” (pp. 173-182). Comunicación Social nº 4.
  • Francois Dosse (2007). La marcha de las ideas. Historia de los intelectuales, historia intelectual. Valencia: PUV. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Classes pràctiques. Anàlisi de documentació relacionada amb les temàtiques de cada unitat El criteri d'avaluació és l'assoliment de les competències 20
Proves d'evaluació El criteri d'avaluació és l'assoliment de les competències 80

Qualificació

El criteri d'avaluació és l'assoliment de les competències

No es compensen les notes per a fer mitjana si ens els exàmens no s'assoleix un mínim de 4. A final de curs es farà un examen de recuperació de les parts suspeses o del total de l'assignatura


Criteris específics de la nota «No Presentat»:
Es considerarà no presentat l'estudiant que no es presenti a cap activitat d'avaluació