Dades generals

Curs acadèmic:
2012
Descripció:
L’assignatura contempla l’estudi de la literatura contemporània (entesa historiogràficament com el període que abasta des del segle XIX fins als nostres dies) en diverses llengües i tradicions culturals, amb una especial atenció a aquelles literatures nacionals que, a diferència de la catalana i l’espanyola, no són un objecte d’estudi específic dels graus de llengua i literatura: literatura francesa, americana, anglesa, germànica, etc.
Crèdits ECTS:
12
Idioma principal de les classes:
Català
S’utilitza oralment la llengua anglesa en l'assignatura:
Poc (25%)
S’utilitzen documents en llengua anglesa:
Indistintament (50%)

Grups

Grup A

Durada:
Semestral, 2n semestre
Professorat:
MONTSERRAT ESCARTIN GUAL  / FRANCESC XAVIER PLA I BARBERO  / LARA VILA TOMAS

Horaris:

Activitat Horari Aula
Teoria1 dt 12:00-13:30, dj 12:00-13:30
Pràctiques d'aula1 dt 12:00-13:30, dj 12:00-13:30

Competències

  • CTUdG02 Recollir i seleccionar informació de manera eficaç
  • CTUdG05 Comunicar-se oralment i per escrit

Continguts

1. L’obra literària, eina de denúncia moral: Federico García Lorca, La casa de Bernarda Alba (1936). Professora Montse Escartín

2. La mirada testimonial de la literatura: Carmen Laforet, Nada (1944) Professora Montse Escartín

3. L’escriptor com a exiliat: Luis Cernuda, Antologia poètica i Ocnos (1942). Professora: Montse Escartín

4. La literatura com a eina terapèutica: la curació per la paraula: Carmen Martín Gaite, Retahílas (1975) Professora Montse Escartín

5. La creació de nous mons: l’imaginari als textos: els relats fantàstics de Pere Calders, Invasió subtil i altres contes (1978). Professora Montse Escartín

6. L’escriptura, plataforma de crítica social: Quim Monzó, El millor des mons (2001) Professora Montse Escartín

7. El component intel•lectual a l’escriptura: Eugeni d’Ors, Oceanografia del tedi (1916) Professor Xavier Pla

8. L’escriptura com a revelació de mons imaginaris: Mercè Rodoreda. Professor Xavier Pla

9. L'escriptor com a teòric i creador: Edgar Allan Poe: una antologia de contes (Narracions extraordinàries). Professora Montse Escartín

10. Literatura i periodisme: Ernest Hemingway, Els primers 49 contes (1938). Professora: Montse Escartín

11. La literatura com aventura: el viatge físic i interior: Joseph Conrad, El cor de les tenebres (1902) Professora Lara Vila

12. La literatura i el fracàs de l’home contemporani: Arthur Miller La mort d’un viatjant (1949) Professor Lara Vila.

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Anàlisi / estudi de casos 132 143 275
Classes participatives 12 13 25
Total 144 156 300

Bibliografia

  • Federico García Lorca (1985). La casa de Bernarda Alba (Allen y J. Caballero). Madrid: Cátedra. Catàleg
  • Federico García Lorca (1994). La casa de Bernarda Alba (Francisco Yndurain). Madrid: Espasa-Calpe, . Catàleg
  • Luis Cernuda (1988). Ocnos. Madrid: Taurus. Catàleg
  • Luis Cernuda (1996). Antología personal. Madrid: Visor. Catàleg
  • Luis Cernuda (2000). Antología, (JM Capote). Madrid: Cátedra, Letras Hispánicas nº 144.. Catàleg
  • Carmen Laforet (2001). Nada (Domingo Ródenas ). Barcelona: Crítica. Catàleg
  • Nada (2009) (Pról. Nuria Amat). Barcelona : RBA Coleccionables s.a.. Catàleg
  • Carmen Laforet (2010). Nada (R.Navarro). Barcelona: Destino. Catàleg
  • Ernest Hemingway (1989). Els primers quaranta-nou contes. Barcelona,: edicions 62. Catàleg
  • Ernest Hemingway (2007). Cuentos (antología).. Barcelona: Lumen. Catàleg
  • C.Martín Gaite (2003). Retahílas (M.Escartín). Barcelona: Critica. Catàleg
  • Carmen Martín Gaite (2010). Retahílas (M.Aixa Sanz). Madrid: Siruela. Catàleg
  • Pere Calders (2011). Invasió subtil i altres contes. Barcelona: Edicions 62. Catàleg
  • Pere Calders (2009). Invasió subtil i altres contes (Joan Martínez). Barcelona: Educala.
  • Pere Calders (2008). Tots els contes. Barcelona: La Butxaca. Catàleg
  • Pere Calders (2002). Invasió subtil i altres contes. Barcelona: Edicions 62.
  • Quim Monzó (2011). El millor dels mons. Barelona: Quaderns crema. Catàleg
  • Quim Monzó (2010). Vuitanta-sis contes. Barcelona: Quaderns crema. Catàleg
  • Rodoreda, Mercè (2007 ). Viatges i flors (1a ed. dins aquesta col·lecció). Barcelona: Edicions 62. Catàleg
  • Ors, Eugeni d' (1994 ). La Lliçó de tedi en el parc, altrament dit Oceanografia del tedi . Barcelona: Quaderns Crema. Catàleg
  • Edgar Allan Poe (2002). Tots els contes (Joan Soler). Barcelona: Columna i Cercle de Lectors. Catàleg
  • Edgar Allan Poe (2009). Cuentos completos (J Cortázar). Barcelona: Edhasa. Catàleg
  • Edgar Allan Poe (2011). Los crímenes de la calle Morgue y otros relatos. Barcelona: Público. Catàleg
  • Joseph Conrad (2011). El corazón de las tinieblas (trad. Sergio Pitol). Barcelona: Debolsillo. Catàleg
  • Joseph Conrad (1986). En el cor de les tenebres (trad. M.Balcells). Barcelona: Edicions 62. Catàleg
  • Arthur Miller (2009). Mort d'un viatjant (Eduardo Mendoza). Barcelona: Teatre Lliure.
  • Arthur Miller (2010). La muerte de un viajante (Ramón Espejo Romer). Madrid: Cátedra. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Lectura i anàlisi del drama de Federico García Lorca, La casa de Bernarda Alba (1936). el treball presentat en acabar cada tema 8
Lectura i anàlisi de la novel·la de Carmen Laforet, Nada (1944) el treball presentat en acabar cada tema 8
Lectura i anàlisi d'una antologia poètica de Luis Cernuda i de les proses poètiques: Ocnos (1942) i Variaciones sobre tema mexicano (1950). el treball presentat en acabar cada tema 8
Lectura i anàlisi de la novel·la de Carmen Martín Gaite, Retahílas (1975) el treball presentat en acabar cada tema 8
Lectura i anàlisi del llibre de relats de Pere Calders, Invasió subtil i altres contes (1978) el treball presentat en acabar cada tema 8
Lectura i anàl·lisi del recull de contes de Quim Monzó, El millor des mons (2001) el treball presentat en acabar cada tema 8
Lectura i anàlisi d'Eugeni d’Ors, Oceanografia del tedi (1916) el treball presentat en acabar cada tema 8
Lectura i anàlisi de "Viatges i flors" (1980) de Mercè Rodoreda el treball presentat en acabar cada tema 8
Lectura i anàlisi d'una antologia de contes d'Edgar Allan Poe (Narracions extraordinàries) el treball presentat en acabar cada tema 8
Lectura i anàlisi d'una antologia de contes d'Ernest Hemingway, Els primers 49 contes (1938) el treball presentat en acabar cada tema 8
Lectura i anàlisi de la novel.la de Joseph Conrad, El cor de les tenebres (1902) el treball presentat en acabar cada tema 8
Lectura i anàlisi d'Arthur Miller La mort d’un viatjant (1949) el treball presentat en acabar cada tema 12

Qualificació

L'avaluació de l'assignatura es farà amb un treball al final de cada tema del programa, on s'analitzarà l'obra estudiada, un total de 12.
La nota final s'obtindrà per la nota mitja de totes les qualificacions

Observacions

El principal interès d’aquest mòdul és el de complementar els estudis de literatura contemporània tant per als estudiants del grau de llengua i literatura catalanes com els del grau d’espanyol, així com per a tots aquells alumnes d’humanitats (i fins d’altres disciplines) que tinguin interès en el coneixement de la literatura general més pròxima en el temps. Els estudiants dels graus de llengua i literatura n’obtindran un benefici considerable des del moment que adquiriran el coneixement del context literari internacional per als seus estudis de literatura catalana i espanyola. A part de la necessària contextualització històrica, l’assignatura s’organitzarà sobre la base de la lectura i anàlisi d’autors i obres cabdals de diverses tradicions literàries.