Dades generals

Curs acadèmic:
2019
Descripció:
Aquest curs vol ser una introducció a l’ètica com a disciplina filosòfica, és a dir, com a reflexió sobre la moral i sobre les condicions conceptuals que la fan possible. Es posarà un especial ènfasi en el vocabulari específic de la materia. Hi haurà també una presentación dels clàssics més significatius de la teoría moral de caire clàssic (Aristòtil, Epicur, Kant Bentham-Mill) i una mínima presentació de les ètiques aplicades.
Crèdits ECTS:
6

Grups

Grup A

Durada:
Semestral, 1r semestre
Professorat:
MARIA VICTORIA CURRUBI GRACIA  / JOAN VERGES GIFRA
Idioma de les classes:
Català (90%), Castellà (5%), Anglès (5%)

Competències

  • CG3- Llegir, comprendre i comentar textos científics propis de la disciplina i d'altres ciències afins
  • CG7- Formular propostes i hipòtesis noves i creatives per impulsar millores i / o resoldre situacions complexes
  • CE10- Conèixer les teories i arguments dels principals filòsofs, així com les diferents línies interpretatives dels mateixos
  • CE13- Emprar doctrines filosòfiques històriques i contemporànies en els debats filosòfics actuals
  • CE15- Analitzar amb claredat, rigor i críticament arguments filosòfics, jutjant la seva coherència, força demostrativa i pertinència

Continguts

1. Ètica i moral

          1.1. Naturalesa moral dels humans

          1.2. Moralitat i vida bona, moral privada i pública

2. Teories ètiques

          2.1. Conseqüencialisme vs deontologisme

          2.2. Ètica de les virtuts i pluralisme de valors

3. Conceptes i problemes

          3.1. Drets i llibertat

          3.2. Llibertat d'expressió i espai públic

          3.3. Igualtat i justícia

          3.4. Propietat privada i justícia distributiva

          3.5. Solidaritat i pau global

          3.6. Guerra, desobediència, objecció de consciència

          3.7. Bioètica i tecnologia

          3.8. Disseny i millora genètics

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Assistència a actes externs 0 20 20
Classes participatives 45 0 45
Lectura / comentari de textos 0 30 30
Prova d'avaluació 47 32 79
Total 92 82 174

Bibliografia

  • Peter Singer (1995). Compendio de ética. Madrid: Alianza. Catàleg
  • Simon Blackburn (2002). Sobre la bondad. Barcelona: Paidós. Catàleg
  • Victòria Camps (ed.) (1988). Historia de la ética. Barcelona: Crítica. Catàleg
  • Alasdair MacIntyre (1976). Historia de la ética. Barcelona: Paidós. Catàleg
  • John Rawls (2010). Una teoria de la justícia. Accent. Catàleg
  • Kathinka Evers (2011). Neuroética. Katz. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Examen Coneixement del contingut exposat al curs. 45
Ressenya de text Capacitat d'explicar bé el contingut i l'argument del text pertinent. 30
Participació i resum en activitats externes Ser capaç d'explicar les principals idees que s'han exposat en l'activitat externa en qüestió i ser capaç de fer-ne una valoració crítica. 15
Participació a classe Assistir, estar atent, participar mitjançant preguntes, etc. 10

Qualificació

Es valorarà principalment l'exposició clara i entenedora, el coneixement de les lectures pertinents i dels continguts exposats a classe, la iniciativa de l'estudiant, l'originalitat i el rigor argumentatiu.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
Es considerarà NP aquell alumne que no participi almenys de les activitats avaluables per un 50% global de la nota.

Observacions

Es recomana fer tutories periòdiques amb el professor.