Dades generals

Curs acadèmic:
2017
Descripció:
Estudi filosòfic de l'home i de les seves creacions culturals
Crèdits ECTS:
6

Grups

Grup A

Durada:
Semestral, 2n semestre
Professorat:
ANNA QUINTANAS FEIXAS
Idioma de les classes:
Català (100%)

Competències

  • CTUdG01 Utilitzar la llengua anglesa
  • CTUdG02 Recollir i seleccionar informació de manera eficaç
  • CTUdG09 Llegir, comprendre i comentar textos científics
  • CTUdG03 Utilitzar tecnologies de la informació i la comunicació
  • CTUdG05 Comunicar-se oralment i per escrit
  • CTUdG04 Treballar en equip
  • CTUdG08 Dissenyar propostes creatives
  • T6. Ser conscients de la diversitat lingüística i cultural i respectar-la com a font de riquesa.
  • CTUdG07 Analitzar les implicacions ètiques de les actuacions professionals
  • CTUdG13 Situar els propis coneixements en el marc epistemològic i històric, eludint la seva fragmentació
  • CT9. Reconèixer la diversitat cultural i les seves implicacions al llarg del temps i l'espai.
  • CTUdG11 Avaluar la pròpia activitat i el propi aprenentatge i elaborar estratègies per millorar-los
  • CE1. Conèixer les teories i arguments dels filòsofs principals, que es troben en els seus escrits, així com les discussions de les línies intepretatives més importants dels mateixos.
  • CE3/N1:Conèixer les teories i arguments centrals en l'Antropologia Filosòfica
  • CE8. Llegir i interpretar textos filosòfics seleccionats de diverses èpoques i tradicions amb sensibilitat al context.
  • CE12. Utilitzar de forma crítica la terminologia filosòfica especialitzada.
  • CE15. Adquirir la capacitat de moure's entre la generalització i la discussió filosòfica apropiadament detallada, de descobrir exemples per recolzar una posició o per criticar-la, i de distingir les consideracions pertinents de les quals no ho són.
  • CE16. Examinar críticament pressupòsits i mètodes dins de la pròpia disciplina i considerar maneres de pensar i idees poc familiars.
  • CE19. Investigar més enllà de les fronteres tradicionals de la disciplina, examinar les limitacions i virtuts d'altres disciplines i pràctiques, i reconèixer doctrines filosòfiques en contextos no acadèmics.

Continguts

1. Introducció: la pregunta antropològica

2. L'humanisme grec i la polis

3. La "imago Dei" i la cristiandat

4. La construcció del subjecte modern

5. De la mort de Déu a la mort de l'Home

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Altres 2 12 14
Classes expositives 36 0 36
Elaboració de treballs 5 45 50
Lectura / comentari de textos 5 45 50
Total 48 102 150

Bibliografia

  • Jaeger, W. (1971). Paideia. Los ideales de la cultura griega. FCE. Catàleg
  • Dodds, E.R. (1985). Los griegos y lo irracional. Alianza. Catàleg
  • Festugière, A.J. (1986). La esencia de la tragedia griega. Ariel. Catàleg
  • Pomeroy, S.B. (1990). Diosas, rameras, esposas y esclavas: mujeres en la antigüedad clásica. Akal. Catàleg
  • Flacelière, R. (1989). La vida cotidiana en Grecia en el siglo de Pericles. Temas de Hoy. Catàleg
  • Le Goff, J. (1969). La civilización del occidente medieval. Juventud. Catàleg
  • Gilson, E. (1965). Las metamorfosis de la ciudad de Dios. Rialp. Catàleg
  • García-Junceda, J.A. (1987). La cultura cristiana y San Agustín. Cincel. Catàleg
  • García Gómez, M.C. (1996). Hombre y naturaleza: apuntes sobre la antropología renacentista. Universidad de Alicante. Catàleg
  • Farrington, B. (1971). F. Bacon: filósofo de la revolución industrial. Ayuso. Catàleg
  • Morey, M. (1987). El hombre como argumento. Anthropos. Catàleg
  • Todorov, T. (1991). Nosotros y los otros: reflexión sobre la diversidad humana. Siglo XXI. Catàleg
  • García Bacca, J.D. (1955). Antropología filosófica contemporánea: diez conferencias. Anthropos. Catàleg
  • Stevenson, L. (1981). Siete teorías de la naturaleza humana. Cátedra. Catàleg
  • Bürger, Christa (cop. 2001 ). La Desaparición del sujeto : una historia de la subjetividad de Montaigne a Blanchot . Tres Cantos: Akal. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Comentari de text Capacitat de l'estudiant per situar, analitzar i comentar un text d'antropologia filosòfica.
Bibliografia utilitzada.
Capacitat per relacionar i comparar les tesis antropològiques de diferents autors.
Saber relacionar el pensament de l'autor amb el seu context històric.
40
Treball de curs Capacitat de l'estudiant per aprofundir en un autor o una temàtica rellevant per a l'antropologia filosòfica. Bibliografia utilitzada. Capacitat de reflexió crítica. 40
Examen i/o exposicions a classe Capacitat de sintetitzar els coneixements adquirits durant el curs.
Capacitat de buscar informació i transmetre els coneixements adquirits
20

Qualificació

La nota final es calcularà a partir del tant per cent assignat a cada activitat, tot i que el seu resultat numèric es pot acabar de perfilar en funció de l'interès, la constància i la implicació activa de l'estudiant durant el curs.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
Es posarà "No Presentat" a l'estudiant que, sense causa justificada, no hagi realitzat totes les activitats d'avaluació.