Dades generals

Curs acadèmic:
2019
Descripció:
Aquesta assignatura és Economia de l'Educació però es facilitaran lectures en llengua anglesa perquè l'alumnat coneixi i vagi interioritzant nou vocabulari en llengua anglesa emprat en institucions internacionals educatives.
Crèdits ECTS:
3

Grups

Grup F

Durada:
Semestral, 1r semestre
Professorat:
OSCAR PRIETO FLORES  / DAVID PUJOL FABRELLAS
Idioma de les classes:
Català (75%), Anglès (25%)

Competències

  • CG4 Crear un ambient estimulant i ric en valors humans i en relacions interpersonals significatives, i saber gestionar positivament la conflictivitat.
  • CG6 Analitzar les implicacions ètiques i de sostenibilitat de les actuacions professionals, des del punt de vista ecològic, econòmic i humà.
  • CG7 Aplicar els coneixements pedagògics de forma professional, mitjançant l'elaboració i defensa d'arguments i la resolució de problemes.
  • CG9 Transmetre informació a un públic tant especialitzat com no especialitzat, a través de la comunicació oral i escrita (en almenys dos dels idiomes oficials de la Unió Europea), utilitzant les tecnologies de la informació i la comunicació.
  • CG11 Relacionar les competències adquirides amb els àmbits laborals i els perfils professionals consolidats, i els emergents.
  • CE4 Diagnosticar situacions complexes per afavorir el desenvolupament i aplicació de metodologies adaptades a les diferències socioeconòmiques, culturals i personals.
  • CE5 Realitzar estudis i avaluacions educatives i interpretar els resultats.
  • CE6 Dissenyar, desenvolupar, implementar i avaluar programes de desenvolupament personal, social i cultural de caràcter educatiu i formatiu.
  • CE7 Dissenyar, desenvolupar i avaluar propostes d'organització i gestió de centres, institucions i serveis educatius.
  • CE8 Dissenyar, desenvolupar, assessorar i avaluar programes, projectes, accions i productes adaptats a la formació en les organitzacions.
  • CE9 Dissenyar plans de formació permanent i de formació de formadors adequats a les noves situacions i necessitats educatives i formatives.
  • CE10 Dissenyar, coordinar, aplicar i avaluar propostes innovadores de formació i desenvolupament de recursos formatius.
  • CE11 Dissenyar i aplicar mètodes i estratègies didàctiques en diversos contextos educatius i formatius.
  • CE13 Aplicar tècniques i estratègies de direcció, assessorament, consulta i mediació educativa en àmbits professionals i institucions i serveis educatius.
  • CE14 Aplicar tècniques i estratègies afavoridores de les relacions interpersonals i la dinamització de grups.

Continguts

1. Introducció a l'Economia de l'Educació.

2. Relació entre educació i ocupació. Efectes de l'educació sobre els ingressos, l'atur i l'exclusió social. La sobre-educació (Overeducation) i la sota-educació (Undereducation)

3. El paper del coneixement i l'educació en el desenvolupament humà d'un país.

4. Evolució històrica i grans interpretacions de l'Economia (Marxisme, Keynesianisme y Neoliberalisme)

5. La Teoria del Capital Humà i les seves crítiques: credencialisme, institucionalisme i radicalisme.

6. Teories actuals de l'Economia de l'Educació i com es posicionen en la millora de la qualitat de l'educació, en la política de xecs escolars, segregació educativa, matrícules universitàries i quasi-mercats.

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Elaboració de treballs 35 40 75
Total 35 40 75

Bibliografia

  • Checchi, Daniele (2006). The Economics of education :. Cambridge: Cambridge University Press. Catàleg
  • Hanushek, Eric A (2006). Handbook of the economics of education. Amsterdam [etc.]: North-Holland. Catàleg
  • Levin, Henry M (2001). Cost-effectiveness analysis : (2a ed.). Thousand Oaks [etc]: Sage. Catàleg
  • Carnoy, Martin (1993). The New global economy in the information age :. Houndmills [etc.]: Macmillan. Catàleg
  • Carnoy, Martin (2006). Economia de la educación. Barcelona: UOC. Catàleg
  • Giroux, Henry A (2012). Education and the crisis of public values :. New York: Peter Lang. Catàleg
  • Sen, Amartya Kumar (1999). Nuevo examen de la desigualdad. Madrid: Alianza. Catàleg
  • Friedman, Milton (1992). Libertad de elegir : (2a ed.). Barcelona: Grijalbo. Catàleg
  • Bonal, Xavier (2007). Globalización y educación :. Madrid: Miño y Dávila. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Entrega d'un assaig relacionant les tres lectures recomanades en llengua anglesa, els seus continguts amb les classes i una problemàtica econòmica i educativa que l'alumne/a esculli. L'alumne/a ha de mostrar domini de les principals teories i estudis que s'han tractat a les classes així com les tesis i argumentació crítica de les lectures recomanades. 100

Qualificació

Nota important: Aquells treballs que no segueixin el format APA de citació NO seran avaluats fins que l’alumne/a entregui una versió amb el format APA correcte. Per a més informació: http://biblioteca.udg.edu/ca/com-citar- documents/estil-apa

El professor també es reservarà el dret de posar com a "no presentat" aquells treballs que tinguin faltes d'ortografia notables, així com altres deficències d'expressió escrita i d'estil.

Pel que fa al contingut del treball es tindrà en compte si:


1. L’alumne/a ha sabut identificar correctament els treballs que existeixen a Internet que aporten dades substantives i rellevants a la problemàtica que ha escollit. Aquests treballs provenen de fonts fiables i amb validesa.

2. L’alumne/a ha identificat correctamentles idees principals de les lectures i les connecta adequadament amb la problemàtica. A més, ho fa amb capacitat analítica anant més enllà de les connexions superficials o explícites, anant a fer una anàlisi exhaustiva i completa.

3. Es realitza una bona connexió entre la problemàtica i les classes teòriques. A més, es copsa un coneixement excel·lent del contingut de les principals teories de l'Economia de l’Educació.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
L'alumne/a que no entregui el treball el dia establert en el programa de l'assignatura tindrà un "no presentat".