Dades generals

Curs acadèmic:
2017
Descripció:
Principis bàsics de les ciències socials. Currículum escolar de les ciències socials. Continguts, recursos didàctics i competències. L'estudi històric i geogràfic des d'una orientació instructiva i cultural. L'educació democràtica de la ciutadania i la pràctica del pensament social crític. La rellevància de les institucions públiques i privades per a la convivència pacífica entre els pobles. El fet religiós i la seva relació amb la cultura. Desenvolupament i avaluació de continguts del currículum mitjançant recursos didàctics apropiats i promoure les competències corresponents en els estudiants. El treball de camp escolar en Ciències Socials. Les TIC com a recurs d'ensenyament i aprenentatge de les ciències socials.
Crèdits ECTS:
6

Grups

Grup B

Durada:
Semestral, 2n semestre
Professorat:
SALVADOR CALABUIG SERRA
Idioma de les classes:
Català (70%), Castellà (5%), Anglès (20%), Francès (5%)

Competències

  • Relacionar el currículum de l’àrea de Ciències Socials amb la seva didàctica.
  • Dissenyar, planificar l’activitat docent i l’aprenentatge en l’àrea de Ciències Socials.
  • Dominar l'expressió i la comprensió oral i escrita amb correcció en les llengües oficials, l'anglès i, optativament, en altres llengües.
  • Dissenyar i regular espais d'aprenentatge que atenguin a les necessitats educatives de l'alumnat, a la igualtat de génere, a l'equitat i al respecte als drets humans, emprant estratègies didàctiques en ciències i matemàtiques.
  • Fomentar la lectura i el comentari crític de texts relacionats amb els continguts del currículum escolar.
  • Dissenyar propostes didàctiques que afavoreixin l’adquisició d’una nova llengua en contextos multilingües.
  • Relacionar l’educació dels alumnes amb el seu entorn.
  • Planificar accions d’educació en valors i cultura de convivència que permetin actituds de respecte, afecte i acceptació.
  • Conèixer i valorar críticament l’evolució del pensament, els costums, les creences i els moviments socials i polítics al llarg de la història.
  • Analitzar la mútua influència entre ciència, societat i desenvolupament tecnològic, així com les conductes ciutadanes pertinents, per a procurar un futur sostenible.
  • Analitzar les implicacions educatives de les tecnologies de la comunicació i els llenguatges audiovisuals en l’ensenyament i l’aprenentatge de les matemàtiques.

Continguts

1. Unitat formativa: Ensenyament de les ciències socials a primària 1.1 Diferents models d'ensenyament de les ciències socials 1.2 El currículum escolar de les ciències socials

2. Unitat formativa: Estudi del medi 2.1 Revisió i concepte de medi 2.2 L'estudi del medi en un món globalitzat: identitats 2.3 Educació per al desenvolupament sostenible

3. Unitat formativa: Educació per a la ciutadania responsable 3.1 Educació per a la ciutadania 3.2 Recursos 2.0 per a la participació ciutadana 3.3 Les xarxes socials com a element de comunicació, de participació i construcció del coneixement compartit

4. Unitat formativa: L'ensenyament de la geografia a infantil i primària primària 4.1 Geografia per a la vida 4.2 El pensament geogràfic 4.3 Treball de camp escolar centrat en la geografia 4.4 Recursos TIC per a l'ensenyament de la geografia

5. Unitat formativa: L'ensenyament de la història a primària 5.1 La consciència històrica 5.2 Objectius didàctics de la història 5.3 Treball de camp centrat en la història 5.4 Recursos TIC per a l'ensenyament de la història

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Total
Anàlisi / estudi de casos 43 107 150
Total 43 107 150

Bibliografia

  • Bale, J. (1989). Didàctica de la geografia en la escuela primaria (1ª). Madrid: MEC/Morata. Catàleg
  • Benejam, P. i altres (2002). Las ciencias sociales: concepciones y procedimientos. Graó. Catàleg
  • Casas, M. (coord) (2007). Ensenyar ciència a l'escola primària. Barcelona: Edicions 62.
  • Dean, J. (2008). Ensenyar història a Primària. Zenobita. Catàleg
  • Hernàndez Cardona, F.X. (2002). Didáctica de las ciencias sociales, geografia e historia. Graó. Catàleg
  • Imbermón, F. (coord) (2002). Cinc ciutadanies per a una nova educació. Graó. Catàleg
  • Iturrate, G., Bardavio, A., Bou, N. (1996). Les fonts en les ciències socials. Graó. Catàleg
  • Pluckrose, H. (1993). Enseñanza y aprendizaje de la historia (1ª). Madrid: MEC/Morata. Catàleg
  • Santiesteban, A. Pages, J. (coors) (2011). Didáctica del conocimiento del medio social y cultural en la educación primaria . Síntesis. Catàleg
  • Souto González, X.Mª (1999). Didáctica de la geografia: problemas sociales y conocimiento del medio (2ª ampliada). Barcelona: Ediciones del Serbal. Catàleg
  • Histodidáctica. Recuperat , a http://www.ub.edu/histodidactica/
  • Per què socials. Recuperat , a xqsocials.blogspot.com
  • Asociación Universitaria de Profesores de Didáctica de ls Ciencias Sociales. Recuperat , a http://didactica-ciencias-sociales.org/
  • Íber. Didáctica de las Ciencias Sociales, Geografía e Historia. Graó. Catàleg
  • Historiana. Your portal to the past. Euroclio. European Association of History Educators. Recuperat, a http://www.euroclio.eu/new/index.php/work/historiana
  • Clio en red. Proyecto Clio. Recuperat, a http://clioenred.ning.com/
  • Feliu, Maria (2011 ). Enseñar y aprender historia : 12 ideas clave . Barcelona: Graó. Catàleg
  • Santisteban, Antoni (DL 2011 ). Didáctica del conocimiento del medio social y cultural en la educación primaria : ciencias sociales para comprender, pensar y actuar . Madrid: Síntesis. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat %
Classes relacionades amb els continguts de les unitats formatives (classes expositives, classes participatives) Prova escrita 40
Pràctiques d'aula (anàlisi de situacions, estudi de casos, debats, joc de rol, sortides, aplicació de tècniques didàctiques) Ajustar-se als requeriments marcats pel professorat. Demostrar sufuciència en la competència lingüística. Demostrar sufciència en el treball en grup cooperatiu. 30
Treball dirigit: Edició d'un bloc per a l'estudi d'una localitat aplicant els coneixements i tècniques apreses. Ajustar-se als requeriments del professorat.
Demostrar comeptència lingüística.
Demostrar domini de les TIC.
30

Qualificació

Per a la qualificació del mòdul es tindrà en compte les pràctiques d'aula (30%), el treball dirigit (30%) i la prova o proves d'avaluació individual(40%).

L'assitència a les pràctiques d'aula és requisit indispensable per aprovar el mòdul. Les pràctiques d'aula es desenvoluparan a les hores lectives. En cas de no assistència el dia de la pràctica, aquesta no es podrà recuperar.


La qualificació final del mòdul serà la mitjana ponderada de les tres parts.

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
Constarà com a no presentat:

- L'assistència de menys d'un 80% de les classes.
- La no presentació de les activitats d'avaluació: pràctiques d'aula, treball dirigit i prova escrita,en la data prevista.

Observacions

Per a la didàctica de les ciències socials es tindran en compte tots els recursos disponibles, tant escrits com gràfics o digitals. Treballarem amb blocs, webquests, mapes digitals i twitter.
Caldrà tenir un compte de Google i un de Twitter. No cal que sigui el vostre personal, pot ser un dedicat només a la didàctica de les Ciències Socials.El primer dia de classe ho concretarem.