Anar al contingut (clic a Intro)
UdG Home UdG Home
UdG 30 anys
Tancar
Menú

Estudia a la UdG

Dades generals

Curs acadèmic:
2021
Descripció:
Aquesta assignatura planteja la importància de la dansa i l’expressió corporal en l’educació física i la seva contribució al desenvolupament de la capacitat introjectiva, expressiva, comunicativa i creativa dels estudiants.
Crèdits ECTS:
3

Grups

Grup F

Durada:
Semestral, 1r semestre
Professorat:
MARIA DOLORES CAÑABATE ORTIZ
Idioma de les classes:
Català (80%), Anglès (20%)

Competències

  • Conèixer els continguts psicomotors i d’expressió corporal i el desenvolupament curricular actual d’Educació Infantil.
  • Conèixer les àrees curriculars de l'Educació Primària, la relació interdisciplinària entre elles, els criteris d'avaluació i el cos de coneixements didàctics entorn dels procediments d'ensenyament i aprenentatge respectius.
  • Promoure i facilitar els aprenentatges en la primera infantesa, des d'una perspectiva globalitzadora i integradora de les diferents dimensions cognitiva, emocional, psicomotora i volitiva.
  • Dissenyar, planificar i avaluar processos d'ensenyament i aprenentatge, tant individualment com en col·laboració amb altres docents i professionals del centre.
  • Dissenyar i regular espais d'aprenentatge en contextos de diversitat i que atenguin la igualtat de gènere, l'equitat i el respecte als drets humans que conformin els valors de la formació ciutadana.
  • Reflexionar en grup sobre l'acceptació de normes i el respecte als altres.
  • Estimular i valorar l'esforç, la constància i la disciplina personal en els estudiants.
  • Conèixer fonaments de dietètica i higiene infantils.
  • Col·laborar amb els diferents sectors de la comunitat educativa i de l'entorn social.
  • Mantenir una relació crítica i autònoma respecte dels sabers, els valors i les institucions socials públiques i privades.

Continguts

1. MARC TEÒRIC DE LA DANSA I L’EXPRESSIÓ CORPORAL - Tendències i modalitats en dansa i expressió corporal. - Aplicacions de la dansa i l’expressió corporal a l’educació física i artística. - Didàctica de l'expressió corporal : -Principis -Avaluació -Recursos didàctics.

2. DANSA I EXPRESSIÓ CORPORAL EN EL CURRICULUM DE PRIMARIA.. Com a recurs educatiu. Com a contingut de l’E.F. La Dansa i l’Expressió corporal com a font d’aprenentatges. Nous aprenentatges, noves estratègies.

3. DANSA A L’ESCOLA. Projectes educatius.Dansa inclusiva. Transversalitat del treball educatiu amb el cos i el moviment

4. El PROCÉS CREATIU. De l’exploració a la creació. - La creativitat. – Moviment i llenguatges. Moviment expressiu i creatiu. Llenguatges i tècniques d'expressió corporal i dansa: mim, clown, percussió corporal, Jocs rímics. Dances tradicionals, dansa contemporània, danses, balls, etc.

Activitats

Tipus d’activitat Hores amb professor Hores sense professor Hores virtuals amb professor Total
Anàlisi / estudi de casos 0 1,00 0 1,00
Elaboració individual de treballs 5,00 11,00 7,00 23,00
Sessió participativa 20,00 24,00 7,00 51,00
Total 25,00 36,00 14,00 75

Bibliografia

  • Alvarez Novoa, C. (1995). Dramatización. El teatro en el aula.. Barcelona: Octaedro. Catàleg
  • Arteaga, M. y otros (1997). Desarrollo de la expresividad corporal . Barcelona: Inde. Catàleg
  • Berger, I. (2000). Danza la vida. Madrid: Narcea. Catàleg
  • Cañas, J. (1999). Actuar para ser . Granada: Mágina. Catàleg
  • Castañer, M. (2000). Expressión Corporal y danza. Barcelona: Inde. Catàleg
  • Stokoe, P. (1967). La expresión corporal y el niño. Buenos Aires: Ricordi. Catàleg
  • Hernandez, I. (1991). Jugando a ser . Salamanca: Amarú. Catàleg
  • Laguna, E. (1995). Como desarrollar la expresión a través del teatro.. Barcelona: Ceac. Catàleg
  • Lazaro cantarín,J. (1998). Taller de teatro. Madrid: CSS. Catàleg
  • Lora, J. (1991). La Educación Corporal. Barcelona: Paidotribo. Catàleg
  • Mateu, M. (1992). Actividades corporales de expresión. Barcelona: Paidotribo. Catàleg
  • Motos, T. Aranda, G. (2001). Práctica de la expresión corporal. Ciudad Real : Ñaque. Catàleg
  • Motos, T. tejedo, F. (1999). Prácticas de dramatización. Madrid: La avispa S.L.. Catàleg
  • motos, T. (2003). Bases para el taller expresivo creativo. Malaga : Dykinson. Catàleg
  • Villada, P. Vizuete, M. (2002). Los fundamentos teóricos didácticos de la E.F. . Madrid: M.E.C.D.. Catàleg

Avaluació i qualificació

Activitats d'avaluació:

Descripció de l'activitat Avaluació de l'activitat % Recuperable
Diari reflexiu. Treballs i activitats d'avaluació.
Plasma les activitats, ampliació dels continguts, plantejament de noves preguntes, reflexions de cada una de les sessions realitzades, exposició de les vivències fruit de la pràctica. 30 No
Proposta d'intervenció educativa creativa en dansa. Evidències pràctiques. Activitats d'aprenentatge Diferents activitats teòrico-pràctiques realitzades al llarg del curs. 30 No
Projecte Creatiu .Participació a classes teòrico-pràctiques.Proves de caràcter pràctic . Elements creatius. Treball cooperatiu. 30 No
Autoavaluació Capacitat crítca i reflexiva 10 No

Qualificació

Per poder ser avaluat/da és imprescindible assistir al 80% de les sessions.

Adequació de les activitats a les demandes de les professores
-Reflexió crítica
- Argumentació i raonament
- Correcció en els aspectes formals de presentació i sintàctica

Criteris específics de la nota «No Presentat»:
l'alumne/a que no hagi realitzat les activitats d'avaluació.

Avaluació única:
L'avaluació única consisitirà amb un examen que comptarà amb diferents proves teòriques i pràctiques al final de l'optativa.
Cal tenir en compte que l'alumne no tindrà l'acompanyament a llarg del procés d'ensenyament i aprenentatge.

Requisits mínims per aprovar:
Per considerar superada l’assignatura, caldrà obtenir una qualificació mínima de 5.0

Tutoria

Les tutories es portaran a terme a través de plataformes virtuals.
Aquestes s'hauran de concretar amb la professora.

Comunicacio i interacció amb l'estudiantat

Majoritariament s'utilizarà el correu electrònic, forum i videoconferencies.
Les tutories podran ser individuals o col.lectives d'acord a les necessitats del moment de l'aprentatge.

Observacions

Cal tenir en compte que l'assignatura ( desenvolupament, continguts i avaluació ...)estarán sotmesos a les possibles modificacions donades pel Covid i principalment per les indicacions de l'Oficina de salut Pública.

Modificació del disseny

Modificació de les activitats:
Les activitats continuent essent les mateixes que acabo de programar via moodle.

Tutoria i comunicació:
es tutories es portaran a terme a través del correu electronic i a través de grups de traballs en videoconferencia

Escull quins tipus de galetes acceptes que el web de la Universitat de Girona pugui guardar en el teu navegador.

Les imprescindibles per facilitar la vostra connexió. No hi ha opció d'inhabilitar-les, atès que són les necessàries pel funcionament del lloc web.

Permeten recordar les vostres opcions (per exemple llengua o regió des de la qual accediu), per tal de proporcionar-vos serveis avançats.

Proporcionen informació estadística i permeten millorar els serveis. Utilitzem cookies de Google Analytics que podeu desactivar instal·lant-vos aquest plugin.

Per a oferir continguts publicitaris relacionats amb els interessos de l'usuari, bé directament, bé per mitjà de tercers (“adservers”). Cal activar-les si vols veure els vídeos de Youtube incrustats en el web de la Universitat de Girona.